• președintele SOS România Brăila, prof. dr. Ionel Ștefan Alexandru, s-a arătat mai mult decât încântat de demersul parlamentarilor partidului său, ai AUR și POT de a demara procedura pentru demiterea președintelui Klaus Iohannis • ”Curtea Constituțională nu avea dreptul să îi prelungească «mandatul»”, punctează Alexandru • acesta susține că în momentul de față Iohannis se află nelegal la Cotroceni și că nu numai că ar trebui demis, dar și anchetat pentru înaltă trădare • și senatorul SOS România Brăila, Silviu-Dorin Petrea, a dorit să salute momentul strângerii celor 161 de semnături necesare pentru convocarea plenului Parlamentului pe acest subiect
Partidele suveraniste au anunțat că au reușit să strângă numărul suficient de semnături pentru a declanșa procedura de suspendare a președintelui României. SOS, AUR și POT au depus semnăturile în Parlament și au cerut convocarea unei sesiuni extraordinare, care ar trebui convocată în perioada 20 – 24 ianuarie. Însă, pentru ca suspendarea președintelui să fie aprobată de Parlament sunt necesare 233 de voturi, pe care cele trei partide nu le au. Potrivit presei centrale, se pare că și Elena Lasconi, președinta USR, s-ar număra printre cei care consideră că rămânerea lui Klaus Iohannis la Cotroceni creează tensiuni la nivelul societății.
Liderul SOS România Brăila, prof. dr. Ionel Ștefan Alexandru, este convins nu doar de faptul că președintele Klaus Iohannis trebuie ”să plece acasă”, însă că ar trebui și pus sub acuzare pentru ”înaltă trădare”. Acesta a dorit să își explice poziția după anunțul la nivel național privind faptul că parlamentarii SOS, AUR și POT au reușit să strângă cele 161 de semnături necesare pentru demararea procedurii parlamentare de demitere a președintelui, al cărui mandat a fost prelungit în urma anulării Alegerilor Prezidențiale de anul trecut.
”Acum avem cele 161 de semnături necesare și vreau să vorbim în legătură cu situația fostului președinte, pentru că, în realitate, Iohannis nu mai e președinte din 21 decembrie. Acesta este un lucru real! Conform Constituției el și-a încheiat mandatul atunci. Iar Curtea Constituțională nu avea dreptul să îi prelungească «mandatul». Pentru că până la urmă ce a spus Curtea sau ce a scris ea, este total ilegal și am mai discutat pe tema aceasta. Dar acum sunt două aspecte: S-a mers pe suspendarea din funcție. De ce? Pentru că în conjunctura actuală a Parlamentului, propunerea de suspendare se face cu cel puțin o treime din membri. Și treimea aceasta se poate realiza în special pe partea partidelor patriotice suveraniste, mă refer la SOS, AUR și POT. Însă se ajunge la Alineatul 1 al Art. 95 din Constituție, care spune că votul de suspendare se face cu majoritatea parlamentarilor. Lucru care nu cred că e posibil să se realizeze în momentul de față. Va trebui să vedem dacă se va ajunge la votul respectiv”, a declarat Alexandru, sceptic privind faptul că parlamentarii PSD și PNL vor vota pentru demiterea lui Iohannis.
Mai mult, Alexandru a dorit să completeze că din punctul său de vedere, președintele nu ar trebui doar demis, ci chiar acuzat de înaltă trădare.
”Ar trebui să fie aplicat art. 96 din Constituție în cazul lui Iohannis. Înseamnă punerea sub acuzare pentru înaltă trădare. Eu consider că președintele Iohannis este vinovat de înaltă trădare, în condițiile în care România a suportat o serie de lucruri în timpul mandatului său. Și președintele, care este răspunzător de acest lucru, nu a luat nicio măsură. Să ne gândim că în condițiile războiului, România a avut toate problemele economice pe care le-a avut. Și toate, la presiunile lui Iohannis. Cu cerealele ucrainene, cu transportul de arme către Ucraina, cu Delta Dunării și cu Canalul Bâstroe, unde s-a pus batista pe țambal, cu bazele militare. Ultimul și poate cel mai bun exemplu este faptul că noi am dat gratis Sistemul Patriot. L-am dat gratis ucrainenilor după ce am dat un miliard pe el, la cererea lui Joe Biden (președintele SUA) și la presiunile lui Iohannis în CSAT. Păi, aceasta nu este înaltă trădare? Nu este trădare legat de apărarea țării? Alții au dat bani, alții au dat de bună voie, dar pe noi ne-au obligat americanii. Nu l-a chemat Biden pe Iohannis și i-a spus să dea Sistemul Patriot?! Deci l-a dat de bună voie sau la presiunea lor? Și asta ce înseamnă? O trădare din partea lui! Noi l-am plătit. Ok, dacă ne plăteau americanii un miliard, dacă îl răscumpărau, da. Îl dădeam. Dar așa, cum adică să îl dăm gratis?! Deci din punctul meu de vedere Iohannis trebuie pus sub acuzare de înaltă trădare. Însă momentan nu avem numărul suficient de voturi. Trebuie jumătate plus unu din parlamentari, conform art. 96, alin 2. Din acest motiv s-a mers doar pe suspendare. În speranța că se va aproba această suspendare și dacă se va ajunge la organizarea unui referendum pentru demitere, aici este un lucru clar, referendumul nu va fi, nu să zicem 50 plus 1, ci 90 plus 1% din voturi. Adică va trece fluierând. Problema este cum să faci majoritatea pentru a aproba suspendarea în Parlament sau chiar punerea sub acuzare. Pentru că nu am nicio îndoială că trădătorii de la PSD și PNL îl vor apăra. Pentru că sunt mână în mână și au lucrat împreună cu Iohannis la distrugerea României. Asta se știe foarte bine!”, a mai spus consilierul municipal.
Alexandru consideră justificată demiterea lui Iohannis la doar câteva luni până la alegeri
Întrebat dacă demararea acestei proceduri are într-adevăr o justificare, având în vedere că mai sunt doar câteva luni până la Alegerile Prezidențiale, Alexandru a afirmat că din punctul său de vedere este un gest democratic absolut necesar. În caz contrar, Iohannis și-ar încheia mandatul ”bine-mersi”, susține șeful SOS România Brăila, fără nicio răspundere pentru greșelile comise.
”Păi, noi suntem astăzi în postura de a-l menține pe acest trădător în fruntea țării până la alegeri și după aceea să plece bine-mersi. Pe când, dacă punem în aplicare articolele 95 sau 96 din Constituție, asta înseamnă o pedeapsă pentru acest trădător. În sensul că va fi suspendat sau va fi pus sub acuzare. El va fi «recompensat» cu ceea ce merită. Adică va primi o pedeapsă meritată. Pe când, dacă mergem direct pe alegerile pe care le-au planificat ei în luna mai, asta ce înseamnă?! Iohannis e bine-mersi, stăm până în mai cu el. Credeți că altfel se va lua vreo măsură împotriva lui?! Guvernul actual e mână în mână cu el. Dacă erau corecți, nu mai acceptau acest guvern și îl obligau pe Iohannis să plece, automat, dacă nu putea să facă Guvernul. Dacă nu se ofereau acești….. nici nu știu cum să îi mai numesc, pentru că în campanie au spus că nu o să aibă niciodată o înțelegere liberalii cu PSD-ul. Și ei o fac din nou! Aceeași înțelegere mortală pentru România. Guvernul Ciolacu 2. Se poate așa ceva?! Continuă mai departe prostiile pe care le-au făcut. Asta e realitatea. Își merită soarta. Și mai mult, și Guvernul acesta își merită soarta. Trebuie zburat cu totul acest Guvern Ciolacu 2, care numai tâmpenii face!”, a mai afirmat, Alexandru, revoltat.
Și senatorul SOS România, Silviu-Dorin Petrea, a ținut să salute, vineri, 17 ianuarie, faptul că tabăra din care face parte a reușit să strângă cele 161 de semnături necesare pentru începerea procedurilor parlamentare cu ținta demiterii președintelui.
”Toți parlamentarii SOS au semnat propunerea de destituire a fostului președinte Klaus Werner Iohannis. S-au strâns cele 161 de semnături necesare pentru a se face plen în vederea destituirii lui. Este un chiriaș ilegal la Cotroceni”, a spus Petrea.
Care sunt pașii unei eventuale demiteri
Precizăm că Articolul 95 din Constituția României, la Alin. (2) spune că: ”Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui”. De asemenea, la Alin (3), ”Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui”.
După suspendare, în termen de 30 de zile, se organizează un referendum pentru demitere. În această perioadă, funcția de președinte este preluată interimar de președintele Senatului. Președintele României poate fi demis dacă referendumul este adoptat cu 50%Â1 din numărul de voturi valabil exprimate, iar referendumul îndeplinește cvorumul de prezență (trebuie să se prezinte cel puțin 30% dintre alegătorii înscriși în listele electorale).
Cât despre acuzațiile de înaltă trădare amintite de Ionel Alexandru, Constituția precizează la Articolul 96 următoarele: ”(1) Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, cu votul a cel puţin două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor, pot hotărî punerea sub acuzare a Preşedintelui României pentru înaltă trădare. (2) Propunerea de punere sub acuzare poate fi iniţiată de majoritatea deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui României pentru a putea da explicaţii cu privire la faptele ce i se impută. (3) De la data punerii sub acuzare şi până la data demiterii Preşedintele este suspendat de drept. (4) Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Preşedintele este demis de drept la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare”.