Mergi la conţinutul principal

Japca de la CET, la latitudinea administratorilor

Aplicarea normelor de repartizare a consumurilor de căldură şi către apartamentele debranşate de la sistemul centralizat de termoficare este foarte greoaie din punctul de vedere al Federaţiei Uniunea Asociaţiilor de Proprietari (FUAP) Brăila. În cadrul unei conferinţe de presă organizată ieri, conducerea federaţiei a recomandat AP-urilor din oraş să-şi stabilească propriile reguli legate de repartizare. Aceasta până când normele tehnice cuprinse în Ordinul 343/2010, care obligă toţi locatarii să suporte o parte din factura de caldură, "vor fi trecute prin filtrul forurilor decizionale la nivel local", a explicat Marian Covache, preşedintele organizaţiei. "Ne este foarte clar că autoritatea care a emis aceste norme tehnice (ANRSC - Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice - n.r.) nu a avut contact cu realitatea din teritoriu şi astfel nu are o percepţie corectă asupra fenomenului. Este corect ca toţi locatarii să suporte o parte din cheltuielile cu încălzirea condominiului, însă în niciun caz în cotele vehiculate până acum, ajungând chiar şi la 50% din factura la energie termică. De aceea, consider că ar trebui ca mai întâi acest ordin al ANRSC să treacă prin filtrul forurilor decizionale la nivel local, care să stabilească o regulă unitară în plan local. Până când se va emite o astfel de regulă consider că fiecare Asociaţie de Proprietari îşi poate stabili prin Adunarea Generală a membrilor propriile reguli. De altfel, de câţiva ani există o practică în acest sens la foarte multe AP-uri care au aplicat astfel de cote de repartizare", a spus sursa citată. În plus, Covache a subliniat că AP-urile ar trebui să desfiinţeze reţelele de încălzire a spaţiilor comune din bloc, adică a holurilor şi uscătoarelor, pentru a elimina astfel "un consum inutil de energie termică, practic bani aruncaţi pe fereastră".

Reamintim că în Monitorul Oficial al României din iulie 2010 a fost publicat Ordinul ANRSC nr, 343 care, practic, obligă din această iarnă toţi proprietarii de apartamente debranşate de la sistemul centralizat de termoficare să plătească o parte din factura de căldură emisă de SC "CET" SA Brăila. De precizat că gradul de debranşare de la reţeaua comună de încălzire a celor aproximativ 52.000 de apartamente din oraş a crescut foarte mult în ultimii ani, cu precădere în vara anului în curs, pe fondul anunţatei renunţări la subvenţionarea încălzirii în sistem centralizat. Un alt factor care i-a determinat pe mulţi brăileni să se debranşeze au fost şi bâlbâielile municipalităţii în stabilirea unui preţ local de facturare a energiei termice, cunoscut fiind faptul că iniţial se anunţase un tarif de 374 lei/gcal, adică exact preţul la care SC "CET" produce energia termică. Într-un final, preţul pentru populaţie a fost stabilit la 262 lei/Gcal, cu 107,74 lei mai mult decât preţul din iarna trecută de 154,56 lei/Gcal.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro