• pentru a marca “Ziua Jandarmeriei” sărbătorită, anual, pe data de 3 aprilie, la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila se desfăşoară o serie de activităţi specifice
Jandarmeria Română împlineşte, pe 3 aprilie a.c., 168 de ani de la înfiinţare. Cu această ocazie, jandarmii brăileni au pregătit o serie de activităţi pentru a marca evenimentul. Pe lângă prezentarea armanentului din dotare, vor avea loc şi exerciţii demonstrative, cele care fac mai mereu deliciul publicului şi, în special, al copiilor. Mascaţii se vor “lupta” între ei, iar câinii jandarmi vor prinde infractorii, plus un scenariu complex de prindere a “oamenilor răi”. Cei interesaţi de aceste activităţi, trebuie să ştie că în perioada 22-31 martie, la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila are loc o expoziţie de fotografie privind evoluţia Jandarmeriei Române de la origini şi până în prezent, dar şi un simpozion ştiinţific cu tema “Jandarmeria Brăila – trecut, prezent şi viitor”. Un eveniment important este “Ziua Porţilor Deschise”, programat pentru data de 29 martie, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila, între orele 11.00 - 13.00, în cadrul căruia cei interesaţi pot participa la acţiuni specifice puse în scenă de jandarmi. În ziua de 31 martie, şi în Parcul Monument, între orele 11.00 - 15.00, se va face o prezentare a tehnicii din dotarea jandarmilor şi va fi prezentat un exerciţiu demonstrativ.
Jandarmii îi invită la activităţi pe toţi cei interesaţi, iar pentru elevii de liceu care doresc să opteze pentru o carieră militară în Jandarmaria Română, specialiştii din cadrul Biroului Resurse Umane vor oferi informaţiile necesare.
Alte evenimente programate sunt: Ziua veteranilor unităţii; Cupa jandarmeriei la TIR; Cupa presei la TIR; Concursuri sportive (tenis de masă, fotbal şah).
Pe 3 aprilie 2018, Jandarmeria Română sărbătoreşte 168 de ani de când a fost semnată “Legiuirea pentru reformarea corpului Slujitorilor în corp de Jandarmi”, de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica. Acest act a pus bazele Jandarmeriei Române moderne şi constituie un document de referinţă pentru evoluţia ulterioară a instituţiei.