• cunoscutul sportiv brăilean, în prezent om de afaceri, a primit la Tribunalul Brăila o pedeapsă de 6 ani închisoare cu executare efectivă în regim de detenţie, pentru că ar fi obţinut în mod ilegal fonduri nerambursabile • Muşat a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru că a depus în cadrul unui proiect cu finanţare europeană documente ce conţineau aspecte necorespunzătoare realităţii • s-a obţinut astfel o finanţare nerambursabilă în valoare de 596.097 lei • proiectul incriminat s-a chemat “Acordă-ţi o şansă!” şi a vizat partea de dezvoltare a resurselor umane (POSDRU) • condamnarea nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel
Fondurile europene încasate în mod ilegal, după cum au stabilit procurorii anticorupţie, l-au costat scump pe cunoscutul karatist brăilean Cornel Muşat, în prezent om de afaceri. Acesta a primit o condamnare la Tribunalul Brăila de 6 ani închisoare cu executare în penitenciar, pentru că ar fi încasat în mod ilegal o finanţare nerambursabilă în valoare de 596.097 lei, în cadrul proiectului “Acordă-ţi o şansă!”. În plus, Muşat are pus sechestru pe bunuri până la acoperirea prejudiciului cauzat părţii civile Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene.
Cornel Muşat nu este singurul condamnat în acest dosar, alături de el primind închisoare cu executare şi inculpatul Manea Radu, acuzat de complicitate la comiterea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete în scopul obţinerii de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene. Muşat a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru că a depus în cadrul unui proiect cu finanţare europeană documente ce conţineau aspecte necorespunzătoare realităţii. Pedeapsa dată recent de prima instanţă nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.
Magistraţii Tribunalului Brăila nu l-au iertat pe Muşat
Veştile proaste pentru Cornel Muşat au venit în urmă cu câteva zile, însă în cauză s-a formulat deja apel. Dosarul înregistrat la Tribunalul Brăila în mai 2017 va ajunge la instanţa superioară care va da sentinţa finală. Va mai dura, însă, ceva timp până când Muşat va afla dacă merge sau nu la închisoare.
După cum se arată în sentinţa publicată pe site-ul instanţei, magistraţii l-au condamnat pe inculpatul Muşat Cornel la pedeapsa principală de 5 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei. Fapta a fost săvârşită la data de 10 septembrie 2010 şi în perioada martie 2011 - octombrie 2012. Acelaşi inculpat a mai primit şi pedeapsa principală de 3 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de omisiune de a furniza, cu ştiinţă, datele cerute potrivit legii, pentru obţinerea de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept a acestor fonduri, în formă continuată (4 acte materiale). Această ilegalitate ar fi fost săvârşită în perioada noiembrie 2011 - aprilie 2013. Pe lângă pedepsele cu închisoarea, instanţa a aplicat inculpatului şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 Cod penal şi anume: dreptul de a fi ales în orice funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o durată de 4 ani, după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale a închisorii. “Dispune contopirea pedepselor principale aplicate: 5 ani închisoare şi 3 ani închisoare, inculpatul urmând să execute pedeapsa cea mai grea de 5 ani închisoare la care se va adăuga un spor de pedeapsă de 1 an închisoare, reprezentând 1/3 din cealaltă pedeapsă aplicată, în total va executa o pedeapsă rezultantă de 6 ani închisoare. Dispune executarea efectivă în regim de detenţie a pedepsei aplicate inculpatului Muşat Cornel”, au decis magistraţii Tribunalului Brăila.
În plus, instanţa l-a condamnat şi pe inculpatul Manea Radu la pedeapsa principală de 4 ani închisoare pentru complicitate la comiterea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, în scopul obţinerii de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, faptă săvârşită în perioada martie 2011 - octombrie 2012. Inculpatului i s-a aplicat şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 Cod penal. Şi în cazul acestui inculpat, instanţa a dispus executarea efectivă în regim de detenţie a pedepsei aplicate.
Bunuri sub sechestru
Tot prima instanţă a decis ca inculpaţii să achite prejudiciul creat, bunurile lui Muşat fiind puse sub sechestru. După cum se arată în soluţia dispusă de Tribunalul Brăila, judecătorii au admis pretenţiile civile formulate în cauză.
