Mergi la conţinutul principal

Jumatate de miliard pentru reabilitarea cladirilor destinate persoanelor cu handicap

Nu mai putin de 500 de milioane lei vechi a investit Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) pentru reabilitarea fostului Centru de Plasament "Pescarusul", desfiintat odata cu inaugurarea casutelor si a apartamentelor de tip familial cu bani din proiecte europene. Spatiul, cu o suprafata de 500 de metri patrati, a fost reamenajat pentru functionarii care lucreaza pentru persoanele cu handicap.
Potrivit declaratiilor lui Alexandru Sculschi, director general al DGASPC, sumele pentru reabilitarea cladirii au fost acordate de Consiliul Judetean si astfel a fost amenajat un serviciu organizat pe trei compartimente: evidenta si intocmirea documentatiei aferente drepturilor banesti dar si a acordarii facilitatilor copiilor si adultilor cu handicap, conform Legii nr. 448/2006; Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap (adulti) si Serviciul de Evaluare Complexa a Persoanelor Adulte cu Handicap. "Aceasta este o locatie noua, moderna, igienizata, cu birouri functionale. Aproximativ 100 de persoane cu dizabilitati se adreseaza zilnic functionarilor de aici. In interior lucrarile sint aproape finalizate, in exterior mai avem inca de lucru. Trebuie refacuta fatada cladirii, asfaltata curtea interioara unde vor fi amenajate parcari, dar si banci confortabile pentru persoanele cu handicap. La acestea de adauga rampe de acces si un serviciu care le va oferi apa minerala, sucuri si piscoturi, in timp ce asteapta sa depuna dosarele sau sa fie evaluati de catre comisia de specialitate. Vom solicita si amenajarea unei statii de microbuz. In ceea ce priveste Serviciul de Evaluare Complexa, va pot spune ca Legea nr. 448 prevede obligativitatea infiintarii acestuia. Noi l-am prins in organigrama dar, din pacate, nici pina acum nu au fost emise normele metodologice care reglementeaza acest aspect. Noi am prevazut bani in buget, avem si spatiul aferent, dar iata ca nu sintem sprijiniti de partea legislativa", ne-a declarat Alexandru Sculschi, director general al DGASPC.
Evaluarea complexa presupune o evaluare medicala, psihologica, educationala, profesionala. In urma evaluarii complexe va fi inaintata o propunere comisiei de specialitate, care va avea de realizat incadrarea in gradul de handicap: accentuat, mediu sau grav. Liliana Olteanu, referent debutant, a apreciat ca noul amplasament este mult mai spatios. "Pot spune ca este o schimbare radicala. Birourile unde am lucrat inainte erau chiar primitive, aici e mult mai mult spatiu si este o amenajare moderna", a spus salariata. Amplasamentul este situat in str. Carpati nr.1. Precizam ca la nivelul judetului Braila exista, in prezent, aproximativ 8.000 de persoane cu handicap, neinstitutionalizate, aflate in grija familiilor, persoane care vin la evaluare atunci cind comisia de specialitate solicita acest lucru.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro