Cântăreaţa americană Katy Perry a fost acuzată de mai mulţi musulmani că "portretizează blasfemia" în videoclipul piesei sale "Dark Horse", lansat recent.
Ieri, videoclipul fusese deja cenzurat, imaginea considerată ofensatoare fiind eliminată. Totuşi, nu se ştie dacă modificarea a fost realizată de site-ul YouTube, pe care a fost publicat videoclipul, sau de producătorii cu care a colaborat artista americană, informează bbc.co.uk, preluat de mediafax.ro.
În videoclipul original, artista americană joacă rolul unei regine egiptene care îşi dezintegrează peţitorii, transformându-i în nisip.
Shazad Iqbal, un musulman din oraşul britanic Bradford, a lansat o petiţie online în care solicită ca acel videoclip să fie retras de pe platforma YouTube, întrucât unul dintre peţitorii din videoclip purta un pandantiv pe care era scris în limba arabă cuvântul "Dumnezeu".
Peste 60.000 de persoane au semnat deja această petiţie, afirmând că videoclipul piesei "Dark Horse" este ofensator.
Explicând motivele care l-au determinat să lanseze acea petiţie, Shazad Iqbal a declarat: "În videoclipul piesei «Dark Horse» poate fi văzut un bărbat care este ars de viu, în timp ce purta un pandantiv (ars la rândul său) pe care scrie cuvântul «Dumnezeu»".
Ce i-a deranjat pe musulmani
"Blasfemia este în mod clar exprimată în videoclip, întrucât Katy Perry (care pare să reprezinte un oponent al lui Dumnezeu) îl ucide pe acel credincios, acoperindu-l cu flăcări, alături de cuvântul «Dumnezeu». Folosirea numelui Domnului într-o manieră irelevantă şi lipsită de gust este considerată nepotrivită de toate religiile", a adăugat el.
"Singura mea rugăminte pentru toţi artiştii din industria muzicală: aveţi bogăţie, faimă şi succes - vă rog, nu folosiţi fundamentele altor religii ca pe o glumă care să vă aducă şi mai multă faimă", a mai spus acesta.
Alături de musulmanii din Marea Britanie, semnatarii petiţiei provin şi din alte ţări, precum Australia, Malaysia, Indonezia, Maroc, Liban şi Statele Unite.
Totuşi, unii dintre cei 60.000 de semnatari ai petiţiei au adăugat comentarii ofensatoare la adresa textului acesteia.
Într-un alt mesaj, iniţiatorul petiţiei, Shazad Iqbal, spune că nu a dorit să iniţieze o campanie "pentru a crea controverse sau pentru a genera ură, ci mai degrabă pentru a căuta sprijin şi a retrage acel videoclip de pe internet". El a cerut, totodată, utilizatorilor care postează comentarii "să scrie cu prudenţă".
Gregoire Singer, din Elveţia a scris: "Sunt un musulman tolerant, dar există limite faţă de ignoranţă, care, aici, duce la blasfemie. E o chestiune care ţine de respect".
Mohamed Maan, din Olanda, a adăugat: "Sunt ofensat, în calitate de musulman. (Videoclipul) nu arată respect. Se compară cu sentimentul pe care îl ai atunci când cineva arde fotografia unei persoane pe care o iubeşti foarte mult".
Ayesha Akthar, din Londra, a spus: "Îmi plăceau cântecele ei, dar acum le-am şters pe toate din MP3 player-ul meu şi de pe laptopul meu".
Videoclipul piesei "Dark Horse" a generat peste 37,8 milioane de vizualizări de când a fost lansat pe YouTube, pe 20 februarie.
Cântecul face parte de pe albumul "Prism", cel de-al patrulea material discografic al artistei americane, lansat în 2013.
Culmea: Katy Perry provine dintr-o famlie foarte religioasă
Katy Perry a crescut într-o casă de creştini devotaţi, iar ambii ei părinţi sunt pastori penticostali. Katy Perry a început să cânte muzică gospel creştină înainte de a-şi lansa cariera în muzica pop.
Artista americană a declarat într-un interviu pe care l-a acordat recent pentru revista Marie Claire că, deşi nu se identifică cu nicio religie, simte "o conexiune profundă cu Dumnezeu".
"Mă rog tot timpul - pentru autocontrol, pentru smerenie. Există multă gratitudine în rugăciunile mele. Uneori, e mai bine să spui «mulţumesc» decât să te rogi pentru a cere anumite lucruri", a adăugat Katy Perry.
Casa de discuri a artistei americane şi reprezentanţii site-ului YouTube nu au făcut deocamdată niciun comentariu în legătură cu această petiţie online.