• secţiile pavilioanelor A şi B din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila prezintă adevărate pericole de infecţii pentru pacienţii internaţi • faianţa şi gresia căzute, lipsa materialelor lavabile, pavimentele şi pereţii deterioraţi - toate sunt “casă” pentru microbi ce pot ajunge uşor la pacienţi prin atingere • apa sterilă dintr-o sală de operaţie a blocului operator nu era chiar sterilă, potrivit inspectorilor sanitari gălăţeni, existând riscul ca medicul chirurg să transmită germeni către pacientul pregătit de operaţie şi, ulterior, apariţia infecţiilor de orice fel, până la septicemie • strigător la cer este şi faptul că în Terapie şi la Blocul Operator materialele de unică folosinţă erau reutilizate, dovadă fiind amenda încasată de asistenţii şefi ai celor două secţii fix pentru acest aspect • documentul cu concluziile inspectorilor DSP Galaţi a fost obţinut de deputatul PNL de Brăila, Vasile Varga, el fiind cel care l-a redistribuit presei • despre acelaşi control, DSP Brăila a fost scumpă la vorbă, încercând să minimalizeze dezastrul din Judeţean
Risc mare de infecţii la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila! Asta a arătat raportul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi întocmit în urma controlului efectuat în primăvara acestui an. Documentul cu neregulile depistate şi recomandările făcute a fost pus la dispoziţia presei de către deputatul PNL de Brăila, Vasile Varga. Culmea, despre acelaşi raport s-au interesat şi redactorii “Obiectiv-Vocea Brăilei” la Direcţia de Sănătate Publică Brăila, deoarece instituţia a intrat în posesia actelor întocmite de colegii gălăţeni, însă răspunsul a ocolit adevărul despre riscul infecţiilor şi prezenţa unor bacterii. Dacă în documentul obţinut de către PNL direct de la DSP Galaţi se menţionează de germeni hemolitici şi fungi în secţia de Chirurgie (!), de probe neconforme de apă sterilă în blocul operator, de gresie şi faianţă căzută, de lipsa unor lavoare, de pavimente degradate şi neacoperite cu materiale lavabile, de tâmplăria uşilor şi ferestrelor deteriorată, de grupuri sanitare şi duşuri pentru pacienţi insuficiente, de infiltraţii ale apei de ploaie în acoperişul pavilionului B (fostul Spital 3), de lipsa frigiderelor omologate la unitatea de transfuzie sanguină, de lipsa apei calde curente de la UPU şi altele, cu termen de conformare pentru fiecare neregulă, documentul furnizat de DSP Brăila redactorilor “Obiectiv” vorbeşte despre recomandări, la modul general, fără a spune cu exactitate ce nereguli s-au găsit şi termenele de conformare. Mai mult, materialele de unică folosinţă erau reutilizate la Terapie şi în Blocul Operator, drept pentru care asistenţii şefi ai celor două secţii au fost amendaţi cu 1.000 lei! Nici măcar cuantumul amenzilor aplicate în urma controlului nu a fost făcut public de către purtătorul de cuvânt al DSP Brăila, Nicuşor Grosu, fost ofiţer în Armată ieşit la pensie, actual angajat al instituţiei brăilene.
În Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, inspectorii DSP Galaţi au observat că toate încăperile secţiei sunt insalubre, cu pereţi, linoleum şi uşi degradate şi nu se asigura apa caldă curentă. Culmea, lucrările de văruire şi reparare a pereţilor de la UPU au început fix pe timpul controlului, aspect menţionat de inspectori în acte. O altă neregulă depistată de cei de la Galaţi a fost lipsa lavoarelor din salonul pentru adulţi al secţiei de spitalizare de zi, dintr-un cabinet al secţiei de Recuperare şi din sala de gips a secţiei de ortopedie infantilă.
Pavimente degradate, neacoperite cu materiale lavabile şi uşor de dezinfectat, tâmplăria uşilor şi ferestrelor deteriorată, pereţi deterioraţi, cu flise şi faianţă căzute, plus număr insuficient de grupuri sanitare şi duşuri pentru pacienţi - sunt alte nereguli găsite de inspectorii DSP, nu în una sau două secţii, ci în peste 15 secţii! Şi nu numai pe coridoare sunt aceste probleme, ci în toate încăperile următoarelor secţii: Neurologie, Urologie, Chirurgie generală, Chirurgie plastică şi reparatorie, Medicală I, Pediatrie I şi II, Cardiologie, ORL, Oftalmologie - acestea aflându-se în Pavilionul A, şi Hematologie, Oncologie, Chirurgie generală, Ortopedie, Ortopedie infatilă, Gastroenterologie, Medicină internă şi boli cronice de la Pavilionul B. În secţiile Chirurgie I şi neurologie nu există suficiente frigidere pentru pacienţi.
