Mergi la conţinutul principal

Jaf în Balta Mică a Brăilei. DNA, cu ochii pe foştii directori ai parcului

DNA a dat iama în Balta Mică a Brăilei. Nu este vorba despre o vizită nevinovată, ci despre acuzații privind fapte de corupție, cei acuzați fiind foști directori şi membrii comisiilor de licitaţie pentru mai multe achiziţii publice. Totul se învârte în jurul unui proiect cu finanţare europeană, în valoare de aproape 1 milion de euro. Într-unul dintre contractele cu probleme, mai precis cel încheiat cu Urban Serv Brăila, procurorii acuză o mânăreală grosolană în sensul că o parte din lucrările hidrotehnice, privind amenajarea unor canale în Insula Mică, au fost atribuite către această societate chiar dacă nu avea dotarea tehnică necesară execuției și nici nu a demonstrat experiența similară anterioară.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
MOISEI RADU GHEORGHE, la data faptei director al Administrației Parcului Natural Balta Mică a Brăilei și președinte al comisiei de evaluare a ofertelor, ALBU BOGDAN PAUL, BREZUICĂ DANIELA și ANDREI ANCA ELENA, la data faptei membri ai comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul aceleiași instituții publice, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
Pe lista celor acuzați mai sunt CONSTANTIN MATEI si SC URBAN SERV SRL Brăila, firma la care acesta este administrator, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
Următorii inculpati sunt DUȚU GHEORGHE, diriginte de șantier, acuzat de infracțiunea de complicitate la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, și BURICEA ALEXANDRU EDUARD, la data faptei director al Administrației Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Continua lista cu BĂUTU NICOLETA, administrator al SC Loracom SRL Brăila, în sarcina căreia s-au reținut infracțiunile de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals în înscrisuri sub semnătură privată, SC LORACOM SRL Brăila, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

1. În cadrul unui proiect „LIFE", reprezentatul legal al Administrației Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, inculpatul Moisei Radu Gheorghe, a depus cererea de finanțare europeană nerambursabilă privind „Conservarea, refacerea și managementul durabil în Insula Mică a Brăilei." Costul total al proiectului a fost estimat la 978.419 euro, din care ajutorul financiar nerambursabil era de 489.209 euro.
În cadrul acestui proiect aprobat, la data de 06 iulie 2009, inculpații Moisei Radu Gheorghe, Albu Bogdan Paul, Brezuică Daniela și Andrei Anca Elena, în calitate de președinte respectiv membri ai comisiei de evaluare a ofertelor, au acceptat oferta SC Urban Serv SRL Brăila, reprezentată de inculpatul Constantin Matei, deși cunoșteau faptul că această societate nu avea dotarea tehnică necesară execuției lucrărilor hidrotehnice și nici nu a demonstrat experiența similară anterioară. Urmarea a fost încheierea, la data de 19 septembrie 2009, a unui contract de lucrări de reabilitare hidrologică a Bălții Mici a Brăilei privind construirea unor canale pentru refacerea conexiunii fluviului Dunărea în vederea alimentării din amonte a sistemului de lacuri din Insula Fundu Mare și construirea unor stăvilare, totul în valoare de 67.200 euro.
Deși inculpatul Constantin Matei nu a depus la dosar un proiect tehnic, fapt ce a determinat ulterior, imposibilitatea verificării parametrilor tehnici ai lucrărilor efectuate de restabilire hidrologică a rețelei de lacuri din Parcul Natural Balta Mică a Brăilei și nici nu a efectuat lucrările la stăvilarul Năvodari, directorul Administrației Parcului Natural Balta Mică a Brăilei a avizat la plată către SC Urban Serv SRL Brăila facturi în valoare de 282.939,73 lei, reprezentând, printre altele, și lucrări care nu erau prevăzute în proiectul ce a primit finanțare europeană nerambursabilă. De asemenea, cu aceeași ocazie au fost achitate lucrări care nu au putut fi verificate sub aspectul îndeplinirii unor parametri tehnici, toate aceste acțiuni conducând în final, la neatingerea scopului urmărit, respectiv reabilitarea hidrologică a rețelei de lacuri din Parcul Natural Insula Mică a Brăilei.
Deși execuția lucrărilor, conform contractului, a fost efectuată de SC Urban Serv SRL Brăila, Administrația Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, prin directorul Moisei Radu Gheorghe, a încheiat suplimentar un contract de prestări servicii cu PFA Duțu Gheorghe pentru asistență tehnică, în valoare de 3.000 euro exclusiv TVA.
Inculpatul Duțu Gheorghe, în calitate de diriginte de șantier, cu intenție, a confirmat prin aplicarea vizei de verificare și conformitate, devizele de lucrări și situațiile de lucrări întocmite de firma administrată de inculpatul Constantin Matei, în condițiile mai sus menționate.
Pentru „asistența tehnică" în cauză au fost emise de către PFA Duțu Gheorghe și decontate de către Administrația Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, un număr de trei facturi în valoare totală de 10.159,858 lei.

2. În cadrul aceluiași proiect, la data de 20 aprilie 2011, între Administrația Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, reprezentată de inculpatul Buricea Alexandru Eduard și SC Loracom SRL Brăila, reprezentată de inculpata Băutu Nicoleta, a fost încheiat un contract de lucrări având ca obiect „Servicii de amenajare peisagistică - Realizare gard de împrejmuire" în vederea încadrării în aspectul rustic al cantonului Pațap.
Prețul contractului a fost stabilit la suma de 33.000 lei, cu TVA inclus.
În scopul obținerii pe nedrept a acestei sume de bani de către firma respectivă, inculpatul Buricea Alexandru Eduard, cu intenție, și-a încălcat atribuțiile de serviciu referitoare la exercitarea controlului financiar preventiv și controlul gestiunii de fond asupra gospodăririi mijloacelor materiale și bănești, precum și inventarierea acestora în condițiile prevăzute de lege precum și pe cele cu privire la respectarea legilor și regulamentelor Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, atât de personalul din subordine, cât și de alte persoane ca unități locale, utilizatori de servicii și resurse oferite de Parcul Natural Balta Mică a Brăilei.
Concret, acesta a acceptat la plată facturile emise de către inculpata Băutu Nicoleta, deși cunoștea că documentele contabile prin care SC Loracom SRL Brăila a atestat în mod nereal, furnizarea materialului lemnos și manopera aferentă executării lucrării, precum și că procesul-verbal de recepție prin care se atesta că lucrarea contractată a fost executată pe o lungime de 300 metri, era fals.
Mai mult, gardul respectiv, pentru care s-a achitat suma de bani menționată mai sus, nu a fost realizat decât pe o lungime de 54 metri și de către o altă persoană urmare a dispoziției inculpatului Buricea Alexandru Eduard.
Prejudiciul constata în cauză se ridică la suma de 112.237,57 lei în dauna Administrației Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, care contribuie cu o parte de 50% cofinanțare la proiectul din bani europeni.
În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților Moisei Radu Gheorghe, Duțu Gheorghe, Sc Urban Serv Srl Brăila și Sc Loracom Srl Brăila.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brăila, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro