Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj Congresului UDMR, în curs de desfăşurare la Cluj-Napoca, în care a făcut un apel pentru profesionalizarea întregii clase politice româneşti.
„Mesajul meu este unul pentru întreaga clasă politică. Istoria noastră recentă ne demonstrează că ori de câte ori societatea a fost divizată pe diverse criterii şi ori de câte ori a fost dezbinată, a stagnat. Sunt, desigur, chestiuni restante, sunt probleme cu care români, maghiari, cetăţeni ai ţării noastre, indiferent de etnie, se confruntă. Ele sunt responsabilitatea întregii clase politice, fără deosebire. De aceea, vorbesc permanent de nevoia fundamentală de a face politica altfel. Cetăţenii români, indiferent de etnia lor, aşteaptă de la clasa politică performanţă, profesionalism, bună guvernare", a spus preşedintele în mesajul transmis de consilierul prezidenţial Laurenţiu Mihai Ştefan.
Mobilizarea societăţii
În mesajul său, preşedintele a vorbit şi de faptul că România are nevoie de contribuţia liderilor comunităţii maghiare.
„Mesajul meu este acelaşi pentru liderii tuturor partidelor sau formaţiunilor care fac parte din clasa noastră politică. Valorile democratice şi integritatea trebuie să fie fundamentul acţiunii politice. Capacitatea de a mobiliza societatea, de a antrena comunităţi întregi în proiecte de anvergură, benefice pentru toţi, este strâns legată de calitatea liderilor politici şi a modelelor politice promovate. Societatea şi statul român au nevoie de contribuţia liderilor comunităţii maghiare la acest proces de schimbare pe care îl parcurgem în prezent, dar şi la proiectele pe termen lung", a mai arătat Iohannis în mesaj.
„UDMR a avut o contribuţie importantă în acest sfert de secol la consolidarea democratică a României. UDMR a înţeles că prin cooperare şi dialog se pot face paşi importanţi în stabilitatea sistemului politic şi se pot promova principii şi valori democratice. Sunt lucruri care trebuie recunoscute şi apreciate", se mai arată în mesajul preşedintelui Iohannis.
Selectare şi promovare
Preşedintele a subliniat faptul că prin selectarea şi promovarea de oameni "care nu sunt corupţi sau coruptibili" poate fi crescută integritatea în politica românească, "pentru a aduce efectiv o contribuţie la binele comunităţii", primele teste în acest sens fiind scrutinele din 2016.
"Capacitatea de a defini şi de a pune în practică viziuni care să mobilizeze întreaga societate, care să antreneze comunităţi întregi în proiecte de anvergură pentru statul român, este indisolubil legată de calitatea liderilor politici, a culturii şi modelelor politice promovate", a mai spus Iohannis, apreciind, totodată că societatea şi statul român au nevoie de contribuţia liderilor comunităţii maghiare la procesul de schimbare pe care îl parcurge România în prezent.