* zeci de copii din parohia „Sf. Ioan Botezătorul” din Ianca se strâng, săptămânal, în curtea locașului pentru a se juca * activitatea face parte dintr-un program menit să-i provoace pe micuți la joacă în aer liber și să renunțe la jocurile pe calculator și telefon * Părintele Cristian, alături de animatori, îi învață pe copii jocuri noi, la fiecare întâlnire * animatorii sunt adolescenți din municipiu care au ajuns în grupul catehetic-misionar format de Părintele Bănică Simeon, inspector eparhial pentru catehizare și activități cu tineret * în această săptămână, la Ianca are loc tabăra creștină de vară, în cadrul căreia copiii participă la ateliere de creație, merg la ștrandul din localitate, vizitează herghelia și vizionează filme * la finalul verii, 20 dintre ei vor merge în tabără la Bisoca, alături de Părintele Cristian
„Prefer să mă joc aici, în curte, cu copiii. E altceva, te distrezi, mai faci mișcare. Pe calculator, ești tu, un nimeni care doar se joacă cu nimeni”, Iustin, 9 ani. „Îmi place să mă joc cu copiii. Jocul preferat este «Țopi, țopi» (n.r.«Poki, Poki»)”, Teodora, 5 ani. „Am fost de mai multe ori, aici, la joacă. Am fost și anul trecut, în tabăra de vară. Îmi place să mă joc «Poki, Poki» cel mai mult”, Georgiana, 8 ani.
Iustin, Teodora și Georgiana sunt doar trei copii dintre cei peste 30 care se joacă, în fiecare săptămână, în curtea bisericii „Sf. Ioan Botezătorul” din Ianca. Sunt copiii noii generații, dar care au dat telefoanele, tabletele și calculatoarele pe joacă în aer liber și pe distracție. Cel puțin două ore pe zi, o dată pe săptămână, aceștia aduc în curtea locașului sfânt fericirea pură și sinceră, creând o puternică sursă de energie pentru adulții care trec prin zonă. Chiotele de bucurie se aud din stradă, printre zgomotele motoarelor de mașini. Atmosfera ulițelor de altădată -pline de copii jucându-se- s-a mutat într-un loc mai restrâns, dar poartă același parfum de „nu-mă-uita”. „Nucleul” acestei activități de la Ianca este părintele Cristian Ion, cel care ne dă, în ultimii ani, lecții de iubire a aproapelui, de datorie creștinească, de ajutorare a semenilor aflați în dificultate. „Pâinea bucuriei” e doar unul dintre exemple. Programul de vară poartă numele „Pe ulițele copilăriei”, un nume care spune tot și stârnește atâta emoție, iar în realizarea lui s-au implicat inclusiv adolescenți brăileni pe post de „animatori”, pregătiți de Părintele Bănică Simeon, în cadrul Așezământului „Sfântul Pantelimon” din Lacu Sărat. Concret, animatorii vin, o dată pe săptămână, la Ianca pentru a-i învăța pe copiii parohiei „Sf. Ioan Botezătorul” cât mai multe jocuri și să le ocupe astfel timpul liber în vacanța de vară. Sau, altfel spus, să-i distanțeze de gadgeturile care fură copilăria multora de vreo 10 ani încoace. Animatorii sunt foarte îndrăgiți, iar în curtea bisericii de la Ianca s-au creat prietenii strânse ce vor rezista în fața timpului zorit, cu ajutorul amintirilor frumoase.
Flavius,Teodora, Mihai, Iulia, Cosmin, Maria și Eliza sunt cei șapte adolescenți brăileni care vin la Ianca, în cadrul programului de vară „Pe ulițele copilăriei”. Au aflat despre aceste programe care se desfășoară în mai multe localități din județul Brăila prin intermediul profesorilor de religie și a preoților parohi. Au îndrăgit ideea și așa au ajuns în grupul catehetic-misionar format de Părintele Bănică Simeon - sau Părintele Sică, cum îi spun tinerii -, inspector eparhial pentru catehizare și activități cu tineret. Adolescenții au învățat, mai întâi, jocurile de la Părintele Sică, întâlnindu-se în fiecare duminică, la Așezământul „Sfântul Pantelimon” din Lacu Sărat.
Copiii trag de timp la finalul întâlnirii, pentru a mai obține vreo 10 minute de joacă
Flavius Mihăiță are 15 ani și este liderul grupului ce vine, săptămânal, la Ianca. „Sunt activități bazate pe dezvoltare personală prin joc și asta facem noi, din octombrie anul trecut, cu părintele Bănică Simeon din Brăila. Profesorii de religie și parohii ne-au spus de acest proiect. Proiectul se bazează pe munca cu și prin tineret, dezvoltare personală și educație non-formală. Avem niște cercuri la care participăm, «o duminică educativă, dar relaxantă», așa am denumit-o noi. Gen o pizza, un suc, un joc, un cântec...Ne întâlnim la Așezământul Sf. Pantelimon din Lacu Sărat. Când nu putem acolo, ne întâlnim la Centrul socio-educațional la biserica «Sf. Parascheva», la Concordia. Prin părintele Bănică am început să colaborăm cu alți preoți din județ, printre care și Părintele Cristian. Poate reușim să atragem și de la Ianca niște animatori, să ne devină colegi. Încercăm să facem prin rotație, de obicei venim câte 5”, ne-a povestit Flavius.
Teodora are 16 ani și este elevă a Colegiului Național „Nicolae Bălcescu”. Deși își dorește să devină medic legist, până atunci preferă să se joace cu copiii. Are un frate de 4 anișori acasă, așa că a știut la ce să se aștepte când a ales să intre în echipa animatorilor. „Am aflat de activitatea părintelui Sică și am zis să încerc, de ce nu? Am văzut că-mi place să lucrez cu acești copii, e chiar fain. Părintele Sică ne prezintă jocuri, iar noi le învățăm și le aplicăm, la rândul nostru”, ne-a spus adolescenta.
Cele două ore de joacă din curtea bisericii „Sf. Ioan Botezătorul” se scurg ca o secundă. De multe ori, copiii se ascund printre pereții ce vor forma așezământul social, o clădire aflată încă în construcție și amplasată tot în curtea locașului. Se prefac că nu-l aud pe Părintele Cristian atunci când anunță, la microfon, că activitatea pentru ziua respectivă s-a încheiat. Mai trag de timp și reușesc să mai obțină cam 10-20 de minute de joacă la fiecare întâlnire, așa cum ne-a povestit preotul și cum s-a întâmplat chiar și în ziua documentării acestui subiect.
Pe o masă așezată la umbră, se găsesc în permanență pe timpul activității fructe proaspăt culese din livada bisericii, apă, suc, covrigi și prăjiturele. În timpul pauzelor, micuții jucăuși se hidratează cot la cot cu animatorii, în timp ce Părintele Cristian se asigură că absolut toți au paharele pline și au gustat cel puțin un fruct natural 100%. „Le trece timpul altfel. Nu vin la biserică pentru a sta la slujbă, ci vin pentru a se juca. E cea mai frumoasă cale de a te apropia de Dumnezeu. Contactul fizic între copii nu prea mai există în ziua de azi. Mulți își petrec timpul la calculator, pe tabletă, pe telefon. Acolo vorbesc cu prietenii și cam atât. Aici sunt jocuri care presupun luarea de mână, în brațe, care aprind spiritul de echipă, alții își descoperă calitățile de lideri”, mi-a povestit părintele Cristian, în timp ce-i supraveghea pe copii în timpul unui joc.
«Și poki, poki, poki, și poki, poki, poki»
Pe o altă masă, stă mereu o carte cu peste 850 de jocuri, mai mult decât suficiente pentru vacanța de vară. Abia au reușit să pună în practică câteva zeci, căci preferatul micuților este „Poki, poki”, cerut de cel puțin 2 ori la fiecare întâlnire. Jocul presupune să sari în față, în spate, la stânga și la dreapta în timp ce cânți. Mai întâi, copiii sar singuri, apoi fac echipe, ținându-se de brațe câte 2, 3, 4 și 5, ca într-un final să se prindă într-o horă mare și să sară în același timp. Hora nu trebuie să se rupă.
„Buchețele, buchețele, vreau buchet cu 5 lalele!”, este un alt joc la fel de solicitat.
Iustin este unul dintre copiii Părintelui Cristian. Nu a lipsit de la nicio întâlnire cu tovarășii de joacă. Are doar 9 ani, dar a înțeles că jocurile în exces pe calculator nu ajută la nimic, ci din contră, dăunează atât sănătății, cât și dezvoltării personale. „Mi-am făcut noi prieteni, m-am jucat, m-am distrat. Prefer să mă joc aici, în curte, cu copiii. E altceva, te distrezi, mai faci mișcare. Pe calculator, ești tu, un nimeni care doar se joacă cu nimeni. Mi-au plăcut cel mai mult «Rațele și vânătorii» și «Fabrică de gumă». Mi-am făcut mulți prieteni. Mi-am mai făcut un prieten astăzi, îl cheamă Alex”, ne-a spus, încântat, Iustin. Băiețelul a trecut în clasa a IV-a.
Teodora are 5 ani și vine adesea la joacă, în curtea bisericii, alături de doi dintre frații săi. „Am mai fost aici la joacă. Îmi place să mă joc cu copiii. Jocul meu preferat este «Țopi, țopi» (adică «Poki, poki», n.r.). Am copii și pe stradă, mă joc cu ei. Am venit cu frații mei aici. Am patru frați în total, dar aici sunt cu doi”, ne-a povestit micuța Teodora.
Georgiana, în vârstă de 8 ani, s-a mutat în urmă cu patru ani la Ianca. Și-a făcut prieteni destul de repede, dar tot în curtea bisericii îi place să se joace cel mai mult. „Am venit de mai multe ori la joacă la biserică. Am fost și anul trecut, în tabăra de vară. Mie mi-a plăcut „Poki, poki” cel mai mult”, ne-a spus fetița.
Tabără creștină de vară
În această săptămână, la biserica din Ianca se desfășoară „Tabăra de vară”. Copiii vin câteva ore dimineața, participă la diverse ateliere de creație și recreație: pictură, desen, șah, scrabble, remi, badminton, tenis cu piciorul. La ora prânzului, merg acasă să se odihnească. După ce soarele nu mai e așa arzător, revin la biserică pentru alte activități interesante. „Tabăra se realizează cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, și are ca scop dezvoltarea personală, munca în echipă, creativitatea, voia bună și veselia jocului copilăriei. Tinerii de astăzi nu mai au copilăria de altă dată, petrec prea mult timp cu prieteni virtuali și nu mai au bucuria jocului, a năzbâtiilor vârstei, a inocenței și a necunoscutului. Lumea lui Creangă pare o poveste, iar pe copii nu îi mai surprinde nimic”, a menționat Părintele Cristian.
Pe lângă jocurile cu animatorii, copiii vor participa la o seară de karaoke și vor viziona filme. Într-o altă zi, vor cânta Sfânta Liturghie, iar tot în cadrul taberei de vară, participanții vor pleca pe bicicletă spre bazinul de înot al primăriei din Ianca și se vor bălăci timp de două ore la ștrand, intrarea fiind gratuită pentru ei. Vor vizita și herghelia lui Cătălin Dogărescu - organizatorul concursului anual de atelaje tradiționale „Cupa Sfântului Gheorghe” - și vor lua lecții de echitație-călărie.
Activitatea ce durează toată această săptămână se va încheia cu jocuri interactive și un foc de tabără, iar participanții vor fi premiați în cadrul Sfintei Liturghii de duminică.
La finalul acestei veri, 20 dintre copiii ce au venit săptămânal să se joace în curtea bisericii vor merge gratuit în tabără la Bisoca, alături de Părintele Cristian.
cod incorporare video deschidere 19ianca: