Ninsorile şi vântul puternic au continuat ieri să le dea bătăi de cap atât şoferilor brăileni cât şi responsabililor cu deszăpezirea. În municipiu s-a circulat cu destulă dificultate, inclusiv pe arterele principale, în ciuda faptului că autorităţile locale au împrăştiat un antiderapant special. Dan Apostol, directorul Direcţiei de Administrare şi Gospodărire Locală, ne-a declarat că în amestecul clasic de nisip şi sare a fost adăugată şi clorură de magneziu sub formă de granule. S-a sperat, astfel, ca zăpada şi gheaţa de pe carosabil să se topească mai repede. Potrivit lui Apostol, antiderapantul special a fost folosit pe străzile cele mai intens circulate: Calea Călăraşilor, Calea Galaţi, Şos. Buzăului, Şos. Vizirului, Str. Griviţa, Str. 1 Decembrie 1918 sau Bulevardul Alexandru Ioan Cuza.
În judeţ, situaţia era critică în jurul orei 12.00, când nu mai puţin de 23 de drumuri judeţene erau blocate de sulurile de zăpadă formate de viscol. Circulaţia autovehiculelor era imposibilă pe rute precum DJ 203A Galbenu-Vişani, DJ 203R Cireşu-Batogu, DJ 211B Bărăganu-Mihai Bravu, DJ 211 Dudeşti-Dudescu şi multe altele. Până la ora 12.00, cele două firme angajate de Consiliul Judeţean pentru deszăpezirea drumurilor judeţene, "Tancrad" şi "Concivia" reuşiseră să deblocheze două rute: DJ 203, pe porţiunea dintre Galbenu şi Jirlău, şi DJ 203T Jirlău-Vişani. Pentru deblocarea drumurilor judeţene se acţiona cu trei vole, 11 autogredere, 13 buldo-excavatoare, 6 autoîncărcătoare şi patru ATB-uri cu lamă.
Ieri, antiderapantul obişnuit folosit pe străzile Brăilei a fost amestecat cu clorură de magneziu În ceea ce priveşte drumurile naţionale, probleme mari erau întâmpinate doar pe DN 22, între localităţile Movila Miresii şi Gradiştea. Viscolul aducea continuu zăpadă din câmp şi o depunea pe partea carosabilă, făcând misiunea drumarilor imposibilă. "La ora 11.30 s-a luat decizia de a se scoate utilajele de acolo, fiindcă nu făceau faţă. Vom relua operaţiunile de deszăpezire pe porţiunea respectivă doar după ce vântul va scădea în intensitate", ne-a informat Doiniţa Corban, şeful Secţiei Drumuri Naţionale Brăila. Un microfiltru instituit de Poliţia Rutieră la intrarea în comuna Cazasu îndruma şoferii care voiau neapărat să ajungă în judeţul Buzău pe ruta ocolitoare DN 2B.
"Poliţiştii brăileni recomandă conducătorilor auto ca, înainte de a pleca la drum, să se informeze despre situaţia traseului pe care urmează să se deplaseze, apelând numărul de telefon 021/318.66.31 sau 021/93.60 (Dispeceratul Comandamentului Central de Iarnă). Dacă trec prin zonele afectate de ninsori, să se pregătească pentru circulaţia pe timp de iarnă şi să adapteze permanent viteza la condiţiile meteo-rutiere (vizibilitate redusă, carosabil acoperit cu zăpadă, polei sau umed şi viscol)", recomandă Inspectoratul de Poliţie a Judeţului Brăila, prin purtătorul de cuvânt, inspector Jenel Şogor.
Mai multe persoane au rămas cu maşinile blocate în zăpadă
* poliţiştii au intervenit pentru salvarea a 10 persoane, dintre care 5 copii, toate fiind cazate la sediul primăriilor din localităţile apropiate
Mai multe persoane care au rămas blocate în zăpadă, pe drumurile din judeţul nostru, au fost salvate de oamenii legii. Duminică seara, la ora 22.50, Gică T. a apelat la 112 şi a cerut ajutor deoarece s-a împotmolit în nămeţi, între localităţile Mihai Bravu şi Victoria, pe DJ 211B. Patrula auto de la Postul de Poliţie Comunală Victoria, împreună cu utilajele de deszăpezire, s-a deplasat cu greutate în zona indicată. În autoturism au fost identificaţi doi adulţi şi patru copii, care au fost preluaţi de poliţişti şi, după numai două ore de la apel, au ajuns în siguranţă la primăria din comună.
La ora 23.20, doi adulţi şi un copil de câteva luni au fost salvaţi de lucrătorii de la Postul de Poliţie Bărăganu, după ce au rămas blocaţi cu autoturismul între localităţile Bărăganu şi Ţăndărei, pe DJ 21A.
Cu ajutorul utilajelor de deszăpezire, după circa două ore de la apel, aceştia au fost adăpostiţi la Primăria din comună. Ieri dimineaţă, la ora 8.10, Daniel C. a cerut ajutor prin apelul 112 deoarece s-a blocat în nămeţi pe DJ 10, la circa 3 km de comuna Vădeni. Agenţii de la Postul de Poliţie Vădeni au solicitat sprijin pentru a deszăpezi drumul şi, la ora 9.10, bărbatul a fost preluat şi condus la primăria din localitate. La ora 10.20, a fost adus la primărie şi autoturismul acestuia.
Poliţiştii au stat cu ochii pe şoferii aflaţi în trafic* un constănţean a rămas fără permis pentru că a intrat pe un drum judeţean care era închis din cauza zăpezii şi a viscolului
Zeci de autovehicule şi conducători auto au trecut prin sita oamenilor legii cu ocazia unei acţiuni de prevenire şi combatere a accidentelor rutiere. Controlul s-a desfăşurat în ziua de 6 februarie, între orele 16.00-24.00, de lucrători din cadrul Poliţiei oraşului Însurăţei şi agenţi de la Posturile de Poliţie Comunale Stăncuţa, Berteştii de Jos şi Poliţia Comunală Viziru. Astfel, au fost controlate 43 de autovehicule şi au fost aplicate 26 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 2.080 de lei, în conformitate cu prevederile OUG 195/2002 (republicată), fiind reţinut în vederea suspendării un permis de conducere. Printre cei prinşi în neregulă se numără Ionel I., de 34 de ani, din oraşul Năvodari, care a fost identificat în jurul orei 18.00, în timp ce conducea autoturismul, pe DJ 211A. Pentru că nu a respectat interdicţia temporară de circulaţie instituită pe acest drum, poliţiştii i-au aplicat şoferului o amendă contravenţională şi i-au suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice, pe o perioadă de 60 de zile.
Salvări blocate în nămeţi şi un pieton accidentat de ambulanţă* o lehuză care a născut la Vişani a fost preluată cu greu de un echipaj al ambulanţei * două salvări de la punctul SAJ Dudeşti au rămas blocate în localitate * o ambulanţă a accidentat uşor un bărbat în vârstă de 50 de ani, din comuna Viziru
Ninsoarea şi viscolul din ultimele ore au îngreunat circulaţia pe drumurile din judeţul Brăila, afectând şi activitatea Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ). Ieri, maşinile de la punctul SAJ din Dudeşti au rămas blocate în localitate, din cauza închiderii circulaţiei în zonă, iar echipajele au rămas în comună pentru a acorda asistenţă medicală în caz de nevoie. Duminică, o ambulanţă solicitată să preia din localitatea Vişani o lehuză şi copilul nou-născut, nu a reuşit să ajungă la domiciliul femeii. Aceasta născuse acasă şi trebuia transportată la Maternitate. Pentru deblocarea drumului a fost chemat un utilaj de deszăpezire, astfel încât echipajul medical a reuşit să ajungă în cele din urmă la destinaţie. Tot din cauza vremii nefavorabile, o ambulanţă a fost implicată într-un accident rutier, în localitatea Viziru, duminică, la orele 19.10, pe DE 584. Un bărbat în vârstă de 51 de ani, aflat în stare de ebrietate, a ieşit brusc în faţa maşinii, fiind acroşat şi rănit uşor. C. Marin, din comuna Viziru, care se angajase în traversarea drumului prin loc nepermis şi fără să se asigure, a fost surprins de o autoutilitară specială a Serviciului de Ambulanţă Judeţean, având semnalele acustice şi luminoase în funcţiune, condusă T. Marian, în vârstă de 34 de ani, din comuna Viziru, pe sensul de mers Brăila- Slobozia. Deşi şoferul ambulanţei a încercat să evite accidentul, gheaţa de pe carosabil a făcut imposibilă oprirea maşinii în timp util. Şoferul a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ, iar persoana accidentată, care se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, a fost transportată la Spitalul Judeţean pentru Urgenţe Brăila pentru acordarea de îngrijiri medicale. În cauză s-a întocmit dosar penal. "Bărbatul, care avea o alcoolemie de 2 la mie, a ieşit din cârciumă direct în faţa ambulanţei şi fost lovit uşor. A fost transportat la unitatea Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean, cu traumatism uşor", a declarat dr. Tudorel Rizea, directorul medical al SAJ Brăila. Acesta a mai arătat că echipajele de pe ambulanţe au avut probleme pe drumurile comunale, dar nu s-a înregistrat niciun caz în care maşinile să rămână înzăpezite.
Astăzi, elevii din 30 de şcoli din judeţ stau acasă
* ieri, au fost în această situaţie şcolarii din 13 unităţi
Vacanţa s-a prelungit, cu cel puţin două zile (până acum), pentru sute de elevi din judeţul nostru. Deşi, sâmbătă, ordinul iniţial a fost acela de a rămâne acasă doar elevii care depind de transportul şcolar (care a fost sistat până la deblocarea drumurilor), înrăutăţirea vremii în noaptea de duminică spre luni a determinat suspendarea cursurilor în mai multe şcoli din judeţul nostru. Motivul, în multe unităţi au lipsit foarte mulţi elevi, iar în unele cazuri nu au reuşit să ajungă la ore nici profesorii. În această situaţie au fost ieri 13 şcoli din localităţile: Bordei Verde, Galbenu, Gradiştea, Corbu Nou, Plopu, Racoviţa, Râmnicelu, Salcia Tudor, Scorţaru Nou, Şuţeşti, Urleasca, Unirea, Vişani. Astăzi numărul acestora a crescut la 30, între timp adăugându-se şi şcolile din: Baldovineşti, Cuza Vodă, Dudeşti, Făurei, Mihai Bravu, Măgureni, Măraşu, Mircea Vodă, Movila Miresii, Perişoru, Spiru Haret, Surdila Greci, Tudor Vladimirescu, Tătaru, Traian, Vădeni, Zăvoaia.
De precizat însă, că în unele şcoli, care figurau ieri că nu au făcut ore, învăţământul primar a funcţionat totuşi, cursurile fiind suspendate doar pentru ciclul gimnazial. "Dacă învăţătoarea era din sat, copiii erau şi ei aproape de şcoală, nu era normal să le închidem şcoala! Dacă ei au venit, au învăţat. Nu e nicio bucurie să se recupereze după aceea orele pierdute. Decizia de a desfăşura cursurile sau nu s-a luat la nivelul fiecărei şcoli, au discutat directorul şi primarul şi au luat cea mai bună decizie, după care ne-au înştiinţat şi pe noi. Noi suntem pentru efectuarea orelor, acolo unde este posibil", a explicat inspectorul şcolar general adjunct Romeo Mocanu.
Trenuri anulate şi întârzieri cu orele pe calea ferată* CFR Călători anulează două perechi de trenuri pe relaţia Galaţi - Bucureşti şi Galaţi - Constanţa * Rapidul Galaţi - Bucureşti Nord a ajuns la destinaţie cu o întârziere de 360 minute * trenurile au plecat ieri din capitală cu întârzieri de peste jumătate de oră
Conducerea companiei CFR Călători a anunţat ieri că anulează în perioada 8 - 9 februarie peste 65 de trenuri, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile (ninsori abundente şi viscol), punctând că, în continuare, circulaţia feroviară se desfăşoară în condiţii de iarnă. Potrivit anunţului, ieri au fost anulate mai multe trenuri dintre care cu importanţă pentru călătorii din Staţia CFR Brăila au fost Accelerat 1672 şi 1673 Galaţi - Bucureşti Nord şi retur, Personal 8213-2/8213 Constanţa - Galaţi şi 7365 Buzău - Galaţi; 7366 Galaţi - Buzău.
În aceeaşi ordine de idei, trebuie precizat că pe parcursul zilei de ieri trenurile au plecat din staţia Bucureşti Nord cu întârzieri cuprinse între 30 şi 60 de minute, din cauza viscolului puternic şi a ninsorilor abundente de duminică seară. Concret, potrivit unei situaţii aferente orei 11.30, ieri, la plecare din Gara de Nord trenul accelerat 1671 Bucureşti Nord - Galaţi avea întârziere de 145 minute. De asemenea, la sosire, Rapidul Galaţi - Bucureşti Nord ajunsese cu o întârziere de 360 minute.
În acest context, compania recomandă pasagerilor ca înainte de efectuarea călătoriei să solicite informaţii despre modificările survenite în circulaţia trenurilor de călători în staţiile şi agenţiile CFR sau la telefon 021/9521.