Lăsat fără permis în baza unui rezultat etilotest eronat. Polițiștii nu dau prea multe explicații pe acest caz | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Lăsat fără permis în baza unui rezultat etilotest eronat. Polițiștii nu dau prea multe explicații pe acest caz

* asta reclamă un brăilean de 32 de ani, oprit în trafic de polițiștii de la Rutieră și pus să sufle într-un alcooltest * aparatul, ce părea că nu funcționează corespunzător, a arătat o alcoolemie de 0,10 mg/l, iar șoferul, care susține că nu băuse nimic, a solicitat o retestare, dar polițiștii nu au fost de acord și i-au  reținut permisul * ca să demonstreze că are dreptate, bărbatul și-a făcut un test de sânge, contracost, rezultatul fiind zero * chiar și așa, a reușit să își recupereze permisul abia după 20 de zile * polițiștii nu dau prea multe explicații pe acest caz, susținând că nemulțumitul poate face plângere la Judecătorie

 

Aparatul etilotest a arătat că a băut, însă la sânge rezultatul alcoolemiei a ieșit zero! Un șofer brăilean acuză faptul că a trecut prin momente de coșmar, după ce, în data de 20 februarie, a fost oprit pentru control de polițiști și a fost testat cu aparatul etilotest. Bărbatul ne-a spus că a fost oprit și i s-a cerut să sufle într-un etilotest care părea din start că dă erori. După ce aparatul a indicat că ar fi consumat băuturi alcoolice, brăileanul a cerut o retestare, însă polițștii i-au replicat că nu se poate. Bărbatul susține că a mers la spital și și-a făcut testul de sânge, rezultatul fiind zero, iar acum acesta cere explicații polițiștilor, mai ales că a fost lăsat fără permis timp de 20 de zile. De la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Brăila nu ni s-au dat prea multe explicații cu privire la acest caz, reprezentanții instituției transmițându-ne că poate fi formulată plângere în instanță.

 

Acuzații la adresa polițiștilor

Reclamantul care aduce acuzații grave la adresa polițiștilor este brăileanul Ion Viorel, de 32 de ani, care ne-a transmis o sesizare scrisă pe adresa redacției, în care spune cum s-a întâmplat totul. Bărbatul susține că a rămas pe nedrept fără permis, după ce s-a chinuit în zadar să îi convingă pe polițiști că el nu băuse vreun strop de alcool. El spune că s-a luptat cu morile de vânt: nu a fost retestat cu un alt aparat etilotest, deși la primul rezultatul a venit cam după 5 minute, ceea ce i-a mirat și pe polițiști, iar la spital rezultatul la alcoolemie a fost zero.  Brăileanul a formulat plângere în instanță și cere explicații. Prezentăm sesizarea transmisă de șoferul reclamant. “Aș dori să fac și eu publice niște abuzuri ale Poliției Rutiere Brăila. În data de 20, luna trecută, am fost oprit de un echipaj, în piața Traian, în față la Teatrul “Maria Filotti”. Am fost testat cu aparatul etilotest, iar rezultatul a fost de 0,10, răspunsul fiind afișat după 5-6 minute, o perioadă foarte mare. Am cerut retestarea deorece mi s-a părut că aparatul dă eroare și dumnealor, fiind doi agențI, se întrebau între ei ce să facă. Erau vizibil depășiți de situație. Mi s-a refuzat retestarea. Încercând să sun la 112 să semnalez abuzul și să fiu retestat de alt echipaj, nu mi s-a permis, am fost luat cu forța să semnez actele. Atunci am insistat că vreau să merg la spital pentru proba de sânge și că nu semnez nimic. După ce mi s-a luat proba, am primit o dovadă pentru a putea conduce autoturismul, am lăsat un număr de telefon să fiu sunat. Am plătit proba de sânge. Mi-a expirat dovada și tot nu am primit nici răspunsul la sânge, nimic de la poliție. Am fost de nenumărate ori la ei pentru a vedea ce se întâmplă și dacă au primit testul. Am deschis acțiune de judecată, ducându-mă cu certificatul de grefă, și nici atunci nu mi-au eliberat permisul pe motiv că nu este agentul care mi l-a reținut. Am întrebat când pot să dau de dumnealui. La insistențele mele, mergând zi de zi la dumnealor, m-au chemat într-o seară, la orele 22.00, mi-a dat testul la sânge cu 0 alcolemie. Abia astăzi (n.r. - 10 martie) am reușit să iau și permisul. Eu acum am un dosar pe rol, voi cere în istanță sumele cheltuite cu testul de alcoolemie și deschiderea dosarului în instanță. Este vorba despre abuz în serviciu pentru că nu mi s-a permis retestarea sau apelarea 112 pentru a veni alt echipaj. Să se facă verificarea tuturor aparatelor etilotest deoarece pot băga la pușcărie oameni nevinovați. Mi-a fost reținut permisul aproximativ 20 de zile din cauza aparaturii vechi și proaste pe care o au polițiștii. Cum să dea rezultatul după 5-6 minute!? Să nu mai pățească și alte persoane ceea ce am pățit eu, că o am pe mama mea invalidă de ambele picioare, eu o duceam la expertize medicale. Făceam piața și luam toate cele necesare. Am toată documentația necesară. Vreau să fac cunoscut acest caz”, ne-a transmis reclamantul Ion Viorel.

