• sâmbătă, 23 noiembrie, 100 de copii şi tineri au urcat pe scena Căminului Cultural din comuna Gropeni • dansul “Ceasornicul”, în care s-au prins mari şi mici, a fost încununarea festivalului
Organizat “ca la carte” de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Brăila (DJST) în colaborare cu şcolile şi primăriile din localităţile Tichileşti, Gropeni şi Însurăţei, “Festivalului judeţean de muzică, dansuri populare, tradiţii şi obiceiuri brăilene” a poposit, weekend-ul trecut, pe meleaguri gropenene.
Astfel, potrivit directorului DJST Brăila, Nicu Pascu, în ziua de sâmbătă, 23 noiembrie 2019, începând cu ora 13.00, circa 100 de dansatori şi interpreţi de muzică populară din cele trei localităţi brăilene angrenate în proiect au evoluat pe scena Căminului Cultural din comuna Gropeni. Timp de două ore, circa 100 de copii şi tineri, membri ai Ansamblurilor “Frumuşica” din Tichileşti (instructor Gabriela Corbu), “Muşeţeanca” din Însurăţei (instructor formator Gheorghe Mihalache) şi “Floricica” din localitatea gazdă, Gropeni (instructor Mirela Gârbă) au readus pe scenă vechile dansuri şi cântece populare româneşti, specifice zonei, fiind răsplătiţi cu vii aplauze. Potrivit organizatorilor, comunele Tichileşti şi Gropeni au participat la festival nu cu unul, ci cu câte trei ansambluri populare (constituite pe criterii de vârstă), la care s-a adăugat Ansamblul “Muşeţeanca” din oraşul Însurăţei.
DJST Brăila a oferit, cu acest prilej, trofee de participare, iar instructorului Gheorghe Mihalache o plachetă pentru contribuţia adusă de-a lungul anilor la promovarea folclorului brăilean.
Trebuie precizat faptul că, pe parcursul festivalului, fiecare ansamblu a prezentat câte 5-6 dansuri şi a interpretat mai multe melodii populare specifice zonei/localităţii de unde provin. “A fost o mare bucurie, o sărbătoare a portului popular românesc. Părinţii au fost fericiţi să-şi vadă copiii pe scenă. Dansul popular «Ceasornicul» a fost încununarea zilei”, ne-a mărturisit Nicu Pascu, organizatorul festivalului.
Reamintim că, în cadrul “Festivalului judeţean de muzică, dansuri populare, tradiţii şi obiceiuri brăilene” circa 400 de tineri din patru zone rurale brăilene au primit informaţii deosebit de interesante despre importanţa şi rolul tradiţiilor şi obiceiurilor în istoria poporului român. De asemenea, peste 100 de copii şi tineri dansatori şi interpreţi au evoluat în cadrul festivalului, pentru reînvierea tradiţiilor şi obiceiurilor populare brăilene. Festivalul s-a desfăşurat pe parcursul a trei etape care cuprind câte trei secţiuni (muzică, dansuri şi obiceiuri populare) şi a angrenat copii şi tineri din localităţile Gropeni, Tichileşti, Însurăţei, Ianca şi Mircea Vodă. Prima etapă s-a desfăşurat la Tichileşti (15 noiembrie), a doua etapă a fost la Însurăţei (17 noiembrie), iar a treia etapă a fost cea de sâmbăta trecută, de la Gropeni (23 noiembrie 2019).