• ministru-consilier în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, brăileanca a scos de sub tipar volumul „Expiraţie”, apărut la Editura Letras • prefaţa volumului este semnată de conf. univ. dr. Zamfir Bălan • “Vă invit să intraţi în această nouă lume, să citiţi/să simţiţi şi puţină poezie”, este invitaţia Cameliei Ion-Radu, lansată pe pagina sa de Facebook • brăileanca a primit Ordinul „Meritul Diplomatic” în Grad de Cavaler, acordat de Preşedintele României la 30 iulie 2020
Licenţiat al Universităţii „Dunărea de Jos”, ministru-consilier în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Camelia Ion-Radu a scos de sub teascuri primul ei volum de poezii, „care aşază împreună aproape toate textele scrise în mulţi ani de căutări”, pe care autoarea nu a avut curajul să le publice, din varii motive, după cum mărturisea, deunăzi, pe pagina de Facebook.
„Din pudoare, pentru că poezia este o deschidere a ferestrelor sufletului spre ceea ce are mai personal şi mai nemărturisit, din acea teamă de mediocritate care m-a însoţit mereu, gândindu-mă la ce aş mai putea spune nou după ce în lume a vorbit Nichita (ca să dau doar un exemplu) sau din căutarea obsesivă a formelor perfecte, care mă făcea să revin mereu asupra textelor. Şi poate că ar fi rămas doar un proiect în sertar, dacă Marian nu ar fi făcut ceea ce trebuie să facă un partener de viaţă adevărat, să mă împingă să îmi depăşesc limitările (auto-impuse) şi să mă sprijine necondiţionat. Lui îi mulţumesc în primul rând pentru că m-a ajutat să duc până la capăt actul creaţiei”, mărturiseşte brăileanca.
Camelia îi mulţumeşte, de asemenea, jurnalistului Alina Miron pentru încredere, sprijin şi Antecuvânt, lui Tudor Popa şi Editurii Letras, precum şi conf. univ. dr. Zamfir Bălan, pentru prezentarea volumului în Prefaţă.
„Aşa cum spunea Helen Keller, «literatura este Utopia mea», drept pentru care vă invit să intraţi în această nouă lume, să citiţi/să simţiţi şi puţină poezie, alături de celelalte texte pe care vă cad ochii. Sper să vă pot invita şi la lansarea oficială (dacă vor permite condiţiile), în Bucureşti şi Brăila, dar, până atunci, voi mai publica pe pagina mea, din când în când, câte un text din acest volum”, a mai spus autoarea volumului „Expiraţie”.
Volumul Cameliei Ion-Radu va apărea şi în variantă e-book. El poate fi găsit la www.piatadecarte.net, (comenzi@piatadecarte.com.ro).
O carieră de succes
Născută la Brăila, în iulie 1975, Camelia Ion-Radu a absolvit Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi în anul 1997. Cu un master în „Teoria şi practica textului”, Camelia a fost redactor la cotidianul „Monitorul de Brăila” (1997-1999), muzeograf la Muzeul Brăilei şi profesor de limba franceză, respectiv limba şi literatura română (1999-2006) la Liceele „Panait Cerna” şi „Grigore Moisil” din Brăila. Copywriter pentru posturile TVR2, TVR3, TVR Cultural şi TVR International (2006-2008), brăileanca susţine cu brio examenul de accedere în structurile Ministerului Afacerilor Externe (MAE) în anul 2008, activând iniţial în cadrul Direcţiei Relaţii Culturale, Educaţionale şi Ştiinţifice (2008-2010), apoi prim-colaborator şi şef secţie consulară la Ambasada României la Santiago de Chile (2010-2016) şi consilier diplomatic, respectiv ministru-consilier la Direcţia America Latină şi Caraibi din cadrul MAE (2016-prezent).
Camelia Ion-Radu a publicat studii şi articole în „Analele Brăilei” şi în revista „Cultura”. Pe data de 30 iulie 2020, a primit Ordinul „Meritul Diplomatic” în Grad de Cavaler, acordat de Preşedintele României, în semn de apreciere pentru contribuţia adusă la exercitarea cu succes a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene.
Iată şi poezia care a dat titlul volumului semnat de Camelia Ion-Radu:
„Respiraţie
Hei, fraţilor, Dumnezeu a expirat!
Staţi cu gurile şi nările şi palmele deschise,
să mai intre ceva lumină, aer curat,
în celula asta fetidă,
dar mai lăsaţi puţin şi pentru poeţi,
ca să nu murim de tot când ne-om duce…
Şi nu uitaţi să închideţi ochii, cuviincios,
să nu vă ardă atâta frumuseţe nemaivăzută…
şi acum ascultaţi cum inspiră,
ascultaţi-i plămânii şi laringele,
aveţi grijă ce vorbiţi, ce gândiţi,
căci orice cuvânt rostit sau tăcut are mirosul lui,
mai de pâine caldă, mai de prunc,
de fată mare
sau de stârv, de lătură.
Hai să fim şi noi de partea binelui, măcar acum,
să nu-l sufocăm cu prezenţa noastră,
să nu regrete că ne-a primit
cu chirie-n paradis!
Dar oare ce-a fost mai întâi, inspiraţia sau expiraţia?”