„Ziua Mondială a Libertăţii Presei este un prilej de reflecţie asupra rolului important pe care îl are mass-media în societate. Servirea interesului public şi informarea corectă a cetăţeanului reprezintă repere fundamentale în exercitarea profesiei de jurnalist. O democraţie fără o presă liberă nu poate fi una autentică. Transmit cele mai bune gânduri tuturor jurnaliştilor şi îi încurajez ca şi în cele mai dificile momente ale activităţii lor să rămână obiectivi şi determinaţi să afle şi să prezinte întotdeauna adevărul", se arată în mesajul preşedintelui Klaus Iohannis.
Ziua mondială a libertăţii presei
Ziua mondială a libertăţii presei este marcată, anual, în data de 3 mai. Anul acesta este celebrată de UNESCO la Helsinki între 2 şi 4 mai. Peste 100 de evenimente dedicate zilei se aşteaptă să fie organizate pe întreg mapamondul.
Ziua mondială a libertăţii presei a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU, în 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiunii a Conferinţei Generale a UNESCO în 1991.
ONU a declarat ziua de 3 mai Ziua mondială a libertăţii presei pentru a aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare, conform articolului 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.
„Orice om are dreptul la libertatea exprimării opiniilor; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta, de a primi şi de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat", se arată în Declaraţia Drepturilor Omului.