Jaful din Balta Mică a Brăilei, în atenţia magistraţilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Jaful din Balta Mică a Brăilei, în atenţia magistraţilor

Foştii directori din Balta Mică a Brăilei, acuzaţi de fapte de corupţie, prin folosirea necuvenită a unor fonduri de aproape 1 milion de euro, alocate pentru lucrări de amenajare, au primit vestea proastă că nu scapă de judecată. După 4 luni de când Direcţia Naţională Anticorupţie a dispus trimiterea în judecată, dosarul a intrat pe rolul Tribunalului Brăila, primul termen fiind stabilit pentru jumătatea lunii septembrie. Inculpaţii au încercat să scape de acuzaţii, invocând unele excepţii, dar nu au avut sorţi de izbândă: luna trecută, judecătorii au spus «PAS». "Respinge ca nefondate excepţiile invocate privind legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi asupra nelegalităţii actului de sesizare a instanţei. Constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală, privind trimiterea în judecată a inculpaţilor", este soluţia dată recent de instanţă.
La data de 15 aprilie, procurorii au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor Moisei Radu Gheorghe, la data faptei director al Administraţiei Parcului Natural Balta Mică a Brăilei şi preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor, Albu Bogdan Paul, Brezuică Daniela şi Andrei Anca Elena, membri ai comisiei de evaluare a ofertelor. Acuzaţiile sunt de abuz în serviciu. Pe lista inculpaţilor mai sunt Constantin Matei şi SC "Urban Serv" SRL Brăila, firma la care acesta este administrator, Duţu Gheorghe, diriginte de şantier, Buricea Alexandru, la data faptei director în Balta Mică a Brăilei, Băutu Nicoleta, administrator al SC "Loracom" SRL Brăila.
Procurorii DNA au arătat faptul că, în cadrul unui proiect "LIFE", reprezentatul legal al Administraţiei Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, inculpatul Moisei Radu Gheorghe, a depus cererea de finanţare europeană nerambursabilă privind "Conservarea, refacerea şi managementul durabil în Insula Mică a Brăilei." Costul total al proiectului a fost estimat la 978.419 euro, din care ajutorul financiar nerambursabil era de 489.209 euro. În cadrul acestui proiect aprobat, la data de 06 iulie 2009, inculpaţii au acceptat oferta SC "Urban Serv" SRL Brăila, reprezentată de Constantin Matei, deşi cunoşteau faptul că această societate nu avea dotarea tehnică necesară execuţiei lucrărilor hidrotehnice şi nici nu a demonstrat experienţa anterioară. S-a încheiat un contract de lucrări de reabilitare hidrologică a Bălţii Mici a Brăilei privind construirea unor canale pentru refacerea conexiunii fluviului Dunărea în vederea alimentării din amonte a sistemului de lacuri din Insula Fundu Mare şi construirea unor stăvilare, totul în valoare de 67.200 euro. Directorul parcului a avizat la plată către SC "Urban Serv" SRL Brăila facturi de 282.939,73 lei, reprezentând, printre altele, şi lucrări care nu erau prevăzute în proiect.
În cadrul aceluiaşi proiect, pe 20 aprilie 2011, între Administraţia Parcului Natural, reprezentată atunci de Buricea Alexandru Eduard, şi SC "Loracom" SRL Brăila, reprezentată de Băutu Nicoleta, a fost încheiat un alt contract de lucrări - "Servicii de amenajare peisagistică - Realizare gard de împrejmuire". Şi în acest caz, s-a atestat, în mod nereal, furnizarea materialului lemnos şi executarea lucrării.
Acestea sunt doar câteva dintre acuzaţiile aduse celor în cauză de procurori, instanţa fiind cea care va da verdictul.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro