"Judecata" - un spectacol care-i ia spectatorului libertatea | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"Judecata" - un spectacol care-i ia spectatorului libertatea

Cel mai reusit spectacol al serii de luni din Festivalul "Zile si nopti de teatru european la Braila" a fost cel al lui Alexander Hausvater, "Judecata", montat la Teatrul German de Stat din Timisoara. Sala Studio a fost locul in care s-a desfasurat cel mai neobisnuit spectacol, un spectacol unde s-a intrat sub amenintarea armelor si s-a iesit la fel, un spectacol la care nu s-a aplaudat, desi spectatorii si-ar fi dorit sa o faca. Timp de aproape o ora si jumatate soldatul Andrej Vukhov, interpretat magistral de George Peetz, a explicat ce s-a intimplat intr-un subsol al unei minastiri poloneze in care a fost inchis alaturi de alti sase militari rusi. Fara patetism, fara ipocrizie, simplu, omeneste, emotionant, Vukohov a evocat un cadru carceral terifiant. Goi, fara apa sau mincare, dupa o saptamina, cei sapte prizonieri au hotarit sa sacrifice pe cite unul dintre ei ca sa poata supravietui ceilalti. Unul dintre ei a refuzat sa devina canibal si a murit pur si simplu, alti trei au fost ucisi, iar altul s-a sinucis taindu-si venele cu un dinte pe care si l-a smuls. Din cei sapte au mai fost gasiti in viata doi: maiorul Rubin - Radu Miodrag Vulpe, care si-a piedut mintile, si Andreij Vukhov, supravietuitorul, care a ajuns sa fie judecat pentru ca si-a mincat superiorul. Vinovat sau nevinovat? Spectatorii au fost obligati sa dea un verdict sub presiunea universului paralel opresiv in care au fost aruncati de regizor. Desi majoritatea brailenilor l-au gasit nevinovat pe Vukhov, la iesirea din sala si el, si Rubin au fost impuscati. Justitia opresiva a vorbit extrem de explicit. Tot procesul a fost o mascarada. "Judecata" a fost un spectacol tulburator nu pentru ca ar fi fost mult singe sau scene socante, ci datorita trairilor pe care le-a expus supravietuitorul. Intrebari existentiale pe care iti doresti sa nu fii obligat vreodata sa ti le pui. Cei ai alege? Sa mori sau sa fii canibal pentru o vreme ca sa supravietuiesti? O intrebare infioratoare care a insotit spectatorii si dupa ce ultimul ecou al spectacolului s-a terminat. Textul scris de Barry Collins si tradus de Marita Heinz a fost inspirat de un caz real. Alaturi de cei doi actori amintiti, au mai jucat: Ioana Iacob, Isolde Cobet si Simona Vintila. Scenografia ii apartine lui George Petre, iar muzica lui Daniel Simion.
Criticul Dan Groza a comparat spectacolul cu alta multdiscutata si apreciata montare a lui Hausvater din anii '90, "Au pus catuse florilor". "Este vorba de bruscarea spectatorului, impingerea lui intr-un univers paralel in care nu mai este o persoana, ci un pion asupra caruia se executa o presiune", a spus Dan Groza. Directorul Teatrului de Stat din Timisoara, Lucian Varsandan, i-a dat dreptate criticului spunind ca, intr-adevar, aceasta era intentia regizorului, sa-l azvirle pe spectator in Gulag, intr-un univers concentrationar. Este un text zguduitor. Publicul este martor la o judecata, insa tot procesul este o mascarada. Sentinta a fost data dinainte. Pina acum, la toate reprezentatiile, ofiterul a fost declarat nevinovat de catre public, dar chiar daca nu s-ar intimpla asa, finalul ar fi acelasi, cei doi supravietuitori ar fi impuscati. De aceea nici nu se aplauda, pentru ca spectatorului sa i se ia in acel univers si aceasta libertate", a spus directorul teatrului din Timisoara, Lucian Varsandan. Doina Papp a remarcat apoi ca acest spectacol se incadreaza in programul pe care si l-a stabilit Alexander Hausvater de a condamna sistemele opresive, de a lupta pentru drepturile omului. "Lui ii reuseste sa faca acest lucru, spre deosebire de alte spectacole din capitala care fac procesul comunismului si care nu reusesc acest lucru la fel de bine", spune Doina Papp. In final, actorul Bujor Macrin a punctat exact ceea ce-l diferentiaza pe Hausvater de alti regizori: "El reuseste sa faca bine acest lucru pentru ca el nu uita, iar altii fac acest lucru din imaginatie. Este extraordinar si ii multumim pentru asta".

"Ultima ora" de la Chisinau - o surpriza placuta, in ciuda aspectului usor prafuit

Tot luni seara, de la ora 18.30, s-a jucat in Sala Mare spectacolul "Ultima ora" al lui Mihail Sebastian, in regia lui Alexandru Cozub, spectacol realizat special pentru sectiunea "Mihail Sebastian" a festivalului brailean. Din distributie au facut parte: Vitalie Rusu, Margareta Pantea, Nicolae Ghereg, Vitalie Caraus, Nicolae Darie, Petru Oistric, Oleg Grudco, Ion Mocanu, Tudor Patron, Victor Drumi, Angela Caraus, Mihaela Damian, Cornelia Maros, Alexandru Plesca, Iurie Radu. Decorul a fost realizat de Petru Balan, iar costumele de Stela Furdui. Spectacolul a prezentat un bilci al tranzitiei, o parodie dupa textul original, care a evidentiat carentele societatii moderne din Republica Moldova. "Acest spectacol a fost o surpriza placuta, in ciuda faptului ca are un aspect usor prafuit, cu un decor care chinuie artistii. Am vazut un Andronic original, desi actorul este mai in virsta decit in mod obisnuit. Vitalie Rusu are sensibilitatea si fragilitatea lui Radu Beligan si Birlic in tinerete. Are un har in directia comediei lirice", a apreciat criticul Doina Papp. Criticul Geo Serban a apreciat performantele individuale ale actorilor, dar a evidentiat si citeva elemente discutabile legate de orientarea spectacolului, cheia in care a fost montat. "S-a accentuat prea mult pe latura caricaturizarii personajelor, a fost putin exagerat. Aceste note caricaturizate excesiv au impiedicat spectacolul sa corespunda intentiilor lui Sebastian. Nici obsesiile lui Sebastian, care apar in aproape toate piesele lui nu au fost vizibile", a explicat criticul Geo Serban.

Tinerele sperante ale teatrului romanesc, in recital

Astazi, de la ora 18.30, la sala mare se va juca spectacolul "Calaul Sanson" de Hristos Hartomacidis, in regia lui Stefan Staicev. Spectacolul este prezentat de Teatrul Dramatic si de Papusi "Sava Dobroplodny" din Silistra Bulgaria.
La sala Studio vor sustine un recital tinerii laureati ai Galei "Hop" de la Mangalia din acest an, incepind cu ora 19.00.
Tot astazi, de la ora 12.00, in sala de conferinte a Teatrului "Maria Filotti" este organizata vizionarea filmului "Jocul de-a vacanta", in regia lui Geo Saizescu, in cadrul sectiunii "Mihail Sebastian".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro