Mergi la conţinutul principal

Jucătorii care vor denunţa blaturile vor fi premiaţi

Federaţia Română de Fotbal va recompensa jucătorii care vor ajuta Departamentul de Integritate în demersul acestuia de a stopa trucarea partidelor de fotbal din România, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, preşedintele FRF, Răzvan Burleanu.
Acesta nu a dezvăluit dacă recompensa este financiară sau de altă natură, însă, a menţionat că primul jucător care va beneficia de aceasta va fi fostul fotbalist al echipei Voinţa Sibiu, Marius Postolache. "UEFA recomandă ca frauda sportivă să devină o faptă penală în legislaţiile naţionale, iar acest demers ni-l vom asuma şi noi astfel încât în Codul Penal frauda sportivă să fie sancţionată. Vrem să găsim în perioada următoare o măsură concretă de recompensare a jucătorilor sau jucătoarelor care ajută în acest demers de a opri trucarea jocurilor de fotbal. Iar prima persoană care va beneficia de această iniţiativă este Marius Postolache", a spus Burleanu.
Burleanu a precizat, într-o conferinţă de presă la Casa Fotbalului, că la Congresul UEFA de la Astana (Kazahstan) s-a impus un cod de integritate pentru toate asociaţiile în vederea stopării trucării meciurilor.

Cum împarte UEFA banii

Burleanu a făcut o radiografie a fondurilor pe care FRF le primeşte de la UEFA şi FIFA prin diverse programe. UEFA, ca instituţie non-profit, îndreaptă marea majoritate a profitului către membrii afiliaţi. „Din totalul sumelor încasate de UEFA, 80 la sută se duc prin intermediul plăţilor de solidaritate către membrii afiliaţi şi doar 20 la sută rămân la nivel de UEFA pentru asigurarea funcţionării organizaţiei, dar şi pentru fondul de rezervă, care să asigure sustenabilitatea financiară a UEFA pe un ciclu financiar de 4 ani. Fiecare federaţie naţională primeşte anual din partea UEFA suma de 1,625 milioane euro prin acest mecanism al plăţilor de solidaritate" , a explicat Răzvan Burleanu.
Din această sumă, 250.000 euro sunt direcţionaţi pentru participarea la competiţii a loturilor de tineret, fotbal în sală şi feminin; 100.000 euro pentru implementarea Cartei Grassroots; 100.000 euro pentru perfecţionarea antrenorilor; 100.000 euro pentru perfecţionarea arbitrilor; 100.000 euro pentru buna guvernanţă; 25.000 euro la departamentul de integritate.
UEFA pune la dispoziţia federaţiilor naţionale suma de 3 milioane euro pe fiecare ciclu financiar de 4 ani (2012-2016) pentru dezvoltarea infrastructurii. Ultima tranşă pe care a accesat-o FRF de la UEFA va fi direcţionată spre înfiinţarea unui centru regional de excelenţă, în loc de o sală de sport la Mogoşoaia.
„O sumă din fonduri UEFA şi FIFA, de peste 400.000 euro, urmau să meargă într-o investiţie într-o sală de sport la Mogoşoaia. Am renunţat la acest proiect şi această sumă de bani va merge la primul centru regional pe care dorim să-l implementăm până la sfârşitul acestui an", a precizat preşedintele FRF.
FRF a accesat şi suma de 250.000 dolari de la FIFA, din care o tranşă de 15 la sută va fi direcţionată către fotbalul feminin, iar restul de 85 la sută către alte sectoare.
„A fost o întâlnire în urma unui iniţiative care i-a aparţinut d-lui Blatter, cu care am discutat despre multe proiecte pe care le dorim la nivel naţional şi se vor bucura de sprijinul FIFA", a declarat Burleanu despre întâlnirea cu preşedintele FIFA.

Dilema Steaua - FC Vaslui

Întrebat dacă partida Steaua - FC Vaslui, scor 0-1, i s-a părut suspectă ţinând cont de cota foarte mare pe care o avea la victorie formaţia moldoveană la agenţiile de pariuri, Răzvan Burleanu a răspuns: "Nu sunt în măsură să afirm dacă un meci este suspectat sau nu. Acesta este rolul departamentului de integritate care nu a funcţionat aşa cum trebuie în această perioadă de timp, aşa cum reiese şi din raportul de activitate. Este nevoie ca acest departament să coreleze toate informaţiile şi implicit să demarăm anchetele. În niciun caz însă nu voi putea face declaraţii dacă s-a demarat sau nu o anchetă privind un joc sau altul".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro