În ziua de 16 noiembrie, peste 600 de angajaţi ai MAI vor asigura ordinea publică şi protecţia celor 281 de secţii de votare din judeţul Brăila, pe timpul alegerilor prezidenţiale, turul al doilea. Numărul cetăţenilor brăileni cu drept de vot este de 304.902.
După cum ne-a precizat insp. principal Jenel Şogor, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, în acţiune sunt angrenaţi peste 400 de poliţişti din cadrul instituţiei, alături de aceştia acţionând jandarmi, poliţişti locali, pompieri, efective de la evidenţa populaţiei, paşapoarte şi de la alte structuri.
Este vorba despre efective care asigură protecţia locurilor în care se organizează secţii de votare (281 de secţii în 183 de spaţii), alături de acestea fiind şi efective care asigură menţinerea ordinii şi siguranţei publice. Jandarmii vor asigura transportul în siguranţă al buletinelor de vot, de la Prefectură la secţiile de votare, unde vor fi luate în primire de lucrătorii care asigură paza în secţiile de votare.
Acte de identitate pentru votare
Sâmbătă şi duminică, brăilenii care au buletinele expirate se pot prezenta la Serviciul Public Comunitar Judeţean de Evidenţă a Persoanei (SPCJEP), în vederea obţinerii de cărţi de identitate, pentru a merge la vot. În cele două zile, instituţia are program prelungit, în ziua votării lucrându-se până la ora 21.00.
După cum ne-a informat şeful SPCJEP, Livia Damian, sâmbătă, în ziua premergătoare votării, programul de lucru la toate serviciile locale va fi de la ora 8.00 la ora 16.00. Duminică, programul începe tot la ora 8.00 dar se termină la ora 21.00, când se închid şi secţiile de votare. Astăzi, programul pentru primirea actelor este între 8.00 - 12.00, iar de la 12.00 la 16.00 se vor elibera acte de identitate. Potrivit sursei citate, duminică, actele se pot depune tot între 8.00 şi 12.00, iar eliberările se fac între ora 12.00 şi 21.00.
Infracţiunile electorale se pedepsesc cu închisoare
Pentru asigurarea unei informări corespunzătoare a cetăţenilor cu privire la riscurile nerespectării legislaţiei electorale, MAI a iniţiat campania de prevenire şi informare a cetăţenilor "Votează legal!". Aceasta s-a derulat la nivel naţional, începând cu data de 3 octombrie, pe tot parcursul procesului electoral.
Potrivit articolului 387 din Codul Penal (Fraudă la vot) votarea de două sau mai multe ori, sau introducerea în urnă a mai multor buletine de vot, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi. De asemenea, art. 386 din Codul Penal (Coruperea alegătorilor) prevede că oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi.
Peste 34.000 de lucrători ai MAI vor asigura exclusiv paza şi protecţia secţiilor de votare din ţară
Aceasta a fost informaţia transmisă vineri de către Gabriel Oprea, viceprim-ministrul pentru securitate naţională şi ministrul Afacerilor Interne, în cadrul unei videoconferinţe cu prefecţii din toate judeţele. Acesta a ţinut să menţioneze că Ministerul Afacerilor de Interne a realizat 20.354.068 buletine de vot şi 11.808.375 de timbre autocolant. Aceste materiale au fost puse sub pază în fiecare judeţ, până la ajungerea lor în secţiile de votare. "Sâmbătă 15 noiembrie, până la ora 18:00, preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare vor prelua toate aceste materiale şi se vor deplasa la sediul secţiilor de votare. În întreaga ţară, votul de duminică se va desfăşura în aceleaşi secţii de votare, aflate în aceleaşi locaţii şi sub autoritatea aceloraşi Birouri Electorale", a declarat Oprea. După încheierea videoconferinţei, prefectul Brăilei, Vasilica Vîlcu, le-a urat succes reprezentanţilor MAI din teritoriu prezenţi la întâlnire, menţionând că până acum nu s-au înregistrat niciun fel de probleme în judeţul nostru şi că toate activităţile specifice procesului electoral sunt în grafic.