“În toate secţiile din pavilionul B depozitarea lenjeriei, a substanţelor dezinfectante, a ustensilelor de curăţenie, a deşeurilor, se face în spaţii improvizate”, se mai menţionează în documentul DSP Galaţi. Şi dacă tot vorbim de fostul Spital 3, o altă neregulă consemnată de inspectori a fost aceea a infiltraţiilor apei de ploaie în acoperişul clădirii, lucru ce poate fi observat cu ochiul liber în plafonul coridorului secţiei gastroenterologie.
“Unitatea de transfuzie sanguină nu dispune de frigidere omologate pentru depozitarea produselor sanguine labile, centrifugi corespunzătoare, criotuburi pentru serotecă, pipete automate, genţi omologate pentru transportul produselor sanguine labile”, potrivit inspectorilor de la Galaţi.
Pentru fiecare neregulă, a fost trasat un termen de conformare. Spre exemplu, dotarea unităţii de transfuzie sanguină cu frigidere omologate trebuie să se facă până pe 1 septembrie 2019. Dotarea cu lavoare trebuia făcută în 30 de zile de la finalizarea controlului, în timp ce UPU trebuia să aibă apă caldă şi instalaţiile sanitare reparate până cel târziu 1 iunie 2019. Lucrările de amenajare a tuturor încăperilor din pavilioanele A şi B, prin înlocuirea uşilor şi ferestrelor, acoperirea pavimentelor cu materiale lavabile şi uşor de dezinfectat şi achiziţionarea de mobilier nou trebuie finalizate până pe 31 decembrie 2019. Pacienţii trebuie să aibă suficiente frigidere pe secţii până pe 1 iulie 2019, în timp ce pentru înlocuirea sistemului de filtrare pentru prepararea apei sterile din blocul operator a fost trasată data de 31 decembrie 2019.
Pentru aceste nereguli, au fost amendaţi asistenţii şefi ai secţiilor ATI şi Bloc Operator pentru reutilizarea materialelor de unică folosinţă şi neasigurarea apei sterile într-o sală de operaţie a blocului operator, cu 1.000 lei. Spitalul a încasat o amendă de 5.000 lei pentru neefectuarea periodică sau după necesitate a lucrărilor de igienizare, de recondiţionare şi reparare a clădirilor unităţilor sanitare, potrivit documentului DSP Galaţi.
Germeni în apa sterilă din Blocul Operator şi în secţia de Chirurgie. Pacienţi expuşi infecţiilor
În timpul controlului, au fost recoltate 30 de probe de salubritate, 20 de sterilităţi şi 10 probe de aeromicrofloră din blocul operator şi secţia Chirurgie generală I din pavilionul A. Rezultatele au arătat prezenţa germenilor hemolitici şi a fungilor, după ce o probă de apă sterilă (din blocul operator) şi 4 de aeromicrofloră (secţia de chirurgie) au ieşit necorespunzătoare.
Am contactat un medic epidemiolog pentru a afla ce înseamnă exact aceste nereguli depistate de inspectorii DSP Galaţi. Dr. Andreia Gavrilescu ne-a povestit despre riscurile la care sunt expuşi pacienţii în astfel de condiţii. Mai trebuie făcută o menţiune importantă, şi anume că NU i-am spus medicului epidemiolog că acestea au fost neregulile depistate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, ci i-am prezentat situaţia ca fiind una întâlnită într-un spital oarecare din România, tocmai pentru ca medicul să nu aibă reţineri în a formula răspunsuri. Dr. Gavrilescu activează tot în Brăila, într-un alt spital din municipiu. Potrivit medicului epidemiolog, dacă în apa sterilă din Blocul Operator şi în secţia de Chirurgie există germeni, atunci pacienţii sunt expuşi riscului de infecţii, ajungându-se chiar până la septicemie. Apa sterilă, care la Spitalul Judeţean s-a dovedit a nu fi tocmai sterilă, este folosită de către medicii chirurgi la spălarea pe mâini înainte de a opera pacienţii. Astfel, există pericolul ca microbii de pe mâinile doctorului să ajungă în plaga operată a pacienţilor şi de aici până la septicemie nu ar mai fi drum lung. “În conformitate cu legislaţia în vigoare, în probele recoltate în vederea verificării încărcăturii microbiene a aerului, respectiv aeromicrofloră, nu trebuie să fie identificaţi germeni hemolitici, adică germeni care produc hemoliza sângelui. Ei sunt consideraţi periculoşi pentru pacienţi, putând induce diverse infecţii la nivelul aparatului respirator. Din această categorie de germeni hemolitici fac parte Streptococul, anumite tulpini de stafilococ şi mulţi alţii. În ceea ce priveşte fungii sau ciupercile, şi acestea sunt periculoase pentru pacienţi, putând induce infecţii respiratorii severe, în această categorie intrând şi pacienţii recent operaţi pentru diverse afecţiuni. În ceea ce priveşte probele de apă sterilă, aşa cum spune numele acestei investigaţii, în apa respectivă nu trebuie identificat niciun germene din cauza faptului că această apă este folosită pentru spălarea pe mâini a chirurgilor înaintea intervenţiei chirurgicale. Riscul ar fi că, odată contaminată mâna chirurgului dintr-o apă nesterilă, germenele respectiv ar putea fi transferat în plaga chirurgicală şi consecutiv să apară infecţii de plagă chirurgicală sau infecţii generalizate de tip septicemie. Septicemia este infecţia sângelui generalizată, adică prin sânge, microbul respectiv ajunge în diverse organe, provocând focare de infecţie”, ne-a declarat dr. Andreia Gavrilescu.
Infecţii şi în cele peste 15 secţii cu faianţă şi gresie căzută!
Alte zone cu risc mare de infecţie sunt în cele peste 15 secţii din pavilioanele A şi B, unde faianţa şi gresia sunt căzute şi unde nu există materiale lavabile. “În zonele respective, cu faianţă şi gresie căzută se pot dezvolta microorganisme, mai ales din categoria fungilor, care iarăşi sunt nocive în special pentru pacienţii cu diverse deficienţe imunitare. În ceea ce priveşte suprafeţele nelavabile, aici există riscul să se dezvolte microorganisme, adică microbi periculoşi pentru pacienţi, în sensul că ei pot fi transferaţi pe tegumentul pacientului atunci când acesta atinge suprafaţa respectivă, iar de pe tegument se transferă la nivelul tubului digestiv, dacă mănâncă fără să se spele pe mâini mai întâi. Pot apărea diverse infecţii cu diverse localizări, cum ar fi cele respiratorii, digestive, cutanate etc. Ăsta este riscul unei suprafeţe nelavabile. Ea nu va putea fi curăţată sau dezinfectată cum trebuie, deoarece aceste suprafeţe nelavabile sunt în general poroase. Atrag microbul în interiorul lor, iar substanţa dezinfectantă nu mai intră să omoare microbul respectiv”, ne-a mai explicat dr. Gavrilescu.
Inclusiv produsele sanguine sunt în pericol, atât timp cât Spitalul Judeţean nu are frigidere omologate! “Teoretic, un frigider omologat este un frigider verificat de organismele abilitate, prin care este certificat faptul că funcţionează normal şi sunt asiguraţi toţi parametrii de conservare a sângelui. Un frigider obişnuit care nu este omologat şi care nu este verificat periodic riscă ca temperatura în interiorul lui să crească peste o anumită valoare, astfel încât produsul respectiv din sânge să nu mai fie conform. Ăsta este riscul, să se deterioreze sângele sau derivatul din sânge folosit. Regulile cer ca frigiderele să fie omologate”, ne-a mai spus medicul epidemiolog.
DSP Brăila, tentativă de minimalizare a situaţiei grave din Judeţean
Aşa cum am spus şi mai sus, redactorii “Obiectiv-Vocea Brăilei” au formulat solicitare către Ministerul Sănătăţii încă din primăvară pentru rezultatele controlului DSP Galaţi. După expirarea termenului de 30 de zile, prevăzut în Legea 544/2001, am revenit cu o solicitare la Minister, dar şi la Direcţia de Sănătate Publică Brăila, deoarece între timp documentele au ajuns şi la această instituţie. În răspunsul primit nu se menţionează nimic de probe neconforme, de suprafeţe nelavabile, de pereţi deterioraţi şi toate cele menţionate mai sus. “În urma cererii dumneavoastră, înregistrată în unitatea noastră cu nr. 8/3479 din data de 08.05.2019, conform Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public (...), în baza adresei de răspuns a Compartimentului Inspecţia şi Controlul Factorilor de Risc din Mediul de Viaţă şi Muncă, vă comunicăm că pe durata controlului încrucişat, efectuat de către inspectorii sanitari din cadrul DSP Galaţi, în cele 4 pavilioane ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, s-au efectuat constatări şi s-au formulat recomandări, care au vizat exclusiv: achiziţia de aparatură, echipamente, mobilier şi obiecte sanitare; schimbarea filtrelor apă sterilă; efectuarea de lucrări de amenajare/reamenajare în încăperile din pavilioanele A şi B şi repararea acoperişului de la corpul B; construirea liftului destinat Secţiei ATI. Pentru recomandările prescrise s-au nominalizat responsabilii cu îndeplinirea acestora şi s-au acordat termene de realizare. Majoritatea recomandărilor prescrise se referă la obiective existente în Programul cadrul de conformare, anexă la Autorizaţia Sanitară de Funcţionare, cu termen de realizare până în decembrie 2020. Pentru neconformităţile constatate au fost sancţionaţi doi angajaţi şi unitatea sanitară”, aşa sună răspunsul primit de la DSP Brăila.
De altfel, situaţia ar avea o explicaţie logică, dar imorală: actualul manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, Delia Râşnoveanu, a fost şefa angajaţilor DSP Brăila, în urmă cu câţiva ani. Mai trebuie menţionat faptul că Râşnoveanu se bucură de susţinerea PSD, mai ales că este membru de partid.
Varga: «Solicit public ministrului Sorina Pintea demiterea de urgenţă a managerului Spitalului Brăila, pentru dezastrul constatat»
Deputatul PNL de Brăila, Vasile Varga, a avut şi o reacţie după ce a primit raportul DSP Galaţi. Acesta a transmis un comunicat de presă: “Acestea sunt constatările inspectorilor de la Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, care au făcut în cursul lunii martie 2019 un control la Spitalul Judeţean de Urgenă (SJU) Brăila, pentru a verifica cum sunt respectate normele de prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale”. Deputatul liberal Vasile Varga a intrat în posesia raportului, în urma unei interpelări adresate ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, prin care a solicitat concluziile controlului efectuat de DSP. «Constatările inspectorilor sanitari sunt mai mult decât îngrijorătoare şi demonstrează dezastrul de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Brăila. Doamna ministru Sorina Pintea a venit la Brăila, a constatat că spitalul este de nota 6, după cum a declarat public, a defilat prin faţa camerelor de luat vederi şi a plecat fără să ia nicio măsură. Toată lumea, inclusiv corpul medical, aştepta să o demită pe doamna Delia Râşnoveanu, managerul SJU, după nenumăratele crize de medicamente, materiale sanitare şi, în general, pentru proasta gestionare a spitalului. Am crezut că vizitele doamnei Pintea în spitale sunt corecte, dar m-am convins că au avut un puternic caracter electoral. Au fost demişi doar manageri care nu erau susţinuţi de PSD. La Brăila, unde doamna Râşnoveanu este pe placul PSD, nu s-a întâmplat nimic. (....) În spitalul brăilean există medici şi asistente al căror profesionalism nu poate fi contestat, care salvează vieţi şi uşurează suferinţa oamenilor. Şi ei, şi pacienţii au dreptul la condiţii optime de desfăşurare a actului medical, care să ducă la creşterea calităţii acestuia. Nu este permis ca, din cauza incompetenţei unui manager şi din cauza fondurilor insuficiente alocate de Consiliul Judeţean Brăila, vieţile brăilenilor să fie ameninţate în fiecare zi. Nu este permis ca un ministru al Sănătăţii să lase în funcţie un director, după ce constată cu proprii ochi cum arată un spital de nota 6. Îi solicit doamnei Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, să acţioneze responsabil măcar acum, să o demită pe doamna Delia Râşnoveanu, managerul SJU Brăila, şi să solicite colegilor de la PSD, cei care conduc Consiliul Judeţean Brăila, să aloce fondurile necesare pentru conformarea unităţii medicale, potrivit recomandărilor inspectorilor DSP Galaţi şi în termenele stabilite de aceştia», a declarat deputatul liberal Vasile Varga”, se menţionează în comunicatul de presă transmis de deputat.