• Marinela Coșniță este prim procurorul care a condus unitatea de parchet într-o perioadă în care aceasta s-a confruntat cu cea mai mare criză de personal din țară și a monitorizat activitatea unităților subordonate • cererea de pensionare a fost aprobată la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), iar pe 4 martie, Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul privind eliberarea din funcția de procuror a Marinelei Coșniță, prim procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila – pensionare, apoi s-a făcut publicarea în Monitorul Oficial • cariera prim-procurorului Marinela Coșniță se întinde pe o perioadă de peste 25 de ani, din care 17 ani numai în funcții de conducere • sub conducerea sa, Parchetul brăilean s-a confruntat, numai anul trecut, cu două cazuri grele: ”Atac mafiot în plină stradă” și ”Crimă între ucraineni” • tot din bilanțul pe 2023 reiese numărul mare de infracțiuni pe care trebuie să le gestioneze Parchetul, în condițiile unui deficit accentuat de personal
Procurorul șef care a ținut «în frâu» Parchetul de pe lângă Tribunalul (PT) Brăila, în sensul că a coordonat activitatea cât de bine s-a putut, în ciuda deficitului accentuat de personal, iese la pensie. Pe 19 februarie, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) – Secția Procurori a aprobat solicitarea de pensionare formulată de Marinela Coșniță, dar mai era nevoie de decretul președintelui României și publicarea acestuia în Monitorul Oficial. La data de 4 martie, Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul privind eliberarea din funcția de procuror a Marinelei Coșniță, prim procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila – pensionare, apoi s-a făcut publicarea în Monitorul Oficial.
Practic, prim procurorul Coșniță și-a încheiat activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila.
O carieră de peste 25 de ani
Marinela Coșniță este prim procurorul care a condus unitatea de parchet într-o perioadă în care aceasta s-a confruntat cu cea mai mare criză de personal din țară și a monitorizat activitatea celorlalte unități subordonate din circumscripție. A fost ani de zile în sistem, dar acum se pensionează. Cariera sa se întinde pe o perioadă de peste 25 de ani, din care 17 ani numai în funcții de conducere, urmare a interviurilor, proiectelor și examenelor susținute (testări psihologicve, juridice, proiecte management etc.)
Procuror cu o experiență extinsă în domeniul dreptului penal, economic etc, Marinela Coșniță a investigat de-a lungul timpului o gamă largă de infracțiuni, până la cele mai complexe, colaborând cu succes cu celelalte instituții ale statului, implicate în înfăptuirea actului de justiție.
Numai în ultimii ani, sub conducerea Marinelei Coșniță, Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila a investigat și finalizat cu succes cazuri complexe. Amintim, de exemplu, mult mediatizatul caz intitulat ”Atac mafiot în plină stradă”, care a vizat reglarea de conturi în stil mafiot, din primăvara anului trecut de pe Bdul. Dorobanților, când un brăilean a fost efectiv hăcuit cu săbiile de membrii unei grupări rivale. Felul cum a fost gestionat acest caz și care a obținut aprecieri, l-a situat pe locul I, ca grad de complexitate, la sesiunea criminalistică cu tema ”Investigarea Infracțiunilor cu violență”. În lista cazurilor grave de la PT Brăila a fost și cel intitulat ”Crimă între ucraineni la Brăila”, precum și alte cazuri vizând diverse domenii, multe de o violență extremă, omoruri sau violuri, care au fost investigate și rezolvate cu succes, iar cei vinovați au ajuns în spatele gratiilor, în urma stabilirii vinovăției de către instanță, în baza probelor administrate de procurori.
Începând cu luna ianuarie 2024, Marinela Coșniță face echipă cu Ionel Gîlcă, ca urmare a numirii acestuia de către CSM – Secția pentru Procurori, ca prim procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila.
Prim procurorul adjunct Ionel Gîlcă este, de asemenea, la fel ca și prim procurorul Marinela Coșniță, un procuror cu experiență și care, probabil, va rămâne să asigure funcționalitatea unității. Acesta a desfășurat activități și la Penitenciarul Brăila – Administrația Națională a Penitenciarelor București, cu ani în urmă.
Magistratul a preluat conducerea Penitenciarului Brăila în iulie 2007, fiind detaşat pentru o perioadă de trei ani, prin Ordin al ministrului de Justiţie şi cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii. Ionel Gîlcă este absolvent al Institutului Naţional de Magistratură şi a activat mai întâi ca judecător, apoi ca procuror. Din august 2004, a îndeplinit funcţia de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Făurei, de unde a fost detaşat la Penitenciarul Brăila. A ocupat apoi funcții de prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați și procuror general adjunct la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Galați.
Conform CV-ului acestuia, a urmat cursurile Universității ”Lucian Blaga” Sibiu și deține cursuri de masterat în domeniul penal și al managementului.
Situația posturilor la PT Brăila
Deficitul de personal la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila este unul accentuat și în prezent. Statul de funcții al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila și unităților locale subordonate cuprinde un număr de 34 posturi de procurori, din care în cursul anului 2023 au fost ocupate efectiv un număr mediu de 12 posturi, procentul de ocupare fiind de 35,20%. Au fost, totuși, procurori delegați din alte județe, astfel că activitatea la PT Brăila s-a desfășurat în condiții normale. ”Anul 2023 a impus luarea celor mai adecvate măsuri pentru organizarea activității și motivarea personalului pentru a obține rezultate cât mai bune în condițiile deficitului de procurori la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila, Parchetul de pe lângă Judecătoria Făurei și Parchetul de pe lângă Judecătoria Însurăței. S-a urmărit organizarea cât mai judicioasă a activității tuturor unităților pentru coordonarea tuturor secțiilor și compartimentelor, asigurarea funcționării corespunzătoare a sistemului informațional pentru a face posibilă utilizarea eficientă a datelor și informațiilor necesare luării unor decizii rapide, pertinente și juste”, a precizat prim procuror Marinela Coșniță, cu ocazia prezentării bilanțului de activitate pe anul trecut.
Managementul resurselor umane
Managementul activității la toate nivelurile s-a desfășurat de către conducerile unităților cu respectarea principiilor legalității, imparțialității și controlului ierarhic, se mai arată în bilanțul PT Brăila. S-a asigurat comunicarea permanentă cu întreg personalul unității, cu conducerea ierarhic superioară, s-a manifestat propmptitudine în luarea deciziilor, asumarea responsabilităților. ”În anul 2023 starea disciplinară de la unitățile de parchet de pe raza județului Brăila a fost foarte bună și nu s-a înregistrat nicio sancțiune disciplinară aplicată procurorilor sau personalului auxiliar de specialitate. Rezultatele bune atât sub aspect cantitativ, cât și calitativ, ale activității desfășurate de parchetele de pe raza județului Brăila, în cursul anului 2023, sunt datorate eforturilor permanente depuse de procurori și personalul auxiliar de specialitate de la PT Brăila și unitățile din subordine, pentru realizarea obiectivelor Ministerului Public. Pentru creșterea transparenței instituționale a activității unităților de parchet au fost făcute publice mass-media aspecte de interes ale activității: fapte cercetate, propuneri de arestare preventivă, trimiteri în judecată”, se mai arată în raportul de bilanț pe 2023.
Peste 8.000 de cauze penale și civile: 19 inculpați pentru infracțiuni de omor și tentativă de omor
Procurorii de la PT Brăila și unitățile din subordine au participat în ședințe de judecată într-un număr de 8.427 cauze penale și civile, pe parcursul anului trecut.
În bilanț s-a prezentat dinamica stării infracționale pentru cele mai importante categorii de infracțiuni săvârșite în anul 2023, comparativ cu anul 2022.
La categoria infracțiuni contra persoanei, au fost trimiși în judecată 115 inculpați, față de 136 inculpați în anul 2022, ponderea acestora în totalul general trimiși în judecată fiind de 27,18%. ”Din aceștia, au fost trimiși în judecată pe categorii de infracțiuni după cum urmează: - 27 inculpați pentru infracțiuni contra vieții (19 inculpați pentru infracțiuni de omor și tentativă de omor - 16 inculpați pentru tentativă), față de 12 inculpați în anul 2022 - și 8 inculpați pentru infracțiunea de ucidere din culpă, din care 3 inculpați pentru accidente mortale de circulație. Pentru infracțiuni contra integrității corporale au fost trimiși în judecată 65 inculpați, din care 55 pentru lovire sau alte violențe, 3 inculpați pentru infracțiunea de vătămare corporală din culpă (3 pentru accidente de circulație și un inculpat pentru accident de muncă).
Pentru infracțiuni contra libertății persoanei au fost trimiși în judecată 7 inculpați, din care un inculpat pentru amenințare, alt inculpat pentru infracțiunea de lipsire de libertate, 3 inculpați pentru infracțiunea de șantaj și 2 inculpați pentru infracțiunea de hărțuire”, arată reprezentanții PT Brăila.
Potrivit bilanțului de activitate, făcând referire la rata criminalității, procurorii PT Brăila arată că în anul 2023, aceasta a fost de 130 persoane trimise în judecată la suta de mii de locuitori, ceea ce reprezintă 0,13% din populația județului și de 179 persoane cercetate la suta de mii de locuitori, ceea ce procentual reprezintă 0,17% din numărul total de locuitori ai județului.
În anul anterior, 2022, au fost 158 persoane trimise în judecată la suta de mii de locuitori, ceea ce reprezintă 0,15% din populația județului și de 412 persoane cercetate la suta de mii de locuitori, ceea ce reprezintă procentual 0,41% din numărul total de locuitori ai județului.
13 inculpați judecați pentru viol, act sexual cu un minor și agresiune sexuală
Lista infractorilor: violatori, agresori sexuali, indivizi care au întreținut relații sexuale cu persoane minore, bătăuși și proxeneți.
Potrivit bilanțului PT Brăila, în cauzele soluționate de procurori au fost 65 de inculpați din care 55 pentru lovire sau alte violențe, 3 inculpați pentru infracțiunea de vătămare corporală, 6 inculpați pentru vătămare corporală din culpă (3 pentru accidente de circulație și un inculpat pentru accidente de muncă).
Pentru infracțiuni contra libertății persoanei au fost trimiși în judecată 7 inculpați, din care unul pentru infracțiunea de amenințare, un inculpat pentru înfracțiunea de lipsire de libertate, trei inculpați pentru infracțiunea de șantaj și doi inculpați pentru infracțiunea de hărțuire. ”Pentru infracțiuni privind traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile au fost trimiși în judecată 2 inculpați, pentru infracțiuni de proxenetism.
Pentru infracțiuni contra libertății și integrității sexuale au fost trimiși în judecată 13 inculpați (6 pentru viol, 4 inculpați pentru act sexual cu un minor și 3 inculpați pentru agresiune sexuală)”, arată procurorii.
În lista dosarelor sunt multe cu infracțiuni contra patrimoniului – furt, înșelăciune, delapidare și distrugere) și prejudicii de 1.523.532 lei pentru infracțiuni de evaziune. S-a înregistrat totuși o scădere a prejudiciului pe linie de evaziune fiscală. ”În cauzele privind infracțiuni la Legea nr. 241/2005 de combatere a evaziunii fiscale, cu inculpați trimiși în judecată, au fost înregistrate prejudicii în valoare de 1.523.532, față de 511.562.852 lei în anul 2022”, se arată în bilanț.
Delegarea procurorului Girip de la Parchetul Făurei, în funcția de procuror șef Secție Urmărire Penală la Parchetul Brăila
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis ca procurorul Girip Ionel, care a asigurat în ultimii ani conducerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Făurei, să fie delegat în funcția de procuror șef Secție Urmărire Penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila. La data de 27 februarie, pe ordinea de zi din şedinţa CSM a fost propunerea de delegare a procurorului Girip. Aceasta a fost admisă în unanimitate, după cum se arată pe site-ul CSM. „Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât delegarea în funcția de procuror șef Secție urmărire penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila a domnului GIRIP IONEL, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Făurei, începând cu data de 01.03.2024, până la ocuparea funcției prin numire, în condițiile legii, dar nu mai mult de 6 luni”, se arată în comunicatul CSM.
Procurorul Girip are o bogată experienţă ca procuror, iar înainte de a intra în magistratură a fost ofiţer de poliţie.