• pe viitor, poligonul de la Muchea ar putea deveni o adevărată bază de pregătire pentru forțele de ordine, cu ședințe mult mai complexe • se are în vedere și o reabilitare a padocurilor pentru animale, construite de 20 de ani, cu un spațiu mult mai complex de plimbare, adăpostire, joacă, instruire • totuși, pentru acest proiect, care vizează asigurarea unui grad de securizare al poligonului, prin instalarea unor grile succesive de beton, de protecție, sau adăposturi individuale, nu s-a găsit încă finanțarea • vestea bună e că ideea acestui proiect este dezvoltată și agreată de către Academia Tehnică Militară, de sprijinul căreia beneficiază unitatea, fiind în discuții avansate cu CNI – Compania Națională de Investiții • la momentul actual, Jandarmeria este implicată în Proiectul de reabilitare a sediului instituției, proiect ce se află în etapa finală de recepție a serviciilor de proiectare, fiind începută relocarea birourilor într-un sediu de la fostul Liceu «Progresul» • acest proces al mutării este unul anevoios, mai ales că activitatea jandarmilor nu poate fi întreruptă
Obiective pe care Jandarmeria Brăila le are în desfășurare! Proiectul de reabilitare al sediului inspectoratului, pentru creșterea eficienței energetice, ceea ce presupune mutarea activității instituției într-o clădire a fostului liceu ”Progresul” din cartierul Vidin, și modernizarea Bazei de pregătire din localitatea Muchea sunt planurile unității de jandarmi, ceea ce arată că sunt pași importanți pe mai multe sectoare, care ajută în derularea activității.
În ceea ce privește poligonul de la Muchea, acesta ar putea deveni o importantă bază de pregătire pentru oamenii în uniformă, jandarmi și polițiști, care acționează permanent pentru liniștea și protecția cetățenilor, prin intervenții la evenimente care pun în pericol siguranța oamenilor.
Relocarea Jandarmeriei Brăila
Informarea cu privire la proiectele viitoare ale Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Brăila a fost făcută în cadrul unei conferințe la sediul instituției, în prezența inspectorul șef al I.J.J. Brăila, colonel Nicolae Iulian Albăceanu. Adjunctul inspectorului șef, col. Constantin Țupu, a detaliat ce presupune proiectul de creștere a eficienței energetice în sediul Jandarmeriei. După cum v-am mai informat, Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila i s-a aprobat, la finele anului 2022, cererea de finanțare pentru obiectivul de investiții «Creșterea eficienței energetice în sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila». Se desfășoară lucrări de amploare, iar în perioada următoare are loc mutarea temporară într-un alt sediu. ”La momentul actual, Inspectoratul de Jandarmi Județean (I.J.J.) Brăila este implicat în Proiectul de reabilitare al sediului inspectoratului, proiect ce se află în etapa finală de recepție a serviciilor de proiectare. Relocăm birourile, temporar, în corpul de construcție C1 situat în municipiul Brăila, pe Calea Galați nr.346 A, din cadrul fostului Liceu «Progresul» – actual Constantin Brâncoveanu. Relocarea are loc concomitent cu asigurarea infrastructurii de telecomunicații aferentă clădirii cu sprijinul S.T.S. și al operatorilor publici de telecomunicații. Fiind un proces complex, și pentru a asigura continuitatea desfășurării activităților și funcționării inspectoratului, aproximăm că vom finaliza mutarea aproximativ în decursul unei luni”, a explicat col. Țupu.
S-a precizat că e o chestiune de zile până să se finalizeze faza de proiectare. Simultan, se efectuează și relocarea în clădirea fostului Liceu Progresul, de pe Calea Galati, lângă Lidl. ”Este un proces anevoios, de durată, pentru că activitatea trebuie să continue, asigurăm continuitatea serviciilor, nu putem închide. Zilnic, pas cu pas, pleacă câte un birou, câte un compartiment, concomitent cu asigurarea legăturii de comunicare, securității spațiilor”, a mai spus sursa citată.
Bază de pregătire la Muchea. Reabilitare padocuri pentru animale, construite de 20 de ani
Un alt proiect în desfășurare este cel al modernizării Bazei de pregătire din localitatea Muchea, cunoscută brăilenilor cu denumirea ”Poligonul de la Muchea”. Potrivit datelor transmise de conducerea instituției, ideea modernizării acestei baze de pregătire este dezvoltată și agreată de Academia Tehnică Militară, de sprijinul căreia beneficiază unitatea pentru acest proiect. ”Lucrăm pentru a face modernizarea poligonului de tragere de la Muchea, îndeplinește condițiile de tragere dar vrem să ridicăm nivelul, să avem ședințe mai complexe de pregătire. Pe lângă poligonul în sine, intenționăm să dezvoltăm o bază de pregătire. Suntem în discuții avansate cu CNI – Compania Națională de Investiții, ne-au ghidat și ne-au oferit niște idei cu ce s-ar preta acolo, să facem o pregătire profesională din ce în ce mai bună. Nu este un poligon închis, va fi deschis, soluția tehnică este lucrată cu specialiști din Academia tehnică militară, au fost de câteva ori aici și au văzut spațiul, o să primim un cadru dispozițional cum să arate ca să îndeplinim condițiile”, a precizat adjunctul Constantin Țupu.
Conducerea Jandarmeriei Brăila a explicat că, în ceea ce privește obiectivul de la Muchea, sunt mai multe idei, important fiind să se asigure gradul de securizare al poligonului. Una din soluții poate fi instalarea unor grile succesive de beton, de protecție, să nu iasă gloanțe în urma unor trageri involuntare și să ajungă către zonele locuite. Potrivit sursei citate, o altă soluție prezentată a fost cu adăposturi individuale care să asigure protecția stânga dreapta și de sus. ”Sunt mai multe idei, noi ne-am gândit în primă fază la acestea pentru securizarea poligonului, în timpul ședințelor de tragere, apoi la baza de pregătire cu sală de sport etc. Finanțarea nu este găsită, în principal pe fonduri naționale, este destul de greu de a finanța așa ceva pe fonduri europene, așa cum este cea cu reabilitarea energetică, care este eligibilă în mare parte”, a mai explicat colonelul.
Ni s-a mai spus că, la această reabilitare intră și padocurile pentru animale, mai ales că acestea sunt construite de 20 de ani, după norme și reguli de atunci. ”Acestea sunt întreținute, dar e loc de mai bine, acum un padoc este mult mai prietenos, cu spațiu de plimbare, adăpostire, joacă, instruire, mult cam complexe față de acum 20 de ani”, a explicat reprezentantul IJJ.
La un moment dat ar fi discuții privind preluare câinilor de poliție, asta după reabilitarea padocurilor. Nu a fost însă vreo solicitare în acest sens și nu s-a stabilit ceva cu privire la găzduirea câinilor poliției. S-a precizat totuși că după amenajarea padocurilor, spațiul ar permite găzduirea mai multor animale, mai ales că este o suprafață mare.
Oricum, în baza de pregătire de la Muchea, se va face pregătire fizică și profesională, însă rămâne de văzut când vor putea fi făcute toate proiectele stabilite.
Jandarmii au mai prezentat și un calendar al misiunilor pentru luna septembrie, respectiv misiunile de asigurare a ordinii publice la manifestările cultural artistice și sportive ce vor avea loc la nivelul Municipiului Brăila, plus activitățile specifice de protecție a elevilor în noul an școlar. Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila asigură măsuri de ordine publică la toate manifestările ce au loc la nivelul municipiului și județului Brăila. Ca și misiuni mai importante sunt la cele două festivaluri care au devenit deja tradiție la nivelul Județului Brăila, respectiv în perioada 13-15 septembrie ”Festivalul Istoric Vladislav I” ajuns la cea de-a patra ediție, și spre sfârșitul lunii “Festivalul Peștelui”. Cu implicarea și susținerea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, la “Festivalul Istoric Vladislav I” au participat, alături de echipajele Jandarmeriei Brăila, și reprezentanți ai Gărzii de Onoare a Jandarmeriei Române, precum și echipe ecvestre.
Efectivele jandarmeriei Brăila au fost parte a acestui festival și au desfășurat activități de reprezentare și promovare a istoriei și tradițiilor Armei jandarm, dar si misiuni de asigurarea a ordinii și siguranței publice pe toata durata festivalului.