Daca socotim ca ele reprezinta aproape jumatate din numarul existent inainte de implementarea noilor reguli, pretul platit pare enorm. Daca ne gindim insa ca masurile radicale au fost luate pentru siguranta consumatorilor, e clar de ce UE nu a acceptat nici un compromis.
Concret, daca la 1 ianuarie 2004, in Braila functionau 65 de unitati de industrie alimentara (21 de abatoare, 12 fabrici de preparate din carne, 28 de centre si unitati de prelucrare a laptelui, 2 fabrici de inghetata, o unitate de procesare peste si una de procesare carne de pasare), la 31 iulie 2005 mai fiintau doar 54, pentru ca la 31 mai 2006 sa mai ramina pe pozitie doar 45.
In prezent, mai sint in functiune doar 34, din care: 6 abatoare, 7 fabrici de preparate din carne, o fabrica de procesare carne de pasare si una de procesare peste, 17 unitati de procesare lapte si 2 fabrici de inghetata. Ultima evaluare, efectuata de specialistii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Braila si ai Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVA) si supervizata de expertii europeni, arata insa ca nu pentru toate cele 34 de unitati viitorul este sigur. Cert este ca avem deja patru unitati care au finalizat lucrarile de modernizare si corespund in totalitate exigentelor europene. Acestea sint: Abatorul "Marex", Fabrica de preparate din carne "Galco" si Fabricile de prelucrare a laptelui "Brailact" ("Brenac") si "Lacta Prod" ("Paco").
Specialistii romani au cerut oficialilor de la Bruxelles o renegociere
Daca in cazul celor 4 unitati din categoria “A” lucrurile sint foarte clare, pentru celelalte 30 de unitati, situatia nu este insa definitiva, specialistii depistind in urma verificarilor o serie de intirzieri in derularea programelor de modernizare. Probleme asemanatoare au fost semnalate si in alte judete, drept pentru care ANSVSA a cerut o renegociere a conditiilor.
"Recent, a mai avut loc o negociere intre ANSVSA si oficialii de la Bruxelles, in vederea reincadrarii a 65 de unitati din industria laptelui din categoria “B” in “C”, deoarece din motive intemeiate programul de modernizare nu va putea fi finalizat la 31 decembrie 2006. Este vorba in principal de modernizari prin Programul “Sapard”, intirzierile fiind legate in general de plata fondurilor nerambursabile. Din cele 65 de unitati luate in calcul la nivel national, 8 sint din Braila. Pentru 5 din ele Autoritatea a aprobat deja dosarele si le-a transmis la Bruxelles pentru verificare si avizare. Celelalte trei dosare sint in curs de definitivare. Probleme asemanatoare au fost identificate si pe sectorul prelucrare carne. In prezent se discuta cu expertii UE obtinerea unei derogari si in acest caz, respectiv sa se redeschida lista cu unitati “C” pentru a fi incluse in ea si unitatile din “B” care, din motive obiective, nu pot finaliza lucrarile in termen", ne-a declarat Nita Caragata, purtatorul de cuvint al DSVSA Braila.
Pregatirea fabricilor a inceput in 2003
Mentinerea sigurantei alimentare este o conditie esentiala in Uniunea Europeana, iar legislatia romaneasca a preluat o serie de norme comunitare. In acest sens, inca de la sfirsitul anului 2003 autoritatile sanitar-veterinare au inceput o actiune de identificare si monitorizare a unitatilor de procesare a produselor de origine animala, pentru a vedea in ce masura acestea se vor putea moderniza astfel incit sa se poata conforma normelor de igiena si securitate alimentara impuse de UE si adoptate de legislatia noastra. Conform Programului national cadru, fiecare unitate de procesare a trebuit sa isi elaboreze un program propriu de restructurare si modernizare, astfel incit, la data integrarii Romaniei, sa faca fata concurentei si sa poata derula schimburi comerciale in statele membre.
Mai exact, procesatorii au fost obligati sa isi reorganizeze activitatea astfel incit sa fie capabili sa respecte o serie de norme generale si specifice de igiena si anumite fluxuri tehnologice, dar si sa introduca un sistem propriu de control, respectiv sistemul HACCP (Analiza Riscului si Punctele Critice de Control). Acest ansamblu de masuri vizeaza protejarea sanatatii publice, prin asigurarea si verificarea trasabilitatii produselor alimentare de la locul productiei primare, pina la consumatorul final.
Toate unitatile din categoria “D” au fost inchise
Pentru aceasta, in perioada 2003-2004, toate unitatile din sector au fost evaluate conform noilor standarde si incadrate, conform optiunii proprietarului, intr-una din cele 4 categorii impuse de noua legislatie din domeniul sanitar-veterinar. Astfel, societatile procesatoare au fost incadrate in: unitati care indeplinesc cerintele comunitare, inclusiv cele pentru export (A); unitati care vor fi in conformitate cu cerintele la data aderarii, cu programe de restructurare cu termen de finalizare 31 decembrie 2006 (B); unitati pentru care s-a solicitat perioada de tranzitie pina la data de 31.12.2009 (C); unitati care nu se asteapta sa fie in conformitate cu cerintele comunitare la data aderarii (D).
In judetul Braila, unitatile incluse in categoria “D” au fost deja inchise pina la 30 iunie 2006. Mai trebuie precizat si ca, dupa 31 decembrie 2006, unitatile din categoria “C” nu vor avea voie sa valorifice produse de origine animala catre alte unitati aprobate pentru procesare care pot derula schimburi intracomunitare si care vor fi incadrate in categoria A.
Doar 4 unitati in categoria “A”
Concret, la acest moment, in evidentele DSVSA Braila se mai regasesc 34 de unitati. Sint 6 abatoare, din care unul incadrat in categoria “A” ("Marex") si 5 unitati in categoria “B”; 7 fabrici de procesare a carnii, din care una in categoria “A” ("Galco") si 6 in categoria “B”; o unitate de procesare carne de pasare, in categoria “B” (abatorul "Bonavis" de la Ianca); o unitate procesare peste si produse din pescuit, incadrata in categoria “B” ("Tazz") si 19 unitati de procesare lapte si produse lactate, din care una incadrata in categoria “A”, adica indeplineste in totalitate cerintele Uniunii Europene si detine inclusiv licenta pentru export ("Brailact), una in categoria A1, adica indeplineste cerintele impuse de UE, dar nu a solicitat licenta pentru export ("LactaProd"), 14 societati incadrate in categoria “B”, din care doua sint fabrici de inghetata ("CAM" si "Secret Prod") si 3 unitati in categoria “C”.