Contactat telefonic, brăileanul a spus că după incindentul din data de 20 februarie, a avut 15 zile dovadă sa circule cu mașina, însă în perioada asta a contestat procesul verbal de contravenție. Acesta susține că, în baza certificatului de grefă, trebuia să meargă la poliție să i se returneze permisul, numai că s-ar fi dus degeaba, în repetate rânduri, la Poliția Rutieră. Permisul l-a luat doar după aproximativ 20 de zile. “Mi-a venit și rezultatul la sânge, era zero. Eu i-am întrebat, acum că aveți rezultatul în mână, spuneți-mi și mie care a fost cauza că a fost 00.10, dați-mi un răspuns de ce mi-ați reținut permisul atât timp!?

Aparatele astea sunt verificate, sunt și ele cum sunt, chiar nu țin cont că pot da și erori? Eu acum cum îmi recuperez banii aștia, sunt niște bani, muncesc și eu în construcții, mă chinui cu banii aștia 5 milioane cât am cheltuit, îmi întrețin copiii, am și eu două fetițe. Am făcut acest test la sânge, dacă mă duceau să imi recolteze sânge, pe cheltuiala lor, cică dura 4-5 luni de zile, și eu ce făceam, că nu îmi dădea permisul. I-am pus să treacă în provesul verbal că la cererea mea vreau să merg la spital să mi se preleveze sânge pentru stabilirea alcoolemiei. Am plătit, am actele acasă. Eu vreau să atrag atenția, sunt oameni care se confruntă cu astfel de situații. O să merg în instanță, am depus deja plangere”, ne-a mai relatat bărbatul.

 

Răspunsul IPJ Brăila

Cotidianul nostru a solicitat un punct de vedere de la Poliție, care a venit după circa 10 zile. De la Inspectoratul de Poliție Județean Brăila ni s-a transmis un răspuns, însă nu ni s-au dat informații exacte cu privire la cazul semnalat. Ni s-a transmis însă care este prevederea legală la care se încadrează fapta, fără a se face vreo referință la alcoolemia stabilită de aparatul etilotest în cazul șoferului în cauză. Totuși, din punctul de vedere al polițiștilor reiese că totul s-a desfășurat corect. “Testarea conducătorilor autovehiculelor este realizată în deplină concordanță cu prevederile legale, cu mijloc tehnic omologat, neexistând posibilitatea retestării. Conform prevederilor legale în vigoare, restituirea permisului de conducere reținut în vederea suspendării dreptului de conducere se realizează în situația prevăzută de art. 118 alin. 3 din OUG 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, la momentul prezentării la unitatea de poliție din care face parte agentul constatator de către contravenient a dovezii înregistrării plângerii împotriva procesului verbal de constatare a contravenției depuse la judecătorie în termenul de 15 zile de la comunicare.

Diferența valorilor dintre aparatul etilotest și alcoolemia stabilită prin procedeele de laborator are la bază aspecte de natură tehnică ce nu pot fi imputate polițiștilor. În situația în care contravenienții apreciază că le-au fost încălcate drepturi cetățenești, aceștia au posibilitatea să formuleze contestație la procesul verbal de constatare a contravenției, să sesizeze inspectoratul printr-o petiție sau, după caz, să formuleze plângere penală la organul competent.

Din verificările efectuate, nu au fost constatate abateri disciplinare sau de altă natură, acționându-se în conformitate cu prevederile interne și normative în vigoare”, se arată în răspunsul transmis de subinsp. de poliție Laura Cercel, din cadrul IPJ Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro