• Şcoala Gimnazială “Ion Creangă” a fost implicată într-un proiect Erasmus Plus, alături de alte două şcoli din Turcia şi Polonia, proiect ce se va încheia anul acesta • douăzeci de elevi din ţările partenere au sosit la Brăila, iar luni după amiază au asistat la un program artistic susţinut de elevii brăileni • tema proiectului a fost “Matematica este distractivă!”, iar copiii au descoperit faţa frumoasă a matematicii • aceasta a fost ultima activitate din proiect ce a inclus elevii, urmând ca profesorii să mai aibă o întâlnire în Polonia, atunci când vor face şi bilanţul proiectului
Matematica poate fi distractivă! Asta au aflat elevii Şcolii Gimnaziale “Ion Creangă”, în cadrul unul proiect Erasmus Plus, intitulat “Maths is fun!” derulat în perioada 2015-2017. Şcoala coordonatoare a proiectului este “Ataturk Ortaokulu” - Kirklareli (Turcia), iar parteneri Şcoala “Ion Creangă” Brăila (România) şi Şcoala “Niepubliczne Gimnazjum Keglik” - Sroda (Polonia). Astfel, douăzeci de copii din Turcia şi Polonia, însoţiţi de profesorii de la clasă, au venit la Brăila, aceştia fiind cazaţi chiar la familiile elevilor români. Vor mai sta în ţară până la finalul acestei săptămâni, timp în care vor vizita oraşul şi vor “face cunoştinţă” cu sistemul de învăţământ românesc.
Luni după amiază, în sala de sport a şcolii brăilene s-a desfăşurat ultima activitate ce a inclus elevii, în prezenţa musafirilor străini şi a reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, insp.Ecaterina Bonciu şi insp. Georgiana Troia. Gazdele au pregătit un program artistic care a ajuns la sufletul partenerilor din Turcia şi Polonia. Sub coordonarea prof. înv. primar Daniela Lupu, elevii clasei a II-a B au cântat şi dansat pe melodii populare, îmbrăcaţi în costume naţionale. Momentul tradiţional a fost urmat de un monolog susţinut într-o engleză impecabilă de către elevul Nicolae Mija din clasa a VII-a A. Eleva Giulia Riga din clasa a VII-a B a fredonat o melodie în limba engleză, impresionând oaspeţii cu vocea sa. Programul artistic s-a încheiat cu lacrimi de emoţie şi bucurie, atunci când eleva Maria Dinescu din clasa a VII-a C a interpretat cântece în limba turcă şi în limba poloneză, sensibilizând partenerii străini.
Proiectul Erasmus Plus “Maths is fun!” s-a născut din dorinţa de a arăta elevilor că matematica nu e atât de grea pe cât pare, că poate fi distractivă, dar şi că te va însoţi toată viaţa. Pe parcursul celor doi ani, s-au desfăşurat foarte multe activităţi, iar una din ele a fost ca cei mici să identifice elemente din sfera matematicii în viaţa cotidiană şi să le fotografieze. Totul s-a finalizat cu o expoziţie, pe holul şcolii “Creangă”, iar cele mai bune fotografii şi idei au fost premiate. Spre exemplu, un copil a fotografiat ochiul uman, argumentând că irisul are formă rotundă, iar un altul a pozat o clădire istorică ce are pe faţadă ca modele arhitecturale pătrate, cercuri, triunghiuri şi dreptunghiuri. În luna martie, elevii au sărbătorit ziua “Pi”. În curtea şcolii au format un “Pi” uman şi s-au fotografiat, iar alţi elevi au făcut clătite pe care le-au aranjat în farfurie sub forma numărului sărbătorit.
În luna octombrie a anului trecut, elevii brăileni au fost plecaţi la partenerii din Polonia, iar în luna februarie a acestui an, în Turcia. “În ambele locaţii, au participat la tot felul de activităţi, cum ar fi orientarea turistică pe bază de matematică, matematică în tot ce este în jurul nostru. Pot spune că întregul proiect a fost unul frumos, care ne-a mobilizat, ne-a pus creativitatea la încercare atât nouă, ca profesori, cât şi elevilor, pentru că a trebuit să le dezvoltăm abilitatea de a vedea matematica dincolo de clasă, în viaţa de zi cu zi. În şcoală avem 3 expoziţii care au ca subiect matematica, o expoziţie de fotografie realizată de copiii noştri, avem «Copacul numerelor prime», figuri geometrice lucrate 3D, din materiale neconvenţionale. Colega mea care este coordonator în acest proiect este prof. înv, primar Van den Berg-Jianu Violeta, care va face o prezentare Power Point în această seară (luni-n.r.), cu principalele activităţi care s-au desfăşurat în cei 2 ani. Asta este ultima activitate cu elevii, iar ultima activitate cu profesorii va fi în septembrie în Polonia când se va face bilanţul proiectului”, ne-a declarat prof. Elena Livica Băcanu, directorul Şcolii Gimnaziale “Ion Creangă” din municipiu.