Jardel, noul câştigător al concursului „Căruţa Brăileană” - Cupa. „Sf. Gheorghe” | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Jardel, noul câştigător al concursului „Căruţa Brăileană” - Cupa. „Sf. Gheorghe”

•întrecerile de căruţe de pe islazul oraşului Ianca, devenite o tradiţie în preajma sărbătorii Sfântului Gheorghe, s-au desfăşurat, sâmbătă, cu multe răsturnări de situaţie • Rubin, câştigătorul ultimelor două ediţii, a stabilit un nou record al pistei, însă nu a reuşit să ajungă până în finală • Jardel, un armăsar în vârstă de 2 ani din localitatea Unirea, este deţinătorul Cupei din acest an • din totalul de 29 de concurenţi, 11 au fost debutanţi, semn că tradiţionalul concurs a început să devină din ce în ce mai popular în judeţ şi peste graniţele acestuia • noutatea ediţiei 2019 a fost introducerea cursei galop

 

Cea de-a opta ediţie a concursului de atelaje „Căruţa Brăileană”-Cupa. „Sf. Gheorghe” şi-a desemnat, sâmbătă, câştigătorul: armăsarul Jardel, în vârstă de 2 ani, condus de surugiul Ionel Tarachiu din localitatea Unirea. Jardel a reuşit să-i „sufle” titlul de cel mai iute cal lui Rubin, câştigătorul ultimelor două ediţii.

Curse strânse, încărcate cu bucuria câştigătorilor, cu dezamăgirea învinşilor şi suspansul publicului numeros. Ediţia din acest an a tradiţionalului concurs de căruţe de la Ianca a fost una specială, nu numai prin organizarea cu mult îmbunătăţită faţă de anii anteriori, dar şi prin faptul că a coincis cu împlinirea a 30 de ani de când localitatea-gazdă a fost declarată oraş. Vremea a ţinut cu organizatorii, ba chiar a „cronometrat” desfăşurarea competiţiei, căci soarele a fost prezent pe cer de dimineaţă şi până când a fost declarată oficial închiderea ediţiei din 2019.

Evenimentul a început la ora 12.00, cu serviciul religios oficiat de preotul paroh Cristian Ion, iar concurenţii şi caii au fost binecuvântaţi. A urmat intonarea Imnului Naţional, după care au început cursele din cadrul competiţiei. Au luat startul 29 de concurenţi din diferite localităţi: Ianca, Tufeşti, Lanurile, Esna, Brăila, Gropeni, Mircea Vodă, Perişoru, Şuţeşti, Tichileşti, Unirea, Valea Cânepii, Victoria, Viziru şi chiar din Călăraşi.

Ediţia din acest an a fost o surpriză de la început până la final. De la cursele de galop – noutatea programată de organizator- şi până la stabilirea unui nou record pe pistă. Concurenţii din anii anteriori au revenit cu drag şi în acest an, aspirând la titlul de cel mai iute surugiu. Aici trebuie să-l amintim pe calul Rubin din Tufeşti, câştigătorul ediţiilor din 2017 şi 2018. Condus de Aurel Cojocea, Rubin chiar a stabilit şi recordul pistei în 2017, când a realizat timpul de 1 minut şi 39 de secunde. Recordul a fost depăşit, sâmbătă, de acelaşi Rubin, care a alergat 1.200 de metri în doar 1 minut şi 34 de secunde. Deşi a început competiţia cu o asemenea performanţă, armăsarul nu a mai reuşit să ajungă până în finală. Şi dacă tot vorbim de ediţiile anterioare, trebuie amintit şi „veteranul” concursului, câştigătorul primei ediţii (2012), armăsarul Cezar, condus de surugiul Viorel Oprea. Calul a revenit şi în următorii 6 ani, însă n-a mai reuşit să ia trofeul. Însă, au fost şi debutanţi, sâmbătă, chiar 11 la număr, cu speranţe mari. Iar surugiii au fost de toate vârstele, de la 18 ani (Georgel Alionte) la 59 de ani (Tudorel Turiac). Înainte de a se da startul, toate atelajele au fost măsurate şi cântărite de către staff pentru a se asigura că este respectat regulamentul. Un singur concurent a fost eliminat din competiţie, pentru că distanţa dintre osii era mai mare decât cea prevăzută de regulile jocului.

 

Jardel, câştigătorul ediţiei din acest an, început promiţător încă din calificări

 

În prima parte a competiţiei, cei 29 de concurenţi au alergat individual pe o distanţă de 1.200 de metri, iar primii 16 care au scos cel mai bun timp au prins un loc în tabloul principal. Învinşii au plecat acasă cu câte un balot de lucernă. Au urmat apoi întrecerile a câte două atelaje, pe aceeaşi pistă, iar în finală au ajuns Bălţat Iulian şi armăsarul Prinţu’ (Viziru), Tarachiu Ionel şi armăsarul Jardel (Unirea), Mogoş Vasilică şi calul Pintea (Tufeşti), Turiac Tudorel şi iapa Steluţa (Gropeni). Dintre aceştia, cel mai iute echipă s-a dovedit a fi calul Jardel (2 ani) şi surugiul Tarachiu Ionel (59 de ani) din Unirea. De altfel, armăsarul a „promis” încă din calificări, când la cursa individuală a realizat timpul de 1 minut, 34 de secunde şi 88 de sutimi, extrem de aproape de noul record stabilit de Rubin (1 minut, 34 de secunde şi 37 de sutimi). Întrebat dacă se aştepta să câştige Cupa în acest an, Tarachiu a acordat toate meritele calului său: „Calul a vrut să câştigăm. A avut puterea de a alerga repede, să-i întreacă pe toţi”. A plecat acasă cu 2.500 de lei şi cu trofeul ediţiei. În ultimii ani, echipa nu a reuşit să urce mai sus de locul 8, dar acum, iată, au venit hotărâţi şi pregătiţi să demonstreze că merită Cupa „Sf. Gheorghe”.

Pe locul II s-a clasat echipa formată din surugiul Tudorel Turiac -cel mai în vârstă concurent, 59 de ani- şi iapa Steluţa (4 ani). Inclusiv această echipă a scos un timp foarte bun la calificări, la câteva sutimi distanţă de Rubin. Iapa Steluţa i-a adus lui Turiac premiul de 1.000 lei. Această echipă s-a aflat la prima participare.

Pe locurile III şi IV s-au clasat echipele Bălţat Iulian- arm. Prinţu’ şi Mogoş Vasilică-calul Pintea, fiecare echipă plecând acasă cu câte 300 lei şi un sac de cereale. Şi cei clasaţi pe locurile V-VIII au plecat acasă cu câte 150 lei şi un sac de cereale, iar pentru locurile IX-XVI s-au acordat câte 50 lei şi un sac de cereale.

Noutatea acestei ediţii a reprezentat-o introducerea cursei galop. S-au înscris 9 participanţi, iar prin tragere la sorţi au fost împărţiţi în 2 serii. Pe cea mai înaltă treaptă a podiumului s-a clasat armăsarul Pintea şi jocheul Lucian Mirică (Brăila). Lucian a recunoscut că a avut câteva emoţii pe parcursul cursei, însă este bucuros că a luat premiul cel mare în valoare de 500 lei. Pe locul II s-a clasat Florea Nicuşor cu armăsarul Chiţ (Zăvoaia), premiul fiind în valoare de 300 lei.

Organizatorul, Cătălin Dogărescu, a declarat că deja se gândeşte la îmbunătăţirile pe care le poate aduce ediţiei de anul viitor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro