Judecătoria Făurei. Justiţiabili fără WC | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Îţi laşi nevoile acasă, pe drum, în lanul de porumb

Judecătoria Făurei. Justiţiabili fără WC

vii la proces, pentru că trebuie să fii prezent la judecata într-un dosar care te priveşte şi pe tine, însă dacă de emoţie te apucă vreo nevoie fiziologică ai dat de belea • asta pentru că nu ai unde merge • clădirea unde funcţionează Judecătoria Făurei nu are grup sanitar pentru justiţiabili, fiind vorba despre o clădire veche care aparţine Ministerului Public • asta ne-au sesizat oamenii care se adună pe la instanţă • de la Judecătoria Făurei ni s-a transmis că nu este grup sanitar decât în zona unei pieţe din oraş, aflată în apropierea instanţei numai că, această toaletă este plină de gunoaie şi la cea pentru femei este pus lacăt • singura speranţă a oamenilor ar fi  o cofetărie şi un restaurant, din apropierea instanţei

 

Situaţie incredibilă! Justiţiabilii care vin la Judecătoria Făurei nu au unde merge la toaletă în incinta instituţiei deşi este ştiut faptul că procesele şi audierile într-un dosar durează cu orele. Altfel spus, instanţa din Făurei nu are grup sanitar pentru justiţiabili. Aşa că, persoanele care sunt lovite de vreo nevoie fiziologică trebuie să reziste eroic.

Dacă mai eşti şi parte implicată în vreun proces, emoţiile sunt şi mai mari, aşa că te poate apuca brusc vreo “necesitate” stringentă sau chiar mai multe. Şi totuşi, în condiţiile în care nu ai toaletă, ce soluţie găseşti!?

Astfel de întrebări ne-au fost adresate de anumite persoane care ne-au cerut ajutorul pentru rezolvarea unor astfel de situaţii care ţin de cel mai elementar drept la civilizaţie. Oamenii au spus că sunt multe cauze care se judecă la instanţa din Făurei şi, automat, numărul persoanelor care ajung acolo este destul de mare.

Am cerut detalii la instituţiile abilitate şi am primit răspunsuri pertinente, care însă nu rezolvă situaţia oamenilor care vin la judecată. Ni s-a transmis că nu este grup sanitar, fiind vorba despre o clădire extrem de veche, care aparţine Ministerului Public. Nu s-a făcut vreun demers, însă ni s-a comunicat că se va analiza situaţia pentru a se găsi o modalitate pentru amenajarea unui grup sanitar. Nimeni nu ştie deocamdată când şi unde va fi amplasat acesta.

 

Există o toaletă la piaţa aflată în apropiere de instanţă. Acolo este dezastru

Pentru a afla dacă informaţia transmisă redacţiei se confirmă sau nu am cerut un punct de vedere chiar de la Judecătoria Făurei. De aici ni s-a comunicat faptul că, într-adevăr, la acest moment, nu există o toaletă destinată publicului. Ni s-au oferit şi unele explicaţii. “Clădirea a fost edificată în urmă cu aproximativ 40 de ani, nefiind prevăzută cu un grup sanitar destinat persoanelor care participă la şedinţele de judecată. În imediata apropiere a Judecătoriei Făurei există o toaletă publică amenajată de Primăria Oraşului Făurei, în cadrul pieţei din acest oraş. Judecătoria Făurei nu are personalitate juridică, iar preşedintele instanţei nu are calitatea de ordonator de credite. Preşedintele Tribunalului Brăila are calitatea de ordonator terţiar de credite. Clădirea în care funcţionează Judecătoria Făurei aparţine Ministerului Public, prin Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, primul - procuror având calitatea de ordonator terţiar de credite”, a fost răspunsul transmis de Judecătoria Făurei. Redactorii au mers la toaleta publică din zona pieţei şi şi-au pus mâinile în cap. Este plină de gunoaie iar cea destinată femeilor este închisă cu lacăt. Practic, nu se poate merge acolo la toaletă.

Ni s-a comunicat faptul că, pentru relaţii suplimentare referitoare la alocări de fonduri, în vederea amenajării unei toalete pentru justiţiabili, să ne adresăm celor două instituţii anterior menţionate la care preşedintele şi respectiv prim-procurorul au calitatea de ordonator tertiar de credite.

