Mergi la conţinutul principal

Judecata septuagenarei acuzate că şi-a ucis fratele prin strangulare

procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila au dispus trimiterea în judecată a inculpatei M.D. de 73 de ani pentru comiterea infracţiunii de omor în condiţii de violenţă în familie • la data de 18 februarie, septuagenara şi-ar fi ucis fratele de 70 de ani, alături de care locuia într-un apartament din cartier Obor • potrivit anchetatorilor, fratele suspectei a murit ca urmare a unei acţiuni de sufocare- strangulare a gâtului, rezultând din investigaţii suspiciunea rezonabilă că sora sa este autoarea faptei • dosarul se află în curs de judecată pe rolul Tribunalului Brăila

 

Omor în condiţii de violenţă în familie. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila au dispus trimiterea în judecată a inculpatei M.D. de 73 de ani, din municipiul Brăila, acuzată că şi-a ucis fratele prin strangulare, în apartamentul din cartier Obor în care locuiau împreună. Dosarul este în curs de judecată la Tribunalul Brăila.

La jumătatea lunii februarie, un bărbat a anunţat că şi-a găsit fratele de 70 de ani mort în locuinţă, însă poliţiştii şi procurorii au reţinut-o pe sora celui decedat care era suspectă de infracţiunea de omor. Numai că, instanţa nu a dispus arestarea acesteia, ea fiind cercetată sub control judiciar. La scurt timp însă, măsura a fost înlocuită cu arest preventiv, femeia acuzată de omor fiind şi acum în spatele gratiilor.

După cum se arată în rechizitoriul procurorului de caz, la data de 18 februarie, victima, adică fratele suspectei, a fost găsită decedată ca urmare a unei acţiuni de sufocare - strangulare a gâtului, rezultând din investigaţii suspiciunea rezonabilă că sora sa este autoarea faptei. Potrivit anchetatorilor, la data de 18 februarie, după ora 21.00, inculpata M.D. a agresat fizic victima - fratele său, în vârstă de 70 de ani, respectiv l-a sufocat prin strangulare cu un laţ moale (posibil cearşaf sau alt material textil, cum ar fi prosop, cămaşă, eşarfă). A rezultat decesul victimei.

Din cercetările efectuate de poliţişti, sub coordonarea procurorului criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, a rezultat că victima şi inculpata locuiau de 16 ani împreună, femeia fiind nemulţumită de faptul că nu putea să scape de fratele său, respectiv să îl facă să plece din imobil.

La data de 18 februarie, arată anchetatorii, inculpata M.G. şi-a anunţat câţiva vecini despre faptul că fratele său este dezbrăcat în locuinţă şi vorbeşte incoerent şi că îi este frică de el. Femeia l-a rugat pe un vecin să sune la numărul de urgenţă 112 şi să anunţe evenimentul, însă vecinul a mers să îl vadă pe fratele femeii, care era pe pat în poziţia şezut, sora lui spunând că acestuia îi este rău.

A fost anunţat SMURD-ul, iar personalul medical a sosit în scurt timp, sosirea la caz fiind în jurul orei 20.23 şi plecarea aproape de ora 21.00. Conform examinării, s-a constatat că bărbatul era conştient şi respira normal. Pacientul a întrebat personalul medical de ce a venit şi i s-a spus că a fost chemat pentru a-l ajuta, însă când i s-a propus să fie dus la spital pentru mai multe investigaţii acesta a refuzat.    

Potrivit paramedicului de la SMURD, bărbatul nu prezenta vreo leziune la nivelul gâtului, în momentul consultului, şi era conştient.

 

Bărbatul de 70 de ani lăsat fără suflare de sora sa

După plecarea echipajului SMURD, o femeie a văzut-o pe sora bărbatului că a părăsit locuinţa. Potrivit procurorului, coroborând datele din dosar, s-a concluzionat că acţiunea de sugrumare a victimei a avut loc după plecarea echipajului SMURD. Conform concluziilor medico-legale “moartea victimei a fost violentă; ea datează din data de 18.02.2020 şi s-a datorat insuficienţei cardiorespiratorii acute survenită la scurt timp după o acţiune de sufocare- strangulare a gâtului cu un laţ moale; persoana decedată prezenta o patologie cronică pluriviscerală în stadii avansate de boală, cu insuficienţă organică şi nu a fost capabilă de opoziţie”.

Anchetatorii au arătat că inculpata a declarat iniţial că victima şi-ar fi tăiat amigdalele cu o lamă sau două, întrucât avea acest obicei din copilărie, însă după ce i s-a spus cauza decesului, sora bărbatului a tot spus că acesta s-a sugrumat singur, probabil cu vreun obiect de vestimentaţie din casă, prosop sau cearşaf, pentru a arunca apoi vina pe ea.

După cum arată procurorul criminalist, raportându-se la aspectele prezentate, rezultă faptul că victima a fost sugrumată după ora 20.50 de către sora sa, aceasta părăsind apoi locuinţa. Această susţinere a fost confirmată de medicul legist, după cum arată procurorul, care a concluzionat că moartea victimei datează din 18 februarie.

Un alt aspect care întăreşte concluzia că sora este cea care şi-a ucis fratele, arată anchetatorii, este acela că în, timp ce era transportată cu autospeciala de poliţie către Serviciul de Medicină legală, ea a spus că “nu l-am ştrangulat eu”, deşi nu se discutase despre cauza decesului.

 

Fratele era o povară

Conform declaraţiei inculpatei, arată anchetatorii, fratele era o povară pentru ea, ba chiar le-ar fi cerut celorlalţi fraţi să îl ia din casa ei, spunând că bărbatul s-a comportat mereu urât cu ea şi nu avea nicio obligaţie să îl îngrijească. Potrivit procurorului, inculpata a încercat să inducă în eroare organele judiciare, spunând că în data de 19 februarie, fratele ar fi fost încă în viaţă, ba chiar a fost vizitat de un alt frate, ceea ce nu s-a confirmat. Pe parcursul cercetărilor, inculpata a negat concluziile actului medico-legal şi a afirmat în mod repetat că acesta s-a sugrumat singur. 

Membrii familiei şi vecinii au spus că, între inculpata M.D. şi fratele său erau mereu certuri, femeia fiind supărată că nu poate scăpa de fratele aflat în casă. Potrivit familiei, suspecta de crimă avea o relaţie conflictuală cu toată lumea, inclusiv cu vecinii, ba chiar la un moment dat ar fi spus că vrea să îi facă ceva rău fratelui său.

Totuşi, după cum se arată în rechizitoriul Parchetului, membrii familiei au spus că, la început, inculpata M.D se împăca bine cu fratele său, numai că apoi au apărut certuri, mai ales că niciunul nu avea loc de muncă şi nu aveau cu ce să se întreţină.  Oricum, după cum au spus vecinii, bărbatul nu era bine din punct de vedere al sănătăţii şi nu se mai putea ridica din pat.

Mai departe, instanţa va decide pedeapsa pe care o merită septuagenara acuzată că i-a luat viaţa fratelui său.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro