Izvorul Tamaduirii la Biserica Greaca | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Izvorul Tamaduirii la Biserica Greaca

Astazi, pelerini veniti din toata tara asteapta o minune de la Dumnezeu si se roaga pentru ajutorarea celor dragi, care sufera de boli sau care trec prin incercari si necazuri. Mii de credinciosi vin sa ia agheazma de la Izvorul Tamaduirii, implorind mila si ajutorul Maicii Domnului, protectoarea bolnavilor si saracilor. Inca de ieri dimineata, pelerinii s-au asezat la coada, la Biserica Greaca din Centrul Vechi, ctitorie devenita celebra in tot Rasaritul crestin pentru izvorul tamaduitor ce salasluieste la 12 metri adincime, sub sfintul altar.
Biserica este unica in aceasta parte a tarii si in toata crestinatatea si pentru faptul ca are trei altare si trei hramuri: Buna Vestire, Sfintul Gherasim "protectorul Chefaloniei" si Sfintul Ierarh Nicolae. Izvorul despre care se crede ca are proprietati miraculoase a iesit la iveala in timp ce se sapa fundatia sfintului lacas. In februarie 1863, mai bine de 300 de greci braileni s-au intrunit in clubul lui Ioan Ralis (Rally), ca sa puna bazele Comunitatii Elene. Scopul principal al comunitatii era acela de a ridica o biserica pentru colonistii greci si pentru marinarii celor 800 de corabii grecesti care soseau anual in Portul Brailei. Domnitorul Alexandru I Cuza a aprobat un astfel de demers, astfel incit, pe 8 septembrie 1863, grecii braileni pun piatra de temelie a sfintului lacas. Planul si supravegherea lucrarilor au fost puse pe seama arhitectului Avraam Ioanidis, din Brusa (Asia Mica), constructorii fiind adusi tocmai din Italia. Edificiul, realizat in stil bizantin, cu puternice influente antice grecesti, gotice si renascentiste, este impresionant. La interior, are aproape 44 de metri lungime si 22 metri latime. Temelia bisericii este din piatra, iar peretii din caramida si marmura, materialele fiind aduse din strainatate. Constructia Bisericii Grecesti a durat noua ani. Ctitoria a fost tirnosita la 29 octombrie 1872, de PS Melchisedec, episcopul Dunarii de Jos. Catapeteasma sfintului lacas este realizata in foita de aur, candelabrele sint din cristal de Boemia, iar pictura a fost realizata in trei etape de Gheorghe Tattarescu (1880), C. Liochis (1900 - 1902) si Belizarie (1945 - 1946). La inceput, slujbele erau oficiate in limba greaca, apoi in greaca si romana.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro