Jon Voight i-a criticat pe actorii Penelope Cruz şi Javier Bardem -care au denunţat într-o scrisoare deschisă incursiunea armată a Israelului în Fâşia Gaza, calificând-o drept "genocid"-, starul american spunând despre cei doi că sunt "ignoranţi" în ceea ce priveşte istoria Israelului şi antisemiţi.
"Numele meu este Jon Voight şi sunt mai mult decât furios, sunt deznădăjduit că oameni ca Penelope Cruz şi Javier Bardem pot incita la antisemitism în întreaga lume şi sunt orbi din cauza răului pe care l-au cauzat", îşi începe Voight scrisoarea deschisă, publicată în The Hollywood Reporter.
Scrisoarea lui Voight vine în contextul în care mai multe personalităţi spaniole, printre care actorii Penelope Cruz, Javier Bardem şi regizorul Pedro Almodovar, au denunţat, într-o scrisoare deschisă, incursiunea armată a Israelului în Fâşia Gaza, descriind această acţiune ca fiind "un genocid". De asemenea, aceştia au lansat un apel către Uniunea Europeană pentru "a condamna atentatele terestre, maritime şi aeriene împotriva civilizaţiei palestiniene din Fâşia Gaza".
John Voight dă lecţii de istorie
La rândul său, Jon Voight spune că Penelope Cruz şi Javier Bardem sunt "ignoranţi" în ceea ce priveşte istoria Israelului, precizând că, "în 1948, poporului evreu i-a fost oferită de la Naţiunile Unite o parte din teritoriul care i-a fost luat în 1921, iar palestinienilor arabi le-a fost oferită cealaltă jumătate. Arabii au respins oferta, iar evreii au acceptat-o şi au fost atacaţi de cinci ţări arabe din jur (...)", se arată pe site-ul hollywoodreporter.com.
Voight mai spune, în scrisoarea deschisă, că israelienii au câştigat, iar arabii au încercat din nou, în 1967, apoi în 1973, lansând un atac în timpul unei sărbători evreieşti.
"De fiecare dată, evreii au izbutit, dar nu fără mari pierderi omeneşti. Iar, când Israelul nu a fost (implicat, n.r.) într-un război major, s-a apărat împotriva campaniilor teroriste şi, cu toate acestea, Israelul a luptat întotdeauna pentru o relaţie paşnică cu vecinii arabi. A înapoiat voluntar peninsula Sinai Egiptului, în schimbul păcii, şi a dat palestinienilor toată Fâşia Gaza, ca un gest de pace. Care a fost răspunsul? Palestinienii au ales Hamas, o organizaţie teroristă, şi au început să lanseze mii de rachete către Israel", mai spune Voight în scrisoarea deschisă.
Acesta precizează că, după ce israelienii au încercat ani la rândul să stabilească pacea şi au fost atacaţi şi sunt în continuare atacaţi de inamici, după ce au pierdut sute de civili în luptele duse de-a lungul anilor, primesc acum "scrisori otrăvitoare" împotriva lor.
Acuzaţii de defăimare
"Aţi uitat cum a început acest război. Nu a răpit şi a ucis Hamas trei adolescenţi de dragul de a ucide şi a sărbătorit după ce i-a ucis? Ce parodie a justiţei. Le cer tuturor colegilor care au semnat scrisoarea otrăvitoare împotriva Israelului să examineze motivele lor. Puteţi lua înapoi avântul de antisemitism care face acum ravagii peste tot în lume. Aţi putut deveni faimoşi şi aţi câştigat bani pentru că sunteţi într-o ţară democratică: America. Credeţi că aţi fi putut face asta în Iran, Siria, Liban etc.? Aveţi o mare responsabilitate să vă folosiţi celebritatea pentru a face bine. În schimb, aţi defăimat singura ţară democratică a înţelegerii din Orientul Mijlociu: Israel", mai spune acesta, precizând că celor care au semnat scrisoarea ar trebui să le fie ruşine şi ar trebui să regrete ce au făcut şi să ceară iertare de la poporul care suferă în Israel.
Au fost înţeleşi greşit
Totuşi, Javier Bardem a declarat, în urmă cu câteva zile, că el şi soţia sa nu sunt antisemiţi şi că au fost înţeleşi greşit.
"Semnătura mea a fost doar o pledoarie pentru pace", a spus Bardem într-o declaraţie de presă."Distrugerile şi ura generează doar mai multă ură şi mai multe distrugeri", a mai spus acesta, care a explicat că a criticat răspunsul militar al Israelului în Gaza şi nu pe israelieni, faţă de care are un mare respect şi simte o profundă compasiune.
"Detestăm antisemiţii şi consecinţele oribile şi dureroase ale războiului", a mai spus acesta, adăugând că protestează faţă de toate actele de violenţă comise din motive religioase, etnice şi de graniţă.
După ce şi-a exprimat regretul pentru faptul că în acest conflict au murit prea mulţi civili, mai ales femei şi copii, Bardem a adăugat că atât palestinienii, cât şi israelienii merită siguranţă, să li se respecte drepturile, să trăiască în pace.
Jon Voight este tatăl actriţei Angelina Jolie şi al actorului James Haven, dar şi fratele cântăreţului Chip Taylor şi al geologului Barry Voight.
Javier Bardem, care a obţinut premiul Oscar în 2008, pentru rolul din "Nu există ţară pentru bătrâni/ No country for old men", regizat de fraţii Joel şi Ethan Coen, este cunoscut ca fiind un activist politic.
Penelope Cruz, în vârstă de 39 de ani, este cunoscută ca fiind muza regizorului spaniol Pedro Almodovar. Penelope Cruz şi Javier Bardem au o relaţie din 2007 şi s-au căsătorit în iulie 2010.