"Naftogaz a anuntat ca nu poate garanta tranzitul neintrerupt (de gaz) spre consumatorii europeni decit daca acesta nu ar periclita securitatea energetica a Ucrainei", a precizat compania intr-un comunicat.
"In cazul in care Gazprom ar continua sa incalce cu brutalitate acordurile tehnice intre doua tari, diminuind livrarile de gaz din Asia centrala catre Ucraina, Naftogaz isi rezerva dreptul de a lua masuri adecvate si asimetrice pentru a-si proteja consumatorii", precizeaza Naftogaz.
Ulterior, ministrul ucrainean de Externe, Volodimir Ogrhizko, a dat asigurari, la Varsovia, ca gazul rusesc destinat Europei, va avea un tranzit normal pe teritoriul Ucrainei, in pofida diminuarii livrarilor din partea companiei ruse.
"Va asigur ca Ucraina va face tot posibilul pentru ca livrarile de gaz catre Uniunea Europeana sa se desfasoare normal", a declarat Orghizko jurnalistilor.
Purtatorul de cuvint al Gazprom, Serghei Kuprianov, a declarat anterior ca grupul rusesc a decis sa isi reduca livrarile de gaze catre Ucraina cu inca 25 la suta, incepind de marti de la ora 17.00 GMT (19.00, ora Romaniei).
Gazprom anuntase luni dimineata ca a redus cu un sfert livrarile de gaz catre Ucraina, ca urmare a conflictului cu Kievul. Compania ucraineana Naftogaz a precizat ulterior ca diminuarea livrarilor a ajuns la 35 la suta, pina la 46 de milioane de metri cubi de gaz.
"In lipsa progreselor in negocieri (...), a fost luata decizia de reducere a livrarilor de gaz pentru consumatorii din Ucraina cu inca 25 la suta din volumul obisnuit, incepind cu 4 martie, ora 20.00" (19.00 ora Romaniei), potrivit unui comunicat al companiei.
"Exporturile vor continua in regim complet", a dat asigurari Gazprom, referindu-se la gazul care tranziteaza Ucraina, spre Europa.
La rindul sau, Comisia Europeana a confirmat marti ca Gazprom a redus cu 50 la suta totalul livrarilor de gaz catre Ucraina, insa gigantul rus a dat din nou asigurari ca livrarile europene nu vor fi afectate.
"Am luat legatura cu Gazprom" si "ne-au dat asigurari din nou ca livrarile de gaz catre Europa nu vor fi afectate", a declarat purtatorul de cuvint al Comisiei Europene, Michele Cercone.
Cercone a subliniat ca, daca este nevoie, Comisia Europeana, "care urmareste indeaproape evolutia" situatiei, va convoca o reuniune de urgenta a "grupului de coordonare privind problema gazului", a carui urmatoare intilnire ordinara este programata la inceputul lui aprilie.
Comisia ceruse marti din nou celor doua tari sa gaseasca o "solutie" rapida pentru diferendul comercial dintre ele, a adaugat purtatorul de cuvint.