Am continuat să cerem răspunsuri şi ne-am adresat, cu o solicitare, către Tribunalul Brăila. “După cum v-a transmis şi preşedintele Judecătoriei Făurei, în adresa din data de 27 decembrie, clădirea în care îşi desfăşoară activitatea instanţa aparţine Ministerului Public, aceasta într-adevăr, nefiind prevăzută cu o toaletă destinată justiţiabililor. La începutul acestui an, Tribunalul Brăila va întreprinde toate demersurile necesare pentru asigurarea unui grup sanitar destinat persoanelor care participă la şedinţele de judecată ale Judecătoriei Făurei”, a transmis purtătorul de cuvânt al Tribunalului Brăila, expert Georgiana Streche.

Recent, mai exact în data de 7 ianuarie, redactorii au transmis o solicitare şi către Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, însă până la acest moment nu am primit un răspuns. Aşteptăm să se facă verificările necesare pentru a ni se putea da un răspuns la întrebările adresate.

Totuşi, în condiţiile în care de la Tribunalul Brăila ni s-a comunicat faptul că se vor face anumite demersuri, aşteptăm să vedem când îşi va face apariţia un eventual grup sanitar destinat persoanelor care ajung la procesele aflate pe rolul Judecătoriei Făurei. 

 

Ce soluţii găsesc justiţiabilii!? Devin consumatori la cofetărie şi restaurant

Persoanele care ajung la Parchetul sau Judecătoria Făurei şi au nevoie de toaletă încercă să găsească anumite locaţii unde pot merge. În apropiere este un restaurant şi o cofetărie, astfel că unii oameni vin aici, iau o cafea, un suc, astfel fiind clienţi pot merge şi la toaletă. În toaleta publică din piaţa din Făurei este dezastru: la femei este lacăt, iar la bărbaţi este o mizerie de nedescris.

Am cerut şi părerile patronilor cofetăriei şi restaurantului. Oamenii au spus că sunt persoane care vin şi cer voie la toaletă, însă majoritatea consumă o cafea, un suc, astfel că devenind consumatori pot folosi şi toaleta. Patronii nu s-au plâns că ar fi atât de deranjaţi, ei spunând că sunt totuşi oameni. Au adăugat totuşi că ar fi normal să existe toaletă şi pentru oamenii care vin la procesele de la instanţă, mai ales că este totuşi vorba despre o instituţie publică. “Ei, acum suntem vecini, mai ajutăm ce să facem, nu este nicio problemă. Sunt persoane care vin, dar vin şi mai consumă câte o cafea, un suc, e clar că devine clientul nostru şi obligatoriu dacă îmi este client îl primesc la toaletă. Nu este o problemă. Până la urmă nu sunt zilnic şedinţe, dar dacă vin şi consumă îi consider clienţii mei. Era o problemă şi la noi, a trebuit să reduc spaţiul de la magazin să pot asigura toate condiţiile. Este obligatoriu să avem şi grup sanitar. Dar eu ştiam că au toaletă acolo la Judecătorie. Nu ştiu dacă este numai pentru angajaţii de acolo, nu am avut parte să ajung acolo. Nu pot să vă dau vreo informaţie exactă. Nu mă deranjează totuşi oamenii în condiţiile în care vin şi consumă aici. Îi consider şi clienţii mei, probabil sunt şi ai celor de la Parchet şi Judecătorie. Bănuiesc că şi dincolo la restaurant la fel, este pe colţ. Suntem oameni înainte de toate, trebuie să fim şi realişti”, a spus patroana cofetăriei.

La restaurant, patronii ne-au spus cam acelaşi lucru. Au susţinut că vin persoane care merg la toaletă, însă majoritatea servesc câte ceva în local. Legat de toaleta publică din zona pieţei din Făurei, cei de la restaurant au spus că nu este funcţională. “Nu am ştiut că nu au toaletă acolo. Mai vin persoane aici la noi si consumă câte ceva. Sunt oameni cu bun simţ. Vin si spun că au nevoie şi ei la baie. Şi nouă ni se întâmplă. Am fost plecaţi prin Făgăraş şi la fel am păţit, nu era nicio toaletă, normal că am fugit şi noi pe la piaţă, am întrebat şi am reuşit să găsim o toaletă. Este foarte rău. Mă pun şi eu în situaţia lor. Toaleta din spatele instituţiei este publică, a oraşului, nu este folosibilă. Eu ştiu că au băi, dar probabil este numai pentru personalul lor. Normal ar trebui să aibă şi pentru ceilalţi”, ne-a spus familia Şerbuleţ. Patroana restaurantului a spus că eventuale probleme ar putea să apară în cazul în care anumiţi oameni lasă mizerie la toaletele care le folosesc.

Suntem oameni, nu ar fi o problemă. Problema apare dacă vezi că cineva lasă dezastru în urmă. Atunci stai şi analizezi situaţia, de unde este clientul...de unde a venit. Problema este cu educaţia, cei 7 ani de acasă”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro