• procurorii au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Dârnea Gigi, instructorul auto prins în flagrantul organizat de Serviciul Anticorupție Brăila, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul (PT) Brăila • dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Brăila, la data de 24 iulie, însă nu s-a stabilit vreun termen de judecată • oricum, judecătorul a prelungit măsura arestului la domiciliu față de instructorul auto, la data de 26 iulie • în data de 15 iunie, inculpatul a primit suma de bani solicitată de la martora denunțătoare și a fost prins după acțiunea de prindere în flagrant
Începe judecata instructorului auto acuzat că a luat bani de la o cursantă, pentru a o ajuta să treacă de proba la traseu pentru obținerea permisului de conducere. Procurorii au dispus trimiterea în judecată pentru infracțiunea de trafic de influență a inculpatului Dârnea Gigi, instuctorul auto prins în flagrantul organizat de Serviciul Anticorupție Brăila, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul (PT) Brăila. Dosarul apare înregistrat pe rolul Tribunalului Brăila, în data de 24 iulie. Nu s-a stabilit vreun termen de judecată, iar în cauză au fost invocate unele excepții.
Oricum, judecătorul a prelungit măsura arestului la domiciliu față de instructorul auto, la data de 26 iulie. „Menține măsura arestului la domiciliu luată față de inculpatul Dârnea Gigi. Pe durata măsurii arestului la domiciliu impune inculpatului obligația de a nu părăsi imobilul, fără permisiunea judecătorului de drepturi și libertăți, sau instanței de judecată în fața căreia se află cauza. Inculpatul Dârnea Gigi are următoarele obligații: a) să se prezinte în fața organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi și libertăți sau a instanței de judecată ori de câte ori este chemat; b) să nu comunice direct sau indirect cu martorii. Pe durata măsurii preventive, inculpatul Dârnea Gigi poate părăsi domiciliul pentru a se prezenta în fața organelor judiciare, la chemarea acestora. Supravegherea respectării de către inculpatul Dârnea Gigi a obligațiilor ce-i revin pe durata arestului la domiciliu va fi realizată de Inspectoratul de Poliție Județean Brăila – Biroul Supravegheri Judiciare. Atrage atenția inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor ce-i revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive”, este soluția Tribunalului Brăila din ședința din 26 iulie.
Instructorul auto acuzat de trafic de influență a fost prins, în data de 15 iunie, cu banii primiți, după un flagrant efectuat de Serviciul Anticorupție Brăila, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul (PT) Brăila. Instanța a dispus arestul la domiciliu, deși procurorii PT Brăila au cerut arest preventiv.
Acuzațiile procurorilor
Reamintim că, la data de 15 iunie, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila au dispus reținerea inculpatului, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, acesta urmând a fi prezentat Tribunalului Brăila – Secția penală, cu propunere de arestare preventivă. Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că inculpatul, în calitate de instructor auto a solicitat o sumă de bani unei persoane de sex feminin, pentru a o ajuta să promoveze proba de traseu în vederea obținerii permisului de conducere, respectiv pentru a interveni pe lângă funcționarii publici din cadrul SPRCIV Brăila, cu privire la care a lăsat impresia că are influență pentru a-i determina pe aceștia să o promoveze la proba practică a examenului de obținere a permisului de conducere auto, probă pe care aceasta din urmă să o susțină în perioada imediat următoare. “Pentru a-i întări convingerea că inculpatul are asupra funcționarilor publici influența necesară pentru a-i determina să acționeze în scopul anterior menționat, i-a transmis persoanei de sex feminin faptul că o va înscrie personal la proba de traseu, iar banii solicitați vor merge mai departe. În data de 15.06.2023, inculpatul a primit suma de bani solicitată de la martora denunțătoare. În cauză, acțiunea de prindere în flagrant prevăzută de lege a fost efectuată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila și de organele de poliție judiciară din cadrul D.G.A. – Serviciul Județean Brăila, inculpatul fiind depistat după ce a primit suma de bani. Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei și stabilirii răspunderii penal”, au stabilit procurorii.
Potrivit datelor din motivarea instanței care a dispus arest la domiciliu față de inculpat, la data de 15 iunie, conform procesului-verbal întocmit în acest sens, suspectul a fost prins în flagrant după ce a primit suma de 300 euro, compusă din șase bancnote având cupiura de 50 euro, de la martora denunțătoare, cu scopul de a-și trafica influența pe lângă polițiști din cadrul SPRCIV Brăila, promițându-i acesteia să îi va determina să o promoveze la proba practică de obținere a permisului de conducere auto.
Fiind audiat, suspectul nu a recunoscut comiterea faptelor reținute în sarcina sa, arătând că nu a cerut și primit nicio sumă de bani de la cursantă.
De asemenea, acesta a precizat că înscrisul eliberat după terminarea orelor de condus înainte de susținerea probei practice de către cursantă nu era falsificat întrucât cele cinci ședințe care rămăseseră de efectuat au fost efectuate între proba de sală și cea de traseu.
Fiind audiat în calitate de inculpat, în prezența apărătorului din oficiu, acesta și-a menținut declarația dată în calitate de suspect și nu a făcut alte precizări.
Mai departe, instanța va stabili pedeapsa pe care o merită instructorul acuzat.