Mergi la conţinutul principal

Jale mare la ANIF: Excavator scufundat din cauza ploilor, în mijlocul câmpului

* repornirea unor stații care zac nefolosite de 20 de ani se dovește a fi misiune aproape imposibilă pentru responsabilii cu îmbunătățirile funciare din județul Brăila * dotarea precară și lipsa de personal obligă la un consum uriaș de efort fizic pentru muncitorii implicați * bașca, dacă se mai închiriază vreun utilaj performant, apar surprize neplăcute, de genul celei din urmă cu câteva zile, când un excavator s-a scufundat în pământ până mai sus de șenile

 

Ploile din ultima  vreme au adus și necazuri pentru agricultori. Astfel, în zona Victoria  – Mihai Bravu, precipitațiile au măsurat, cumulat, peste 180 l/mp, iar unde terenul  este jos și plin de crovuri, culturile erau într-un senin de apă. Motiv pentru care Primăria de aici s-a adresat Prefecturii, care, în baza legii a dispus ca ANIF să pornească în regim de urgență stația de desecare SPE – 24 Mihai Bravu, pentru scoaterea apei de pe circa 60 de hectare inundate. Nu a fost simplu, fiindcă respectiva stație nu mai fusese utilizată de 20 de ani. A fost adusă o electropompă, însă până la pornirea efectivă a stației a mai fost mult de muncă, efortul fiind îngreunat de tot felul de surprize nedorite: o conductă de absobție colmatată ce a trebuit înlocuită cu un furtun, o vană ruginită ce a trebuit deblocată și tot altfel de improvizații ce au fost efectuate, cu mare risipă de efort fizic. Asta în contextul în care s-a lucrat cu scule de-a dreptul rudimentare. Peste toate acestea, un excavator închiriat de la un fermier (zice-se, un portughez cu firma în județul Ialomița) s-a scufundat într-un crov, până deasupra șenilelor. Utilajul era folosit pentru un șanț necesar evacuării gravitaționale a apei în canalul de desecare, dar pământul, o mocirlă, și posibil o manevră dificilă, au condus la împotmolirea utilajului de mare tonaj. Situația nu s-a rezolvat într-o zi.

Intervenția amintită este edificatoare și de neacceptat și din alte puncte de vedere: în județul Brăila, pentru cele 280.000 hectare apte de irigat, sunt mii de kilometri de canale de irigat și desecare colmatate și pline cu vegetație. S-a ajuns aici din cauza desființării acelor ateliere de reparat ale fostei SISPA, jafului și furturilor, pierderii personalului, frecventelor restructurări și mai ales a lipsei unor utilaje vitale pentru întreținerea canalelor și rezolvarea urgențelor. Astfel, nu mai există nici măcar câte un excavator, draglină, buldozer, dragă, autobasculantă, atelier mobil etc, ANIF fiind nevoită acum să le închirieze, pe bani grei sau de la mare distanță.

Mai mult, nu se pot procura la mâna a doua, diverse componente, conducte, motoare, vane, pompe etc. Dar, nu-i așa, dotăm ANIF cu Dacia Logan, în loc de 1-2 mașini de teren 4x4, care să pătrundă prin noroaiele din județ...

Tot după 20 de ani, la cererea și cu implicarea primarului din Bărăganu, dar și a unui cioban (!), ANIF a repornit o stație care scoate acum, de sub ape, o pășune de 60 hectare, a comunei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro