* după ce pe 24 mai Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis suspendarea pentru 6 luni a judecătoarei Cristina Coarnă de la Judecătoria Brăila, aceasta a formulat contestaţie * luni, 7 iunie, este stabilit termenul pentru judecarea contestaţiei la completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după cum se arată pe site-ul instanţei, contestator fiind Coarnă Cristina şi intimat Inspecţia Judiciară * acuzată că a înlocuit arestul preventiv cu arest la domiciliu în cazul unui bărbat care a violat o minoră, judecătorului din cadrul Judecătoriei Brăila i s-a aplicat sancţiunea disciplinară constând în suspendarea din funcţie, pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de Legea nr.303/2004
Judecătoarea Cristina Coarnă de la Judecătoria Brăila, suspendată din funcţie pentru 6 luni de Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a formulat contestaţie. Luni, 7 iunie, este stabilit termenul pentru judecarea contestaţiei la completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după cum se arată pe site-ul instanţei, contestator fiind Coarnă Cristina şi intimat Inspecţia Judiciară. Judecătoarea a fost acuzată că a înlocuit arestul preventiv cu arest la domiciliu în cazul unui bărbat care a violat o minoră, astfel că s-a luat măsura sancţionării, în urma şedinţei de la CSM. Mai departe, completul de 5 judecători de la Înalta Curte va decide dacă rămâne în vigoare sancţiunea aplicată.
Reamintim că, la data de 24 mai, Inspecţia Judiciară din cadrul CSM a decis sancționarea judecătoarei. Concret, magistratului din cadrul Judecătoriei Brăila i s-a aplicat sancţiunea disciplinară constând în suspendarea din funcţie pe o perioadă de 6 luni pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.
După cum se arată pe site-ul CSM, hotărârea s-a luat în cadrul unei şedinţe publice, cu majoritate de voturi. Au fost şi două opinii separate prin care se cerea chiar excluderea din magistratură şi sancţionarea cu avertisment. „Admite în parte acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva doamnei Coarnă Cristina –judecător în cadrul Judecătoriei Brăila. În baza art.100 lit.d) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică doamnei Coarnă Cristina –judecător în cadrul Judecătoriei Brăila, sancţiunea disciplinară constând în « suspendarea din funcţie pe o perioadă de 6 luni» pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art.99 lit. s) şi art.99 lit.t) teza a II-a din acelaşi act normativ (...)”, este soluţia dispusă de CSM.
Reamintim că judecătoarea de la Judecătoria Brăila a decis, în luna decembrie, să îl lase în arest la domiciliu pe bărbatul acuzat că a sechestrat și violat o minoră timp de opt luni. În motivarea deciziei, judecătoarea a dat niște explicații suprinzătoare, după cum se arată în presa națională, arătând că faptele de care este acuzat violatorul nu sunt totuși chiar atât de grave. Astfel, judecătoarea Cristina Coarnă de la Judecătoria Brăila a motivat în termeni bizari decizia din 22 decembrie 2020 prin care a dispus înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu în cazul unui suspect de viol. La 23 decembrie, Tribunalul Brăila a corectat decizia judecătoarei Coarnă și a menținut arestul preventiv.