"De 25 de ani, de cind sint judecator, nu am mai intilnit o astfel de situatie"
Pentru a sasea zi consecutiv, ieri, timp de trei ore, salile de judecata ale Tribunalului Braila, precum si cele ale Judecatoriilor Braila, Faurei si Insuratei au fost goale, iar accesul justitiabililor in arhive si registraturi a fost blocat, urmare a protestului personalului administrativ din Justitie. Intre orele 9.00 si 11.00, zeci de grefieri avind in piept inscriptia PROTEST si banda alba la mina (tip "greva japoneza"), in frunte cu liderul de sindicat Viorica Gheorghe - Bach, s-au adunat in "Sala pasilor pierduti", ca sa protesteze impotriva neelaborarii legii salarizarii, urmare a esuarii negocierilor dintre Federatia Sindicala "Justitia" si reprezentantii Ministerului Muncii si cei ai Finantelor. "Protestam, de asemenea, pentru faptul ca, prin proiectul ce urma a fi adoptat, drepturile ne sint vatamate. Intelegem sa ne continuam forma de protest prin intreruperea activitatii judiciare ce implica programul cu justitiabilii, respectiv sedintele de judecata, arhivele si registraturile, intre orele 9.00 si 11.00", ne-a declarat liderul sindicatului personalului auxiliar de la Tribunalul Braila, Viorica Gheorghe - Bach, prezenta in mijlocul protestatarilor.
La ora 10.00, protestului personalului auxiliar i s-a alaturat cel al magistratilor judecatori si procurori de la toate instantele si parchetele judetului. Intr-un comunicat adresat redactiei noastre de catre Biroul de Informare si Relatii Publice din cadrul Tribunalului Braila, se precizeaza: "In dimineata zilei de 25 septembrie 2006, intre orele 10.00 si 10.30, judecatorii au hotarit sa suspende activitatea, in semn de protest fata de modificarile legislative care sint incompatibile cu independenta Justitiei si in neconcordanta cu normele europene in materie (...) Magistratii braileni, ca de altfel toti magistratii romani, cer prin protestul lor autoritatilor guvernamentale si legislative sa abroge textele de lege invocate si sa modifice procedurile legale care impun constringeri asupra judecatorilor si procurorilor in instrumentarea si judecarea cauzelor. Protestul este o forma extrema de atentionare a autoritatilor romanesti competente". Referitor la protestele din Justitie, un magistrat brailean care a tinut sa-si pastreze anonimatul ne-a declarat ca, in cei 25 de ani de magistratura, nu a mai intilnit "o astfel de situatie".
Protestul magistratilor vizeaza art. 322 pct. a din Codul de procedura civila, Legea 356/2006, OUG 60/2006 si art. 504 - 507 din Codul de procedura penala, prin care "se dubleaza controlul judiciar al hotaririlor judecatoresti, cu un control administrativ inadmisibil intr-un stat de drept". Prin intermediul Asociatiei Magistratilor Romani (AMR), judecatorii s-au adresat forurilor internationale, atentionind asupra "politizarii reformei Justitiei in Romania" datorita introducerii unor "prevederi neconforme cu principiile democratice care stau la baza statului de drept". Intr-un comunicat al AMR, se precizeaza ca "reducerea sau inlocuirea unor cai de atac ce pot fi exercitate impotriva unor hotariri judecatoresti cu alte instrumente straine de cadrul procesual, respectiv printr-un control paralel, de tip administrativ, de natura disciplinara, nu se mai regasesc in niciun stat european". Potrivit magistratilor, aceste norme legislative au fost elaborate "sa impresioneze Bruxelles-ul sau sa satisfaca orgolii politice", producind insa "efecte directe, negative, imediate si incomensurabile" asupra justitiabilului. Ei au decis sa ceara sprijinul Uniunii Internationale a Magistratilor (UIM) si celor 65 de tari membre, pentru independenta Justitiei in Romania. Vom reveni.