Romania are foarte multi jucatori in rindul oamenilor obisnuiti si extrem de putini in politica, iar unul dintre acestia din urma este insusi presedintele, caruia chiar asa i se spune, presedintele jucator. De ce? - pentru ca isi baga nasul peste tot si isi manifesta, oricind are posibilitatea, prezenta populara si puterile limitate ale functiei pe care o are. Ar vrea sa poata face mai multe, dar pentru asta trebuie modificata Constitutia, lucru nu tocmai usor. Ne amintim cu totii ca schimbarea prevederilor privind proprietatea a necesitat mai bine de un mandat de patru ani pina sa devina litera de lege.
Acum, Traian Basescu este nevoit sa nu se intinda mai mult decit il tine plapuma prezidentiala. Bunaoara, el nu a stat mult pe ginduri si l-a suspendat din functie pe ministrul Apararii pe motiv ca procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie il cerceteaza pentru abuz in serviciu. Doar liberalii, colegii de partid ai lui Teodor Atanasiu, au protestat impotriva faptului ca presedintele nu era obligat sa faca acest lucru decit atunci cind procurorii si-ar fi terminat ancheta si ar fi trimis dosarul in instanta.
Dar euforia prezidentiala generata de scatoalca administrata astfel cu larghete in scafirlia liberala nu a tinut nici macar o saptamina. La rindul ei, scafirlia prezidentiala a primit in plin un bumerang despre care lumea si-a amintit ca fusese aruncat cindva, la inceputul verii. Atunci, Basescu remarcase ca numai strainii vin sa ne faca autostrazi si ca bine ar fi sa prinda un ciolan si firmele romanesti de profil. Astfel ca, la licitatia pentru autostrada Bucuresti-Ploiesti, Ministerul Transporturilor, condus de fostul coleg de partid al lui Basescu - pedistul Radu Berceanu, a facut o manevra jenanta. Dupa ce au cumparat caietul de sarcini 25 de companii straine cu experienta in construirea de autostrazi si un consortiu romanesc fara o asa experienta, in regulamentul licitatiilor a fost strecurata o prevedere astfel cintarita incit 22 de companii straine cu experienta au lasat afacerea balta, in vreme ce grupul de firme romanesti indeplinea deodata conditiile de participare. Iar de aici si pina la a cistiga licitatorii autohtoni a fost doar un pas. Cind s-a aflat ca din consortiul respectiv face parte firma patronilor circiumii unde presedintele obisnuieste sa mai dea pe git o dusca, totul a inceput sa se lege. Dar acest succes romanesc se intoarce acum impotriva presedintelui, anulind fragilul avans obtinut la mazilirea ministrului Apararii. Insa, cu avansul pe care Traian Basescu il are in sondaje, jocul presedintelui la zero e suficient sa ii conserve imaginea. Pina la alegeri mai e destul de mult si, totodata, prea putin ca sa poata aparea un contracandidat jucator.