Mergi la conţinutul principal

Jale mare la Lacu Sărat

Luciul de apă al lacului sărat de lângă Brăila scade pe zi ce trece, făcând loc unei porţiuni tot mai mari de uscat. Brăilenii care obişnuiesc să facă tratamente cu nămol, dar şi turiştii veniţi din toată ţara în staţiune, se tem că, dacă situaţia va continua, lacul va dispărea cu totul, iar pământul de sub el se va transforma într-o crustă uscată. În plus, de parcă starea lacului nu ar fi de ajuns, turiştii se plâng că şi plaja din staţiune este deplorabilă. "Plaja e sub orice critică: nemăturată, cu iarba uscată, de parcă s-ar afla într-un pustiu, nu într-o staţiune vizitată de atâta lume. Pentru ce trebuie să plătim 4 lei la intrare?", se arată într-o sesizare transmisă de un brăilean redacţiei noastre. Într-adevăr, plaja de la Lacu Sărat este departe de standardele unei amenajări decente. Aleile din pavaj reprezintă singura noutate apărută pe plajă în ultimii 15 ani. În rest, duşuri cu apă rece, câteva umbrele şi câteva recipiente în care se scoate nămol, pentru a fi la îndemâna celor ce nu vor să intre în lac. Cam asta e plaja de la Lacu Sărat. Cei care vor să se întindă pe cearşafuri se plâng că îi înţeapă smocurile de iarbă uscată, iar pe mulţi îi deprimă plăcile de beton sparte de pe mal. "Se vede că nu s-a investit serios în această plajă. Vin cu soţia de cinci ani aici pentru băi de nămol şi nu văd nicio schimbare în bine. Lucrurile stagnează sau chiar se înrăutăţesc. Acum un an sau doi se puseseră nişte umbrele de stuf, care aveau un aspect mai plăcut, mai estival. Nici alea nu mai sunt, au pus la loc umbrelele de pânză", ne-a spus Iordache R., un bucureştean uns din cap până în picioare cu nămol tămăduitor. "Apropo, parcă şi nămolul e altfel decât anul trecut. O fi din cauza faptului că a scăzut lacul foarte mult, dar consistenţa nu mai e aceeaşi. Înainte era ca o pastă, acum găseşti în el particule uscate care te jenează când îl întinzi pe corp", ne-a mai spus turistul.
Administratorul lacului sărat, "Unita Turism", se laudă de ani de zile că o să investească în plaja de pe malul staţiunii. Se vorbeşte în fiecare vară despre iarbă sintetică de pus pe plajă, despre reamenajarea unui solar pe luciul de apă, despre duşuri cu apă caldă şi multe alte astfel de facilităţi pentru turişti. Sezoanele estivale trec însă, unul după altul, iar investiţiile promise rămân doar vorbe aruncate în vânt.

Solarul şi părţile sale întunecate

O piele bronzată uniform este visul oricărei femei, iar în Brăila, cel mai apropiat loc unde poţi obţine aşa ceva este plaja nudiştilor, special amenajată în staţiunea Lacu Sărat. "Solarul de femei", după cum îl ştie toată lumea, este, însă, departe de ceea ce ar trebui să fie un loc de relaxare. De ani de zile, aceeaşi doamnă stă pe scaun şi te întâmpină de la intrare, pregătită să îşi încaseze banii. Această taxă de intrare creşte de la an la an. Acum a ajuns la 5 lei, sumă destul de mare pentru pensionarele şi elevele care vin acolo în număr destul de mare. Poate că preţul acesta nu ar părea aşa de mare în cazul în care clienţilor le-ar fi oferite condiţii decente. Numai că la duş apa este în continuare rece, toaletele arată execrabil, din gard lipsesc scânduri. Locul pe care toată lumea îşi aşază prosopul este reprezentat de nişte scânduri denivelate şi inconfortabile, nămolul pare să fie amestecat cu nisip, iar apa lacului miroase foarte urât. Dacă vrei să îţi duci şi copilul acolo, lucrurile se complică. Piscina destinată copiilor este una gonflabilă şi destul de mică. Apa din ea nu este în niciun fel igienizată, piscina fiind alimentată direct cu un furtun. Există şi un magazin, însă oferta pare să fie în continuă criză. În afară de eterna bere la halbă, nişte sucuri, câteva chipsuri şi ceva pufuleţi nu prea mai găseşti mare lucru. Oare mai compensează bronzul şi tratamentul cu nămol lupta cu toate aceste inconveniente?

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro