"Kino +" - Festivalul filmului rusesc la Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"Kino +" - Festivalul filmului rusesc la Brăila

Vor rula premiere cinematografice premiate la festivaluri prestigioase de profil precum: Festivalul Internaţional de la Chicago, Festivalul de la Cannes, Festivalul de Film de la Karlovy Vary, Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, Festivalul de Film Nika, Vulturul de Aur, Kinotavr. Festivalul este prima manifestare de amploare de după 1989, care continuă tradiţia promovării filmului rus la nivel naţional în România, oferă tuturor posibilitatea de a evada din cotidianul prozaic şi de a lua contact cu o lume a contrastelor, a emoţiilor, prezentată pe marele ecran din perspectiva mai multor generaţii de regizori ruşi.

Astăzi, de la ora 18.00 va putea fi vizionată pelicula Italianul (2005) regizată de Andrei Kravciuk. O familie fără copii din Italia soseşte la un orfelinat din provincie pentru a înfia un copil din Rusia. Vania, un băieţel de 6 ani, este pe placul oaspeţilor, asfel că ceilalţi copii îl poreclesc "italianul". Pe Vania îl aşteaptă o viaţă lipsită de griji în însorita Italie, însă chemarea sângelui nu îi dă pace: băieţelul se hotărăşte să îşi găsească mama şi pleacă în căutarea ei.

Mâine, de la aceeaşi oră va rula comedia muzicală "Oamenii jazz-ului" (1983), regizată de Karen Zahnazarov. Aceeaşi regizoare este autoarea filmelor "Asasinul ţarului" (1991), în care acţiunea se petrece în Rusia sovietică din anii '20, şi "Fiica din America" (1995), unde personajul principal este un muzicant dintr-un restaurant moscovit care vine în SUA să-şi răpească fiica. Vineri va rula "Brigada artistică de agitaţie «Dă-n duşman!»" (2007), regia Vitali Melnikov, o tragicomedie ce se petrece în timpul războiului. Un grup de artişti, având la bordul vasului cu care călătoreau un cinematograf ambulant, merg de-a lungul unui râu siberian pe ale cărui maluri locuiesc foşti chiaburi strămutaţi aici de pe întregul teritoriu al Uniunii Sovietice. Echipa de artişti opreşte în fiecare localitate, dă concerte şi rulează filme. Sâmbătă spectatorii se vor putea relaxa vizionând comedia "Bucluc la indigo" (1995), regizată de Vladimir Menţov, care ilustrează o nuntă ruso-americano-evreiasco-ţigăneasco-japonezo-indiană. Seria de filme ruseşti se încheie duminică, când se va prezenta filmul istoric "Steaua" (2002) regizat de Nikolai Lebedev. Acţiunea se petrece în 1944, când un grup de cercetaşi trece linia frontului pentru a verifica informaţiile referitoare la teritoriile ocupate de duşmani.

Subtitrări realizate de studenţi

Toate aceste filme au primit denumirea în limba română după jurizarea concursului studenţesc de subtitrări care a reprezentat prima etapă a proiectului "Kino+". 38 de studenţi ai Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine din cadrul Universităţii din Bucureşti, având specializarea limba rusă, s-au înscris în competiţie, alegând câte un film din această listă. Premiul I s-a obţinut pentru subtitrarea filmului "Italianul" de către Andrada Puiu, Iulia Ştefan din anul II, Premiul II s-a luat pentru "Oamenii jazz-ului" de către Mihaela Buia, Alexandra Geamănu tot din anul II, iar Premiul III de către "Asasinul ţarului" tradus de Ciprian Niţişor, Taisia Crestincov, Marina Ciupercă, masteranzi la Studii de cultură rusă şi comunicare în afaceri. Premiul special pentru traducerea celui mai dificil scenariu din concurs l-a luat pelicula "Bucluc la indigo" subtitrată de Ecaterina Rusu, Magdalena Diaconu din anul II, traducători.

Festivalul "Kino+" este organizat cu sprijinul Ambasadei Federaţiei Ruse în România şi a concernului cinematografic MOSFILM, Studioului cinematografic LENFILM şi Asociaţiei Profesorilor de Limbă şi Literatura Rusă din România.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro