Probabil nu este prima soluţie în alinarea simptomelor depresiei severe clinice, însă ketamina, utilizată şi ca drog pe la petreceri psihedelice, s-a dovedit a fi un "medicament miraculos" cu un efect mult mai rapid decât antidepresivele tradiţionale.
În timp ce tratamentele obişnuite dureza mai multe săptămâni, iar în unele cazuri nici măcar nu au efect, depinzând şi de pacient, s-a descoperit că ketamina tratează simptomele depresiei în decurs de câteva ore.
Enrique Abreu, un doctor american care treatează pacienţi cu ketamină încă din 2012 a declarat că medicamentul are efect pe 75% dintre pacienţi, iar niciun alt produs nu a ajuns până acum la un astfel de rezultat.
Special K
Denumită şi Special K, ketamina a ajuns în atenţia publicului şi a specialiştilor în anii „60 când era folosită ca halucinogen în cluburi, însă a fost inclusă ulterior şi pe lista medicilor de la secţia de urgenţe pe post de anestezic facil. Acum este utilizată în cazul copiilor cu fracturi, în timpul operaţiilor efectuate în zone de război şi este administrată pacienţilor din centrele de arşi ca sedativ.
De-a lungul ultimilor 10 ani însă, medicamentul a atras atenţia cercetătorilor şi psihiatrilor datorită potenţialului extraordinar pe care-l are în tratarea problemelor mentale. Doctorii caută o soluţie pentru a înlocui medicamentele care până acum au dat greş şi mai ales au avut şi efecte secundare.
Acum, centrele medicale academice din Statele Unite optează din ce în ce mai mult pentru tratarea pacienţilor cu ketamină. Medicamentul este administrat printr-o singură injecţie intravenoasă, în doze mai mici decât cele folosite în cazul anesteziei, evitându-se astfel dependenţa.
„Sunt foarte mulţi pacienţi care nu răspund la tratamentul cu antidepresive şi nu le putem oferi decât terapie comportamentală cognitivă, terapie cu electroşocuri şi stimulare transcraniana", a declarat Alison McInnes, psihiatru în cadrul clinicii Kaiser Permanente din California.
Mecanismul vindecării - încă enigmatic
În plus, cercetătorii de la Vanderbilt University Medical Centre au publicat un studiu în care au arătat că şoareci cu alcoolism au răspuns pozitiv la tratamentul cu ketamină în cazul depresiei cauzată de sevraj.
Care este însă, principiul pe baza căruia ketamină dă rezultate aşa bune? Oamenii de ştiinţă nu au un răspuns clar, totuşi un studiu din 2010 publicat în revista Science a relevat că blocând o proteină denumită receptor NMDA, medicamentul atenţionează creierul să crească producţia de proteine de semnalizare sinaptică din cortexul prefrontal - o regiune răspunzătoare pentru reglarea complexului cognitiv, emoţii şi comportament. Prin aceasta, se pare că pe de o parte va creşte numărul de sinapse noi care vor spori conectivitatea în interiorul creierului, iar pe de altă parte închide sau deschide anumite conexiuni ceea ce ar constitui motivul pentru care medicamentul are atât de rapid efectul antidepresiv. Pe de altă parte, tratamentul standard ţinteşte sistemele de serotonină şi noradrenalină din creier.
Efecte benefice încă nedescoperite
În niciun caz ketamina nu este perfectă - unii pacienţi consideră că halucinaţiile sunt inconfortabile, iar costurile nu sunt decontate, ceea ce înseamnă că tratamentul poate deveni foarte scump, în funcţie de ţările în care se realizează. De asemenea, nu este un leac - durata de timp între administrarea a două doze variază de la pacient la pacient şi pentru a trata simptomele depresiei severe, persoana în cauză trebuie să-şi administreze medicamentul la fel ca tratamentul tradiţional antidepresiv. Totuşi, partea bună a lucrurilor constă în faptul că este o soluţie viabilă pentru persoanele rezistente la medicamentele obişnuite care se prescriu în cazul acestei boli, iar comunitatea medicală cercetează în continuare şi alte efecte benefice ale ketaminei.