* săptămâna trecută, 60 de elevi ai liceului au avut parte de o lecție online interactivă despre drepturi, reguli și consecințele nerespectării acestora * judecătorul Cristi Danileț le-a oferit tinerilor și informații utile despre cum să interacționeze în siguranță în mediul online
Săptămâna trecută, pe 1 aprilie, elevii Liceului Teorectic „Constantin Angelescu” Ianca au avut parte de o lecție online interactivă de educație juridică cu un invitat special. Este vorba despre judecătorul Cristi Danileț de la Tribunalul Cluj, care prin Asociația VeDemJust desfășoară de mai mulți ani un proiect de educație juridică ce are drept obiectiv familiarizarea elevilor cu noțiuni elementare de drept, necesare în viața cotidiană.
În cadrul întâlnirii, la care au participat 60 de elevi din clasele IX-XI, au fost abordate teme referitoare la infracțiuni precum viol, agresiuni sexuale, furturi, accesul neautorizat al unei baze de date sau tranzacție bancară frauduloasă. Un alt subiect abordat a fost cel al regulilor din societatea contemporană, respectarea acestora, dar și consecințele ce decurg din nerespectarea lor. ”Atât timp cât regulile sunt respectate de către toți oamenii, suntem în siguranță! Aceste reguli ne ajută chiar dacă suntem diferiți”, le-a spus judecătorul Cristi Danileț elevilor din Ianca.
Un capitol important în dezbaterea cu liceenii a fost cel al drepturilor și obligațiilor tinerilor, mai cu seama în mediul virtual. Cristi Danileț le-a explicat elevilor că rețelele de social media – Facebook, Instagram, Tik-Tok - sunt considerate locuri publice, intrucât au acces mai mult de două persoane. „Orice mesaj pe care îl postăm undeva unde poate fi citit de minim două persoane este considerat mesaj public, ce implică răspunderea juridică a celui care l-a postat”, le-a explicat acesta.
La finalul dezbaterii, judecătorul Cristi Danileț le-a povestit elevilor despre rolul educației juridice în școli, care este unul de prevenție, invitându-i să afle mai multe informații de pe site-ul www.educatiejuridica.ro
Inițiatorii acestui eveniment au fost prof. Emil Ștefănuț Dragomir, directorul Liceului „C. Angelescu” Ianca, Felicia Măciucă, profesor de istorie, și Aichel Alberto, psiholog școlar în cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Brăila.
Potrivit Asociației VeDemJust, disciplina „Educație juridică” se poate preda în școli ca materie opțională în cadrul CDȘ – curriculum la decizia școlii. Poate fi vorba de o disciplină de sine stătătoare cu titlul „Educație juridică” sau „Elemente de drept”, ori un modul împreună cu o altă materie în cadrul unei discipline mixte, cum ar fi „Educație juridico-economică”, „Educație financiară și juridică” etc. Asociația VeDem Just propune un suport de curs – este vorba de ghidul practic de educație juridică „Elevul și Legea” conceput de judecătorul Cristi Danileț. Acesta conține 15 lecții ce acoperă mai multe domenii ale dreptului, cu teme de interes pentru elevi și cu exemple din practica instanțelor judecătorești.