Smartphone-urile cu ecrane fragile, care se sparg uşor când sunt scăpate de utilizatori, ar putea deveni o amintire. Oamenii de ştiinţă niponi au dezvoltat un tip de sticlă mult mai rezistent decât foarte multe metale, fiind aproape la fel de dur ca oţelul, relatează agerpres.ro.
Acest tip de sticlă este realizat prin infuzarea dioxidului de siliciu cu alumină (oxidul de aluminiu). În tehnologiile clasice de producţie a sticlei, introducerea oxidului de aluminiu în timpul procesului de fabricaţie este mai complicată pentru că dioxidul de siliciu se cristalizează când intră în contact cu un solid, în acest caz alumina. Cercetătorii de la Institutul de ştiinţe Industriale din cadrul Universităţii din Tokyo au rezolvat această problemă prin dezvoltarea unei metode care să introducă oxidul de aluminiu în dioxidul de siliciu folosind gaze. Oamenii de ştiinţă au denumit metoda „levitaţie aerodinamică".
Utilizări multiple
Sticla transparentă, fără culoare, a încorporat fluxul de gaze care conţinea alumină în timpul procesului său de sinteză. La finalul procedeului de formare, sticla are în compoziţie 50% alumină şi este de două ori mai dură decât sticla tradiţională. „Vom realiza în scurt timp o modalitate prin care să reuşim producerea noului material pe scară largă", a declarat cercetătorul Atsunobu Masuno pentru cotidianul nipon Ashi Shinbun. „Sperăm să comercializăm această tehnologie în cinci ani de zile", a adăugat cercetătorul.
Potrivit studiului publicat de cercetători în jurnalul „Scientific Reports", noul tip de sticlă poate fi folosit pentru ferestrele clădirilor, maşinilor, ecranelor smartphone-urilor sau pentru componente folosite în tehnologia de fabricare a monitoarelor de tip TFT (Thin-Film Transistor).