Flacăra olimpică a fost stinsă la Soci, în Parcul Olimpic, duminică, la ora locală 22,15 (20,15 la Bucureşti), după discursul preşedintelui Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, care a anunţat încheierea ediţiei a 22-a a Jocurilor Olimpice de iarnă.
Ceremonia de închidere a debutat într-o notă umoristică, cu un apropo la ezitarea tehnică din cadrul ceremoniei de deschidere, când unul dintre cercurile olimpice nu s-a deschis.
Primul tabloul al ceremoniei de duminică Cer şi mare a adus multe râsete în Stadionul Olimpic Fişt, când sutele de dansatori echipaţi în formă de oglinzi au format inelele olimpice, cu excepţia unuia, cel ratat la ceremonia de deschidere. Spectatorii au aplaudat furtunos ideea.
Rusia a ocupat primul loc în clasamentul final pe medalii la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci, după 16 zile de competiţii şi 98 de finale. Rusia a avut 13 medalii de aur, 11 de argint şi 9 de bronz, fiind urmată Norvegia (11-5-10), Canada (10-10-5), SUA (9-7-12) etc.
Locul 17, ocupat de echipajele feminin, respectiv masculin de bob-2, a fost cea mai bună clasare pentru sportivii români la Jocurile Olimpice de la Soci. România a deplasat la Soci o delegaţie de 24 de sportivi, care au concurat la 8 discipline (schi alpin, schi fond, biatlon, sărituri cu schiurile, patinaj artistic, bob, sanie şi skeleton).
Atmosferă feerică
Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci s-au încheiat cu un spectacol feeric de aproximativ două ore pe stadionul Fişt, în care ruşii au predat ştafeta următoarei gazde a Olimpiadei, PyeongChang.
Publicul, care a primit din partea organizatorilor medalioane cu leduri, a asistat la un spectacol ce a celebrat spiritul ţării gazdă, cultura şi moştenirea acesteia, prezentate prin muzică, balet, literatură şi circ, potrivit Mediafax.
Fetiţa Lubov, care a purtat publicul într-o călătorie la ceremonia de deschidere, la 7 februarie, a deschis spectacolul şi de această dată. Împreună cu doi prieteni, Valentina şi Yura, ea a plutit cu o barcă pe "cerul" arenei din Soci, deasupra "apelor" în care zeci de voluntari îmbrăcaţi în costume argintii întruchipau diverse forme.
Sportivi reprezentativi ai naţiunilor participante la competiţia din Rusia au intrat pe teren purtând drapelele ţărilor lor, urmaţi de ceilalţi competitori, cu toţii zâmbitori, majoritatea făcându-şi fotografii în timp ce defilau. Sportivii şi-au luat apoi locurile în tribună, pentru a asista la spectacol.
Arena Fişt s-a transformat pe parcursul show-ului şi într-o scenă pe care a concertat celebrul pianist Denis Matseuv, în mijlocul a zeci de piane aduse de voluntari, avându-i alături pe Lubov, Valentina şi Yura.
Ceremonia a inclus şi un moment dedicat viitoarei gazde a Jocurilor Olimpice de iarnă, oraşul sud-coreean PyeongChang. Publicul a asistat la un spectacol de opt minute care l-a purtat prin istoria Coreei de Sud şi în timpul căruia s-a putut auzi şi un instrument tradiţional, gayageum. Primarul oraşului Soci, Anatoli Pahomov, i-a oferit drapelul olimpic primarului din PyeongChang, Lee Seok-rae.
În timpul evenimentului de duminică seară şi-au primit medaliile şi au urcat pe podium protagoniştii probelor de schi fond 50 de kilometri masculin (ruşii Alexander Legkov, Maxim Vylegzhanin, Ilia Chernousov) şi 30 de kilometri feminin (Marit Bjorgen, Therese Johaug, Kristin Stoermer Steirra - toate trei din Norvegia).
Flacăra olimpică a fost stinsă de una din cele mascote ale Olimpiadei, ursul polar. Acesta, imens, venit alături de celelalte două mascote - un iepure şi un leopard, a şi vărsat o lacrimă.
La JO de iarnă de la Soci au participat aproape 3000 de sportivi din 88 de ţări şi s-au acordat 98 de titluri olimpice.
Rusia, campioană la medalii
Sportivii ruşi au câştigat cele mai multe medalii la Jocurile Olimpice de la Soci, 33, dintre care 13 de aur, 11 de argint şi nouă de bronz,
Tabloul medaliilor de la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci, după cele 98 de probe care s-au încheiat duminică:
1. Rusia 13 (aur) 11 (argint) 9 (bronz) 33 (total)
2. Norvegia 11 5 10 26
3. Canada 10 10 5 25
4. SUA 9 7 12 28
5. Olanda 8 7 9 24
6. Germania 8 6 5 19
7. Elveţia 6 3 2 11
8. Belarus 5 0 1 6
9. Austria 4 8 5 17
10. Franţa 4 4 7 15
11. Polonia 4 1 1 6
12. China 3 4 2 9
13. Coreea de Sud 3 3 2 8
14. Suedia 2 7 6 15
15. Cehia 2 4 2 8
16. Slovenia 2 2 4 8
17. Japonia 1 4 3 8
18. Finlanda 1 3 1 5
19. Marea Britanie 1 1 2 4
20. Ucraina 1 0 1 2
21. Slovacia 1 0 0 1
22. Italia 0 2 6 8
23. Letonia 0 2 2 4
24. Australia 0 2 1 3
25. Croaţia 0 1 0 1
26. Kazahstan 0 0 1 1.
Putin s-a lăudat cu olimpiada
Jocurile Olimpice de la Soci au arătat lumii "o Rusie modernizată şi deschisă", a declarat, luni, preşedintele Vladimir Putin, în timpul ceremoniei de premiere a sportivilor ruşi.
"Scopul Jocurilor de la Soci a fost de a prezenta lumii o Rusie modernizată, deschisă şi cu forme variate. A fost nevoie de a prezenta nu numai o infrastructură sportivă modernă, ci mai ales elita sportului naţional. Rezultatele obţinute de selecţionata rusă la Soci au demonstrat că perioada dificilă din istoria sportului naţional a fost depăşită şi că tot ce s-a investit în sport în cursul ultimilor ani nu a fost în zadar", a declarat Putin, citat de agenţiile de presă, după ce sportivii ruşi s-au situat pe primul loc în clasamentul pe medalii la această ediţie a JO.
După Jocurile de la Lillehammer, din Norvegia (1994), Rusia nu s-a mai aflat în fruntea ierarhiei mondiale. La prima ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă pe care a găzduit-o, Rusia a bătut propriul record de medalii (33) şi de titluri olimpice (13 faţă de 11 în 1994), aproape de recordul absolut stabilit de canadieni la Vancouver (14 titluri). La Soci au fost 12 probe în plus în program, ceea ce a însemnat 36 de de medalii acordate peste numărul celor din 2010.
În cursul unei întrevederi avute, luni, la Soci, cu membri ai CIO, preşedintele Thomas Bach a evocat riscul luat de Putin în 2007, prin candidatura oraşului Soci pentru organziarea acestor Jocuri, într-o regiune în care infrastructura sportivă lipsea aproape în totalitate. Putin a răspuns că riscul a fost împărţit.
"Toţi ne-am asumat un risc, nu numai reprezentanţii ruşi, ci şi prietenii noştri din CIO", a spus preşedintele Putin, mulţumind încă o dată forului olimpic pentru încrederea acordată.
"Cine nu riscă nimic, nu bea şampanie", a adăugat el, citând o expresie rusă.
"Am demonstrat că suntem binevoitori şi ospitalieri. Am încercat să facem tot ce se poate pentru sportivi, specialişti, antrenori şi jurnalişti, astfel încât ei să muncească şi să concureze cu plăcere, pentru ca fanii sportului din lumea întreagă să poată asista la această sărbătoare grandioasă", a continuat şeful statului.
Obiectivul lui Putin a fost de a face din aceste Jocuri - devenite cele mai scumpe din istorie, cu cheltuieli totale de peste 50 de miliarde de dolari - o vitrină a Rusiei pe care o conduce de 14 ani.