• plt. maj. Ionela Dobrea a strâns sute de medalii şi diplome în urma competiţiilor de atletism la care a participat • ea continuă să se antreneze şi pentru alte concursuri naţionale şi internaţionale • la Balcaniadele din ultimii ani, s-a întors de fiecare dată cu un loc pe podium, iar în ţară, cursele ei preferate sunt cele montane • acum, se pregăteşte pentru cursa de 24 de ore de la Mamaia, unde va alerga pentru o cauză nobilă: copiii cu autism
În fiecare zi aleargă cel puţin 11 kilometri în Parcul Monument, iar cu fiecare concurs de atletism la care participă vrea să-şi depăşească limitele. Are 50 de ani, dar e la fel de sprintenă ca la 20. A îmbrăţişat cariera militară, iar recent a dat uniforma de pompier de la Măcin pe cea de jandarm la Brăila. Vorbim de plt. maj. Ionela Dobrea, care are în palmares sute de medalii şi diplome de la concursurile de atletism la care a participat.
S-a născut în judeţul Tulcea şi i-a plăcut sportul încă de când era mică. A făcut gimnastică timp de patru ani, iar la 10 ani s-a reorientat către tenisul de câmp. La şcoală a fost o elevă silitoare, mai ales că adulţii îi spuneau, în glumă, că la competiţii se cer carnetele de note ale participanţilor. În clasa a IX-a, a ales să se axeze mai mult pe învăţătură şi a renunţat la tenis, însă nu a fost o ruptură totală de sport, deoarece a continuat să alerge 1-2 kilometri zilnic, pentru condiţia fizică. Timpul a trecut, iar Ionela a devenit poliţist de frontieră la Brăila. Odată ajunsă în Ministerul Afacerilor Interne, a descoperit că pasiunea sa pentru alergat o poate “valorifica” în cadrul competiţiilor sportive din minister. Încă de la primele concursuri de atletism a obţinut rezultate notabile pentru o persoană care alerga doar în timpul liber. Ulterior, Ionela fost admisă la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă - secţia din Măcin. În 2018, a ales să schimbe uniforma de pompier cu cea de jandarm, venind la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Brăila. Bineînţeles, a continuat să participe la concursurile MAI, unde a obţinut o sumedenie de medalii, dar a prins curaj şi s-a înscris şi la concursuri de atletism organizate în ţară, dar şi în străinătate.
În 2015, a ocupat locul I la primul cross la care a participat, fiind vorba despre un cross montan în Munţii Măcinului organizat de un club din Galaţi. Au urmat şi alte curse montane, deoarece, aşa cum ne-a mărturisit chiar plt. maj. Dobrea, îi plac traseele cu diferenţă de nivel. În 2016, s-a întrecut cu cei mai buni atleţi din Europa, la Campionatul de Cross Montan din Spania, unde s-a clasat pe locul V. Deşi nu a prins un loc pe podium, acest concurs rămâne unul dintre preferatele ei. “Am alergat foarte tare, atunci mi-am depăşit limitele. Am alergat 13,5 kilometri cu 1.000 metri diferenţă de nivel. M-am întrecut cu cei mai buni sportivi din Europa, poate de aceea rămâne un concurs de care mi-aduc aminte cu mare drag”, ne-a declarat plt. maj. Ionela Dobrea.
Au urmat curse la fel de grele, cum ar fi Harghita Trail Running, unde jandarmeriţa a obţinut locul III la Open General Feminin. “A fost un concurs tehnic. Am urcat şi coborât şase vârfuri muntoase. A fost solicitant, dar m-am clasat pe podium”, ne-a mai spus sursa citată.
A participat inclusiv la Balcaniade, unde a avut rezultate excelente: locul I la 5.000 metri şi la 10.000 metri la Stara Zagora (Bulgaria) 2017, medalii de argint la Novi Sad (Serbia) 2016, argint la 3.000 metri şi bronz la 1.500 la Belgrad (Serbia) 2018 şi tot argint la 3.000 metri şi bronz la 1.500 la Istanbul (Turcia) în 2019.
Acum, se antrenează zilnic în Parcul Monument, alergând cel puţin 11 kilometri, pentru că o aşteaptă şi alte concursuri. Pe 13 aprilie, Ionela Dobrea se va întrece cu alţi atleţi la Campionatul Naţional de Alergare Montană de la Slănic Prahova, iar pe 14 aprilie se va desfăşura Marele Premiu al Slănicului, cross de 6.000 metri. Pe 4 mai, jandarmeriţa va participa, alături de alţi atleţi ai MAI, la Ultramaratonul “Autism 24h Marea Neagră”, în staţiunea Mamaia, eveniment ce are ca scop promovarea dreptului la integrare în comunitate a persoanelor cu dizabilităţi. Fondurile strânse vor susţine proiecte destinate copiilor diagnosticaţi cu autism.