• pe fondul agitației politice pe tema reducerii pensiilor speciale și a creșterii vârstei de pensionare, în ultima perioadă tot mai mulți magistrați se grăbesc să iasă la pensie, la nivel național • potrivit presei naționale, iminența modificării condițiilor de pensionare accelerează exodul magistraților care azi îndeplinesc condiția legală, adică minim 25 de ani vechime • la nivelul instanțelor din Brăila este totuși un echilibru, iar referitor la situația pensionărilor și deficitul de personal de la Tribunalul Brăila, respectiv instanțele din circumscripție, ni s-a comunicat faptul că nu există judecători care să-și fi manifestat intenția de a fi eliberați din funcție ca urmare a pensionării • nici în ultimii ani nu au fost prea mulți judecători brăileni pensionați: doar doi în anul 2020, unul singur în 2021, iar în anul 2022 au fost patru magistrați pensionați • la nivelul instanțelor brăilene este totuși un deficit de personal, mai ales că la Judecătoria Însurăței este activitatea suspendată, iar dosarele sunt redirecționate, numărul dosarelor înregistrate fiind unul destul de mare
Agitația politică pe tema reducerii pensiilor speciale și a creșterii vârstei de pensionare din ultima perioadă i-a determinat pe tot mai mulți magistrați să iasă la pensie, la nivel național. Potrivit luju.ro, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avut programate, pentru ședința din 29 noiembrie, câteva zeci de cereri de pensionare, mai precis fiind vorba despre 22 de solicitari de eliberari din functie prin pensionare. Primul mare val de pensionări în rândul judecătorilor s-a încheiat oficial la data de 3 noiembrie, când Secția pentru judecători a CSM a dispus eliberarea din funcție a 59 de magistrați, printre care două judecătoare din CSM, precum și șase judecătoare de la Înalta Curte de Casație și Justiție, după cum arată luju.ro.
Informațiile privind varianta reducerii pensiilor speciale și modificării condițiilor de pensionare pentru magistrați au inflamat sistemul judiciar, iar judecătorii și procurorii decis să își înceheie activitatea în sistem.
La Brăila este liniște
La instanțele din Brăila, situația este, se pare, mult mai bună. Nu sunt judecători care să ceară pensionarea, cel puțin deocamdată, după cum ne-a informat Tribunalul Brăila. Nici în ultimii trei ani nu au fost prea mulți judecători care să se pensionaze. Totuși, deficitul de personal există la nivelul instanțelor brăilene, mai ales că numărul de dosare care trebuie soluționate este unul extrem de mare, iar la Judecătoria Însurăței activitatea este suspendată, dosarele fiind direcționate celorlate instanțe.
Pe fondul agitației de la nivel național, redactorii noștri au cerut un punct de vedere privind situația pensionărilor la nivelul Tribunalului Brăila, dar și a judecătoriilor – respectiv Judecătoria Brăila și Făurei.
Potrivit datelor transmise de purtătorul de cuvânt la Tribunalului Brăila, expert Georgiana Streche, referitor la situația pensionărilor și deficitul de personal de la Tribunalul Brăila, respectiv instanțele din circumscripție, nu există judecători care să-și fi manifestat intenția de a fi eliberați din funcție ca urmare a pensionării. ”Procedura de eliberare din funcție a magistraților se realizează în conformitate cu art. 65 din Legea 303/2004 în sensul că eliberarea din funcție a judecătorilor se dispune doar prin decret al Președintelui României, la solicitarea scrisă a magistraților și cu avizul Secției pentru judecători. Din informațiile comunicate de către Departamentul Economico-Financiar și Administrativ sunt doi judecători ai Tribunalului Brăila care îndeplinesc condițiile de pensionare însă la nivelul Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii nu s-a înregistrat nicio cerere de eliberare din funcție formulată de un magistrat al instanțelor brăilene”, ne-a comunicat sursa citată.
Am mai fost informați cu privire la situația pensionărilor de la nivelul Tribunalului Brăila, din ultimii trei ani. Astfel, în anul 2020 au fost 2 judecători pensionați, în anul 2021, un singur judecător, iar în anul 2022 au fost 4 magistrați pensionați.
Situația posturilor la nivelul celor trei instanțe brăilene
Potrivit datelor transmise, la Tribunalul Brăila sunt 25 de posturi în schemă, 20 posturi ocupate și 5 posturi vacante, la Judecătoria Brăila sunt 31 posturi în schemă, 22 ocupate și 9 posturi vacante, la Judecătoria Făurei sunt 5 posturi în schemă, 3 ocupate și 2 vacante, iar la Judecătoria Însurăței sunt 2 posturi în schemă, zero ocupate.
După cum a precizat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Brăila, în vederea ocupării posturilor vacante, conducerea Tribunalului Brăila s-a adresat Consiliului Superior al Magistraturii cu solicitări pentru ocuparea posturilor de magistrați prin transferuri, delegări ori detașări, în limitele legii. Asta în contextul în care problema lipsei de magistrați nu este doar a instanțelor din județul Brăila sau a instanțelor din raza Curții de Apel Galați, fiind o problema națională. Concursurile de recrutare în profesia de magistrat sunt organizate de Consiliul Superior al Magistraturii, datele de concurs, etapele precum și rezultatele acestora putând fi consultate pe site-ul https://www.csm1909.ro, în prezent fiind în derulare două astfel de concursuri.
Mii de dosare înregistrate la instanțele brăilene
Referitor la numărul de dosare înregistrate la fiecare instanță, numărul de dosare soluționate din stoc și numărul de dosare soluționate din cele înregistrate în anul curent, ne-a fost comunicată situația din anii 2020, 2021 și 2022.
La Tribunalul Brăila, în anul 2020 au fost 5.114 dosare intrate, 5.346 soluționate total, din care 3.445 soluționate din dosare intrate în 2020.
În anul 2021 au fost 5.697 intrate, 5.993 soluționate total 2021, din care 4.132 soluționate din cele intrate în 2021. În anul 2022, au fost 4.714 intrate, 4.333 soluționate total 2022, 2.550 soluționate din dosare intrate în 2022.
La Judecătoria Brăila, în anul 2020 au fost 20.389 intrate, 20.166 soluționate total, 13.735 soluționate din cele din 2020. În anul 2021, au fost 18.148 intrate, 18.535 soluționate total 2021, 12.082 soluționate din cele din 2021. În 2022 au fost 17.684 dosare intrate, 17.331 soluționate total 2022, 11.444 din cele din 2022.
La Judecatoria Făurei, în anul 2020 au fost 3.756 dosare intrate, 3.715 soluționate total, 2.758 din cele intrate în 2020. În anul 2021 au fost 3.759 dosare intrate, 3.684 soluționate total, 2.750 din cele intrate în 2021. În anul 2022 au fost 3.029 dosare intrate, 3.059 soluționate total, 2.137 din cele intrate în 2022.
După cum a transmis purtătorul de cuvânt al Tribunalului Brăila, Codul de procedură civilă și Codul de procedură penală nu conțin dispoziții pentru ca dosarele să fie redirecționate către alte instanțe, normele de competență de soluționare a cauzelor fiind strict prevăzute de lege.
Activitatea la Judecătoria Însurăței rămâne suspendată
În ceea ce privește Judecătoria Însurăței, nu prea sunt șanse ca aici să se reia activitatea judecătorească în perioada următoare, astfel că dosarele sunt direcționate către celelalte instanțe brăilene. Totuși, la Judecătoria Însurăței pot fi consultate acte din dosarele pronunțate până în iulie 2016.
În răspunsul transmis de la Tribunalul Brăila, referitor la Judecătoria Însurăței, ni s-a comunicat faptul că prin Hotărârea Guvernului României nr. 476/6.07.2016, publicată în Monitorul Oficial nr. 528/14.07.2016, privind modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 337/1993, pentru stabilirea circumscripțiilor judecătoriilor și parchetelor de pe lângă judecătorii, s-a dispus rearondarea temporară a localităților din circumscripția Judecătoriei Însurăței către Judecătoria Brăila și Judecătoria Făurei. Astfel, în circumscripția Judecătoriei Făurei au trecut comunele Bărăganul, Ciocile, Roșiori și Zăvoaia, iar în circumscripția Judecătoriei Brăila au fost arondate comunele Berteștii de Jos, Stăncuța, Tufești, Victoria, Viziru și orașul Însurăței. ”Urmare a celor dispuse, începând cu data de 15.07.2016, cauzele civile și penale aflate pe rolul Judecătoriei Însurăței, inclusiv cele suspendate și cele aflate în procedura prealabilă, au trecut în competența Judecătoriei Brăila, respectiv a Judecătoriei Făurei, potrivit rearondării stabilite prin Hotărârea Guvernului României nr. 476/6.07.2016. Cu toate acestea, în fiecare zi de miercuri și vineri, la Judecătoria Însurăței se desfășoară următoarele activități: consultarea actelor din dosarele pronunțate de către Judecătoria Însurăței până la data de 14 iulie 2016; eliberarea/legalizarea sentințelor judecătorești din dosarele pronunțate către Judecătoria Însurăței până la data de 14 iulie 2016; eliberarea de copii de pe actele din dosarele pronunțate de către Judecătoria Însurăței până la data de 14 iulie 2016. Activitatea acestei instanțe ar putea fi reluată în situația în care se va completa schema de judecători, astfel cum s-a stabilit prin Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 509/21.03.2021, însă acest lucru este puțin probabil să se întâmple curând, având în vedere criza acută de personal din domeniu”, a transmis purtător de cuvânt al Tribunalului Brăila, expert Georgiana Streche.