Jurnalism si libertate | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Jurnalism si libertate

Ziaristi batuti cu salbaticie la Sinaia. Ziaristi batuti si injurati de politie la Bihor. Ziaristi batuti cu bestialitate in Valea Jiului. Ziaristi batuti si amenintati pentru anchetele publicate. Ziaristi batuti mar de functionari ai primariei. Ziaristi batuti crunt de politisti. Ziaristi...
Jurnalisti batuti cu ranga. Jurnalisti dupa gratii. Jurnalistii merita batuti pentru ce au scris la ziar. Jurnalisti amenintati. Timisoara, capitala jurnalistilor batuti. Multi jurnalisti care investigau cazuri de coruptie erau batuti. Jurnalisti batuti pe banda rulanta. Jurnalisti...
Acestea sint doar citeva din sutele de fraze care iti sar in ochi dupa o simpla cautare pe internet, folosind drept criterii cuvintele ziaristi, jurnalisti, batuti.
In 2005, Institutul International de Presa a inregistrat peste 15 cazuri in care jurnalisti romani au fost amenintati ori agresati. Din pacate, doua dintre acestea au fost ale unor ziaristi braileni. Cazurile figureaza si in raportul anual al Agentiei de Monitorizare a Presei "Academia Catavencu", care subliniaza problemele cu care se confrunta presa din Romania: lipsa vointei politice de a reforma serviciile publice de radio si televiziune; faptul ca insulta si calomnia sint inca in Codul Penal si ca la nivel local persista comportamente si atitudini ostile fata de presa din partea politicienilor si autoritatilor; tendinta de concentrare de piata; consolidarea procesului de berlusconizare (presa este acaparata de catre politicieni si oameni de afaceri si folosita pentru satisfacerea unor interese de afaceri) si lipsa de transparenta a proprietatii si a surselor de finantare.
Acelasi raport mentioneaza ca scaderea presiunii politice nu a ameliorat decit partial problema libertatii presei In Romania. Lipsa independentei editoriale a jurnalistilor este mentionata si In numeroase rapoarte internationale si de catre un numar mare de jurnalisti, care noteaza, spre exemplu, ca "in lupta pentru audienta, profit si influenta politica, numeroase institutii media sacrifica standardele etice si profesionale si chiar libertatea editoriala".
Asa ca ziaristii si ziarele nu sint ingeri. Nu sint nici draci. Dar sint expresia libertatii fiecaruia dintre noi. Sint oglinda relativ fidela a societatii in care traim.
Poate va intrebati ce mi-a venit sa insir aceste date: ei bine, azi este Ziua mondiala a libertatii presei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro