Mergi la conţinutul principal

Kovesi bate obrazul gros al parlamentarilor

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a avut de multe ori „surpriza" ca Parlamentul să modifice legi care afectează activitatea instituţiei pe care o conduce, iar DNA are, din această perspectivă, „o vulnerabilitate". „Există foarte des riscul ca anumite instrumente legislative pe care noi le folosim să fie modificate. Anumite competenţe pe care procurorii şi magistraţii în general le au să fie modificate. Există foarte multe proiecte de legi care se află în Parlament, unele în Comisiile juridice, în care se pun în discuţie aceste chestiuni care vizează direct şi activitatea DNA", a spus Kovesi la emisiunea „După 20 de ani" de la ProTV.
Ea a explicat vulnerabilitatea creată în acest fel DNA prin faptul că a avut „surpriza" ca proiecte care nu erau pe ordinea de zi a Parlamentului să fie trecute fără a fi anunţate prealabil sau ca deputaţii şi senatorii să adopte „amendamente necunoscute" la diferite legi.

Totuşi, sunt necesare modificări legislative

Pe de altă parte, modificări legislative care să ajute procurorii anticorupţie, dar şi instanţele, se impun în problema volumului foarte mare de dosare. „Este o vulnerabilitate dacă ne referim la durata anchetelor. Sunt situaţii în care o anchetă poate fi finalizată în trei săptămâni sau în trei luni, dar sunt şi situaţii în care o anchetă poate dura şi un an sau doi ani. (...) Anul trecut numărul de procurori al DNA a fost majorat cu 50 de persoane, dar volumul de activitate tot a crescut. Poate cred că se impune şi o soluţie legislativă care să rezolve această problemă", a spus Laura Kovesi, ieri, la emisiunea menţionată.
Procurorul şef al DNA a arătat că, în 2015, au fost peste 10.000 de dosare în lucru şi doar 90 de procurori desemnaţi să le instrumenteze. În acest moment, sunt „în jur de 8.000 de dosare în lucru", dintre care aproximativ 5.000 înregistrate în 2015.
Potrivit lui Kovesi, o soluţie ar fi modificarea Codului de procedură penală prin care să se schimbe condiţiile de aplicare a acordului de recunoaştere a vinovăţiei. Acest acord se referă la infracţiuni cu pedeapse de maximum 7 ani, însă DNA nu poate folosi acest instrument. „Majoritatea infracţiunilor pe care noi le investigăm au o pedeapsă mai mare. Dacă am putea încheia acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, şi dosarele s-ar putea încheia mai repede", a spus şefa DNA, adăugând că şi instanţele ar beneficia astfel de o reducere a volumului de lucru.

De ce demnitarii şi aleşii condamnaţi definitiv pentru corupţie nu-şi pierd automat funcţiile?

O altă corecţie adusă legii ar trebui să vizeze, în opinia procurorului şef al DNA, persoanele cu funcţii înalte în stat care au fost condamnate definitiv pentru corupţie, astfel încât acestea să îşi piardă automat funcţiile. „Am văzut de foarte multe ori situaţii în care persoane care au deţinut funcţii importante au fost condamnate definitiv şi cu toate acestea şi-au păstrat poziţia. Au fost parlamentari, spre exemplu, care au fost condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie şi cu toate acestea au continuat să fie parlamentari, nu şi-au pierdut funcţia, au continuat să meargă în Parlament, să voteze legi, să primească salariu", a spus Kovesi, cu referire la cazurile de condamnări la pedepse cu închisoare cu suspendare. În cazul parlamentarilor, aceste sentinţe nu presupun neapărat restrângerea drepturilor electorale, astfel încât aceştia pot rămâne în funcţii şi pot candida din nou. Într-o situaţie asemănătoare se află şi primarii şi restul aleşilor locali. Şefa DNA a mai spus că ar fi nevoie de o „dezbatere la nivel de societate" pentru o asemenea modificarea legislativă.

Kovesi nu intră în politică. Cei care se tem de asta „să fie speriaţi că rămân la DNA"

Laura Kovesi a negat că ar fi interesată de o carieră în politică. „O să-mi continui activitatea în segmentul judiciar. Doar aici mă pricep şi aici îmi place să lucrez. Nu o să intru în politică niciodată. Cei care sunt stresaţi că o să intru în politică sau sunt speriaţi de acest lucru, să stea liniştiţi. Mai bine să fie speriaţi că rămân la DNA", a spus Kovesi în emisiunea televizată. „Am un plan foarte bine stabilit pentru viaţa mea de acum încolo", a completat ea, explicând că doreşte să rămâne în domeniul justiţiei, dar fără a preciza dacă ia în calcul şi un eventual post în afara ţării.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro