Jefuirea platformei chimice din Oneşti costă 60 de ani de închisoare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Jefuirea platformei chimice din Oneşti costă 60 de ani de închisoare

Omul de afaceri Ovidiu Tender a fost condamnat definitiv luni de judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti la 12 ani şi şapte luni închisoare în dosarul RAFO-CAROM, în timp ce Marian Iancu a primit 14 ani de detenţie. Curtea de Apel Bucureşti a majorat condamnările dispuse în decembrie 2014 de Tribunalul Bucureşti, instanţă care îl condamnase pe Ovidiu Tender la 11 ani şi patru luni închisoare, iar pe Marian Iancu la 13 ani şi opt luni de detenţie.
Ovidiu Tender a primit 2 ani şi 6 luni închisoare pentru înşelăciune, 6 ani şi 9 luni închisoare pentru instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, 5 ani închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi 5 ani pentru spălare de bani. La pedeapsa cea mai grea de 6 ani şi 9 luni închisoare s-a adăugat un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse, astfel încât el va executa în final 12 ani şi 7 luni închisoare, din care se va scădea perioada reţinerii şi arestării preventive (3 martie - 29 august 2006). Tender a fost deja încarcerat.
Alte condamnări din dosar: Toader Găureanu - 9 ani şi 10 luni închisoare, Cicilia Dumitrescu - 7 ani, Marin Badea - 8 ani şi 6 luni, Bogdan Sălăjan - 3 ani cu suspendare, Kadri Mazhar Basaran - 6 ani şi 6 luni închisoare cu executare.
Instanţa a mai dispus confiscarea sumei de 320 milioane de lei. Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă şi a fost dată cu o zi înainte de a se prescrie faptele de care sunt acuzaţi inculpaţii din acest dosar.
Marian Iancu se afla deja în penitenciar la data pronunţării sentinţei, el fiind condamnat definitiv în octombrie 2014 la 12 ani închisoare pentru evaziune fiscală şi spălare de bani într-un alt dosar legat tot de rafinăria RAFO.

9 ani de procese pe un rechizitoriu întocmit de Alina Bica

Dosarul RAFO-CAROM este unul dintre cele mai lungi procese din istoria justiţiei din România, fiind trimis la instanţă în august 2006, iar rechizitoriul a fost întocmit de Alina Bica. Procurorii susţin că Tender şi Iancu au constituit un grup de criminalitate organizată în vederea obţinerii de fonduri financiare frauduloase, a căror sursă urma a fi disimulată prin încheierea unor contracte comerciale nelegale.
Infracţiunile comise de întregul grup au vizat, pe de o parte, încheierea nelegală a unor contracte de cesiune creanţă şi de garanţie reală mobiliară în raport cu SC CAROM SA Oneşti, iar, pe de altă parte, relaţiile comerciale nelegale derulate de SC VGB Impex SRL Bucureşti, în raport cu SC RAFO SA Oneşti. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada 2002-2004, SC CAROM SA a suferit un prejudiciu de aproximativ 1.434 miliarde lei vechi.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro