Județul Brăila cotizează anual la Uniunea Națională a Consiliilor Județene | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Județul Brăila cotizează anual la Uniunea Națională a Consiliilor Județene

 

* este vorba despre o entitate similară cu Asociația Municipiilor din România (AMR), însă în varianta consiliilor județene * suma pe care CJ Brăila a acceptat să o plătească în 2021 pentru a face parte din Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR) este de aproape 56.000 lei * conducerea CJ consideră că este bine ca Județul Brăila să facă parte din astfel de entități pentru a nu rata oportunități și pentru că nu se poate izola de restul țării

 

Consilierii județeni au aprobat, recent, cuantumul și plata cotizației CJ Brăila ca membru în cadrul Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR) pentru anul 2021. Este vorba despre suma de 55.900,19 lei.

Potrivit raportului proiectului, UNCJR este o organizație neguvernamentală care reunește, pe baza liberului consimțământ, consiliile județene din România, ca autorități ale administrației publice locale, constituită conform Ordonanței nr. 26/2000, cu privire la asociații și fundații și a celorlalte acte normative din domeniu, în vigoare. De altfel, de pe site-ul entității aflăm că aceasta a fost inițial înființată în 1993, sub denumirea de Asociația Președinților Consiliilor Județene din România (APCJR), fondatori fiind 34 de președinți de consilii județene la vremea respectivă. În anul 1999 a fost adoptată actuala denumire.

Tot din raportul proiectului aflăm că statutul UNCJR stabilește că ONG-ul are ca scop ”creșterea autonomiei locale reale, conform cu Carta Europeană a Autonomiei Locale (...) și creșterea gradului de implicare și participare a autorităților administrației publice locale în procesul decizional (...)”.

Totodată că obiectivele principale pe care le are UNCJR sunt: ”Asigurarea unui dialog coerent și eficient cu autoritățile administrației publice centrale, cu celelalte structuri asociative ale organelor administrației publice locale existente în România, ONG-uri, instituții publice etc., prin realizarea convergenței problematicilor privind administrația publică locală; Creșterea capacității implementării principiilor și obiectivelor autonomiei locale reale și democrației locale, prin valorificarea studiilor și cercetărilor în domeniu, precum și a reglementărilor adoptate la nivelul Uniunii Europei; elaborarea unor programe și proiecte în domeniul administrației publice locale, în vederea întăririi capacității adminsitrative a autorităților administrației publice locale și sprijinirii procesului de descentralizare; Participarea activă la îmbunătățirea cadrului legislativ prin elaborarea și transmiterea către autoritățile publice locale cu drept de inițiativă legislativă a unor proiecte de acte normative noi, cu incidență în domeniul administrației publice sau formarea de propuneri de modificare/completare a legislației existente (...); Colaborarea cu autoritățile de mangement al fondurilor europene din ministere pentru a accelera procesul de accesare a fondurilor comunitare de către colectivitățile locale”.

Cu alte cuvinte, este o entitate similară Asociației Municipiilor din România (AMR), doar că în varianta consiliilor județene.

 

CJ Brăila plătește 0,165 lei per locuitor către UNCJR

După cum reiese din proiect, CJ Brăila s-a asociat UNCJR printr-o hotărâre din luna iulie 2000. Tot în raport se specifică faptul că Uniunea a transmis o adresă către CJ prin care a informat cuantumul cotizației stabilite pentru acest an, calculată la un număr de 338.789 de locuitori. În adresa transmisă CJ Brăila și semnată de Sorin Munteanu, directorul general au Uniunii, se precizează că această sumă înseamnă 0,165 lei/locuitor.

Proiectul privind cotizația pe 2021 a fost aprobat în unanimitate în cadrul ședinței ordinare a CJ Brăila din luna octombrie.

Potrivit site-ului UNCJR președinte este PNL-istul Ioan Adrian Veștea (președinte CJ Brașov). De asemenea prim-vicepreședinți sunt: Radu-Emil Moldovan (CJ Bistrița-Năsăd) și Fernec Peter (CJ Mureș). Secretar general este Marius Oprescu (CJ Olt), iar vicepreședinții sunt: Gheorghe Flutur (CJ Suceava), Sandor Tamas (Regiunea Centru - CJ Covasna), Valentin Ivancea (Regiunea Nord-Est - CJ Bacău), Ilie Bolojan (Regiunea Nord-Vest – CJ Bihor), Iustin-Marinel Arghir-Cionca (Regiunea Vest – CJ Arad), Georgescu Aladin (Regiunea Sud-Vest – CJ Mehedinți), Marin Pavel (Regiunea Sud – CJ Ialomița), Horia Teodorescu (Regiunea Sud-Est – CJ Tulcea) și Thuma Hubert (Regiunea București – Ilfov – CJ Ilfov). Președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, este membru în cadrul Adunării Generale a acestei entități.

Reamintim și că, recent, consilierul județean PSD Brăila Mirela Chivu a fost desemnată ca reprezentant al instituției în cadrul UNCJR având calitatea de ”responsabil cu afacerile UE”. Decizia a fost luată, prin vot secret, în cadrul ședinței ordinare a CJ Brăila din luna iunie, chiar dacă Mirela Chivu a fost singurul candidat propus.

”O să vă dăm datele de contact ale UNCJR, președinția o deține cineva de la PNL. Am rugămintea, în fiecare lună, dumneavoastră să dați la mapă un raport. Dacă ați fost invitată, ce subiecte s-au discutat? Da? Pentru a ști exact subiectele de acolo”, a ținut să precizeze Francisk Chiriac, președintele CJ Brăila, după aflarea rezultatului votului la vremea respectivă.

Mai trebuie subliniat și că în trecut au mai existat critici din partea consilierilor din opoziție în privința cotizațiilor plătite de CJ Brăila către diverse entități din care face parte instituția, la pachet cu solicitarea de explicații privind oportunitatea continuării unora dintre aceste colaborări, care de multe ori datează din mandatele precedente. Chiriac a precizat la vremea respectivă că din punctul său de vedere este bine ca Județul Brăila să facă parte din toate aceste entități pentru a nu rata oportunități și pentru că nu se poate izola de restul țării.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro