Mergi la conţinutul principal

Karatistul Mușat, de la „executare” la „suspendare”

* magistrații Curții de Apel Galați l-au condamnat pe inculpatul Cornel Mușat, la data faptelor administrator al unei societăți comerciale, la o pedeapsă de 3 ani închisoare, cu suspendare sub supraveghere, și interzicerea unor drepturi * în 2019, cunoscutul sportiv brăilean, în prezent om de afaceri, a primit la Tribunalul Brăila o pedeapsă de 6 ani închisoare cu executare efectivă în regim de detenție, pentru că ar fi obținut în mod ilegal fonduri nerambursabile * acum acesta a scăpat de detenție, însă Mușat va presta o muncă neremunerată în folosul comunității la Școala Gimnazială „Aurel Vlaicu” Brăila sau la Liceul cu program sportiv, pe o perioadă de 100 de zile lucrătoare

 

Inculpatul Cornel Mușat a scăpat de închisoarea cu executare în penitenciar. La Curtea de Apel Galați, unde a ajuns dosarul în care era judecat karatistul Mușat, în urma apelului formulat împotriva soluției primei instanțe, s-a dat pedeapsă cu suspendare. Recent, magistrații Curții de Apel Galați l-au condamnat pe inculpatul Mușat, la data faptelor administrator al unei societăți comerciale, la o pedeapsă de 3 ani închisoare, cu suspendare sub supraveghere, și interzicerea unor drepturi. În 2019, cunoscutul sportiv brăilean, în prezent om de afaceri, a primit la Tribunalul Brăila o pedeapsă de 6 ani închisoare cu executare efectivă în regim de detenție, pentru că ar fi obținut în mod ilegal fonduri nerambursabile.

Prin decizia penală, Curtea de Apel Galați a hotărât următoarele: Condamnă pe inculpatul MUȘAT CORNEL, la data faptelor administrator al unei societăți comerciale, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 4 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea  infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și omisiunea de a furniza, cu știință, datele cerute potrivit legii, pentru obținerea de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta, ori în numele ei, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept a acestor fonduri, în formă continuată.

Condamnă pe inculpatul MANEA RADU, la data faptei manager de proiect, la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații vor presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 100 de zile lucrătoare.

Obligă inculpații Mușat Cornel și Manea Radu în solidar cu partea responsabilă civilmente S.C. I.P.S S.R.L. Galați prin lichidator judiciar, să plătească părții civile, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, suma totală de 692.307,18 lei. Obligă inculpatul Mușat Cornel la plata sumei de 4.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, iar pe inculpatul Manea Radu la plata sumei de 2.000 de lei cu același titlu. DEFINITIVĂ”, se arată în comunicatul postat pe site-ul Direcției Naționale Anticorupție.

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul teritorial Galați la data de 11 mai 2017.

 

Acuzațiile procurorilor DNA

Astfel, după cum v-am mai informat, procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Galați au dispus, în luna mai 2017, trimiterea în judecată, în stare de libertate, a doi inculpați acuzați că au obținut în mod ilegal fonduri nerambursabile. Este vorba despre Mușat Cornel, la data faptelor administrator al unei societăți comerciale, acuzat de săvârșirea infracțiunilor de: folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene; omisiunea de a furniza, cu știință, datele cerute potrivit legii, pentru obținerea de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta, ori în numele ei, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept a acestor fonduri, în formă continuată. Pe lista inculpaților mai era și Manea Radu, la data faptei manager de proiect, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în luna septembrie 2010, inculpatul Mușat Cornel, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, beneficiară a proiectului, „Acordă-ți o șansă!”, a depus, în două rânduri, la Organismul Intermediar Regional pentru POSDRU mai multe documente ce conțineau aspecte necorespunzătoare realității. Asta a avut ca urmare admiterea cererii de finanțare în etapa verificării administrative și a eligibilității și, implicit, obținerea unei finanțări nerambursabile în valoare de 596.097 lei. “Ulterior, în perioada martie 2011- octombrie 2012, inculpatul Mușat Cornel, în calitate de lector - pregătire practică și fizică - în cadrul proiectului amintit mai sus, beneficiind și de ajutorul inculpatului Manea Radu, a întocmit mai multe documente justificative (condici de prezență, rapoarte de activitate etc.) care atestau în fals prezența la cursuri a unor persoane, dar și efectuarea în totalitate sau parțială a unor cursuri specifice – educație fizică, tragere cu armamentul din dotare. Aceste documente au fost folosite în susținerea cererilor de rambursare a fondurilor, în valoare totală de 596.097 lei, sumă cu care Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în procesul penal”, au stabilit procurorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brăila.

 

Sentința Tribunalului Brăila, mult mai grea

Prima instanță a fost mult mai dură. În octombrie 2019, karatistul brăilean Cornel Mușat a primit o condamnare la Tribunalul Brăila de 6 ani închisoare cu executare în penitenciar, pentru că ar fi încasat în mod ilegal o finanțare nerambursabilă în valoare de 596.097 lei, în cadrul proiectului “Acordă-ți o șansă!”. În plus, Mușat avea pus sechestru pe bunuri până la acoperirea prejudiciului cauzat părții civile Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene. Alături de el a primit 4 ani închisoare cu executare și inculpatul Manea Radu, acuzat de complicitate la comiterea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete în scopul obținerii de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene. Mușat a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru că a depus în cadrul unui proiect cu finanțare europeană documente ce conțineau aspecte necorespunzătoare realității. Pedeapsa dată de prima instanță a fost atacată cu apel.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro