* In ultimul numar (februarie 2007) al revistei iesene Timpul, Ciprian siulea ofera o judecata aspra si o critica ascutita Raportului Tismaneanu in articolul sau Balada comunismului. Fara nici un fel de menajamente, autorul excelentei analize a ideologiilor in cultura romana (Retori, simulacre, imposturi: Cultura si ideologii in Romania, Compania, 2003) se opreste atit asupra retoricii raportului pe care o defineste drept "ton de extemporal mediocru, punctat de agramatisme si absurditati", cit si asupra continutului teoretic al acestuia, definit drept "nesatisfacator". Vinovati de aceste lipsuri sint, cum altfel, autorii raportului, acuzati de a nu avea "o optiune si o viziune clara asupra comunismului romanesc". Siulea pune astfel punctul pe i: "Obisnuiti, insa, prea mult cu discursurile culturalisto-demagogice de vodevil, chiar daca mai nou invelite din ce in ce mai bine in hainele culturii de piata, se pare ca intelectualii romani au ratat condamnarea postuma a comunismului, asa cum ratasera si momentul rezistentei fata de comunismul real". Tot in Timpul, Marta Petreu face un popas asupra uneia dintre cele mai fascinante perioade din literatura si cultura romana, anii ’30, si ofera o perspectiva istorica a ideilor politice ale lui Gherasim Luca, unul dintre poetii avangardisti ai perioadei care a facut saltul de la avangarda la literatura revolutionara, odata cu atitia alti scriitori ai timpului. Marta Petreu deschide astfel o fila de mare importanta in literatura romana, aceea a re-citirii scriitorilor nostri marxisti si comunisti de dinainte de impunerea sistemului politic, in 1946. Dar Timpul are multe alte "bucurii" pentru cititori in acest numar. Paul Cornea in dialog cu Liviu Antonesei, Gabriela Gavril si o expunere pe tema necesitatii comparatismului in literatura contemporana, etc. etc.
* Sorin Matei, creatorul site-ului Pagini (
www.pagini.com, acum in mari transformari si gata de schimbarea in revista online), Iulian Comanescu (Media lui Comanescu) si Alex Ulmanu (jurnalismonline) au publicat de curind raportul 3think1 despre presa romaneasca in anul 2006. Aflat online la
http://imp.unwiki.com/3think1/Presa_in_Anul_2006, raportul face o analiza detaliata a starii presei de la noi si ajunge la concluzii nu tocmai placute. Cei trei autori identifica jucatorii de baza ai presei romanesti, le comenteaza deciziile si analizeaza tendintele publicatiilor si presei audio-vizuale.