“Obligă inculpaţii Muşat Cornel şi Manea Radu în solidar cu partea responsabilă civilmente S.C. Internaţional Protect Security S.R.L. Galaţi prin lichidator judiciar desemnat să plătească părţii civile Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene suma totală de 692.307,18 lei din care suma de 96.210 lei reprezentând prefinanţare plătită în temeiul contractului de finanţare POSDRU 100/5.1/G/76860 şi suma de 596.097,18 lei reprezentând finanţare nerambursabilă în derularea contractului nr. POSDRU/100/5.1/G/76860 din 25.10.2010. Constată că partea responsabilă civilmente SC Service Guard SRL a fost radiată”, arată magistraţii.
Astfel, instanţa menţine măsura sechestrului asigurator dispusă prin Ordonanţa de instituirea sechestrului asigurător din 21 aprilie 2017 dată de procurorul din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea inculpatului Muşat Cornel, până la concurenţa sumei de 692.307,18 lei (reprezentând prejudiciul cauzat părţii civile Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene).
Muşat nu poate primi nici sumele pe care i le datora Federaţia Română de Karate.
Se menţine şi măsura asiguratorie a popririi instituită de procurorul din cadrul DNA Galaţi asupra sumelor de bani datorate cu orice titlu inculpatului Muşat Cornel – de către Federaţia Română de Karate Tradiţional – până la concurenţa probabilă a sumei de 692.307,18 lei. Instanţa menţine măsura sechestrului asigurator şi asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea inculpatului Manea Radu, tot până la concurenţa sumei de 692.307,18 lei.
Inculpatul Muşat Cornel este obligat la plata sumei de 4.000 lei cheltuieli judiciare către stat, în timp ce inculpatul Manea Radu este obligat la plata sumei de 2.000 cheltuieli judiciare către stat. Sentinţa poate fi atacată cu apel.
Acuzaţiile procurorilor DNA
Readucem la cunoştinţa cititorilor acuzaţiile pe care procurorii anticorupţie le-au adus inculpatului Muşat. Astfel, după cum v-am mai informat, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Galaţi au dispus, în luna mai 2017, trimiterea în judecată, în stare de libertate, a doi inculpaţi acuzaţi că au obţinut în mod ilegal fonduri nerambursabile. Este vorba despre Muşat Cornel, la data faptelor administrator al unei societăţi comerciale, acuzat de săvârşirea infracţiunilor de: folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene; omisiunea de a furniza, cu ştiinţă, datele cerute potrivit legii, pentru obţinerea de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta, ori în numele ei, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept a acestor fonduri, în formă continuată. Pe lista inculpaţilor mai era şi Manea Radu, la data faptei manager de proiect, cu privire la săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în luna septembrie 2010, inculpatul Muşat Cornel, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, beneficiară a proiectului, „Acordă-ţi o şansă!”, a depus, în două rânduri, la Organismul Intermediar Regional pentru POSDRU mai multe documente ce conţineau aspecte necorespunzătoare realităţii. Asta a avut ca urmare admiterea cererii de finanţare în etapa verificării administrative şi a eligibilităţii şi, implicit, obţinerea unei finanţări nerambursabileîn valoare de 596.097 lei. “Ulterior, în perioada martie 2011- octombrie 2012, inculpatul Muşat Cornel, în calitate de lector - pregătire practică şi fizică- în cadrul proiectului amintit mai sus, beneficiind şi de ajutorul inculpatului Manea Radu, a întocmit mai multe documente justificative (condici de prezenţă, rapoarte de activitate etc.) care atestau în fals prezenţa la cursuri a unor persoane, dar şi efectuarea în totalitate sau parţială a unor cursuri specifice – educaţie fizică, tragere cu armamentul din dotare. Aceste documente au fost folosite în susţinerea cererilor de rambursare a fondurilor, în valoare totală de 596.097 lei, sumă cu care Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în procesul penal”, au stabilit procurorii.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brăila cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză. Anterior, în aceeaşi cauză, procurorii anticorupţie au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu inculpatul Ilie Marian, cu privire la săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.