• ieri, printr-o sesizare transmisă redacţiei, eram anunţaţi despre faptul că judecătoarea Daniela Vicol ar fi fost în concediu în Italia, iar apoi ar fi revenit la serviciu • abia după data de 27 februarie, aceasta ar fi intrat în izolare la domiciliu, asta după două zile în care i-ar fi pus în pericol pe colegi, după cum ne-a spus reclamantul • cel care ne-a sesizat a dorit să rămână anonim, însă jurnaliştii au solicitat informaţii chiar de la Tribunalul Brăila şi am constatat că cele sesizate se confirmă • până ieri, la Brăila au intrat în izolare la domiciliu 129 de persoane • într-un singur caz, DSP a trebuit să aplice o sancţiune, pentru nerespectarea restricţiilor impuse de autorităţi
După o scurtă vacanţă în Italia, vicepreşedintele Tribunalului Brăila, Daniela Vicol, a intrat în izolare la domiciliul din Brăila. Judecătoarea ar fi fost însă la serviciu, timp de două zile, după venirea din Italia, abia după data de 27 februarie fiind în izolare. Semnalul în acest sens a fost tras de un reclamant care a sunat pe telefonul redacţiei “Obiectiv Vocea Brăilei'“ şi ne-a sesizat cu privire la acest aspect. Jurnaliştii au cerut informaţii la purtătorul de cuvânt al Tribunalului Brăila şi, din răspunsul primit, au constatat că aspectele sesizate se confirmă.
Astfel, ieri, bărbatul care ne-a contactat telefonic a anunţat că d-na Vicol a fost în Italia şi apoi două zile a fost în activitate la Tribunalul Brăila. “A fost totuşi plecată în Italia, unde este focar. De ce a mai venit apoi la serviciu, să ne expună şi pe noi!?”, a fost mesajul transmis de reclamantul care a dorit să rămână anonim.
În urma sesizării transmise, jurnaliştii au luat legătura cu purtătorul de cuvânt al Tribunalului Brăila, Georgiana Streche, care ne-a oferit informaţii clare cu privire la cele sesizate. “În zilele de 21 şi 24 februarie (n.r - perioada vineri - luni, inclusiv în week-end), d-na judecător Daniela Vicol a fost în concediu de odihnă. În zilele de 25 şi 26 februarie (n.r. - marţi şi miercuri), aceasta a fost la serviciu. Pe data de 27 februarie, d-na judecător a anunţat că a fost contactată de la Direcţia de Sănătate Publică Brăila şi i s-a spus să rămână în izolare la domiciliu, informând conducerea Tribunalului Brăila cu privire la acest aspect”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt.
Potrivit sursei citate, judecătorul Daniela Vicol nu a anunţat conducerea instanţei cu privire la destinaţia călătoriei, de altfel neavând vreo obligaţie în acest sens. Magistratul a precizat că, la intrarea în ţară, a fost testat la Aeroport, însă nu s-au constatat probleme şi nu i s-a comunicat obligaţia de a rămâne izolată la domiciliu.
Conducerea Tribunalului Brăila comunică constant cu judecătorul Vicol, starea sa de sănătatea fiind foarte bună, având în vedere că respectă cu stricteţe indicaţiile DSP. Cert este că, începând de joi, 27 februarie, judecătoarea a rămas în izolare la domiciliu.
De altfel, la nivelul judeţului Brăila, oamenii ţin cont de indicaţiile Direcţiei de Sănătate Publică. După cum ne-a transmis directorul DSP Brăila, Gabriel Ciochină, un singur brăilean a fost depistat încălcând obligaţiile impuse, fiind luate măsurile legale de sancţionare. Ni s-a comunicat faptul că, în toate aceste situaţii, inspectorii şi poliţiştii efectuează verificări în permanenţă, tocmai pentru a ţine situaţia sub control. “A fost un singul caz. Noi sperăm ca toţi cetăţenii să conştientizeze importanţa acestor măsuri de protecţie”, a precizat Ciochină.
129 de brăileni în izolare la domiciliu
Noul Coronavirus, cunoscut şi sub numele de COVID-19, a dus la izolarea la domiciliu a 129 de brăileni, potrivit informaţiilor furnizate, ieri, de Direcţia de Sănătate Publică Brăila. Cei 129 de brăileni reprezintă persoane întoarse din străinătate, din zonele afectate de virus, dar şi rudele acestora. Totuşi, miercuri, 4 persoane au ieşit din măsura autoizolării. Deocamdată, la Brăila nu există niciun caz de carantină, nicio suspiciune de infectare cu COVID-19, însă autoizolarea la domiciliu este o regulă ce trebuie respectată de toate persoanele care se întorc din zonele afectate, chiar dacă nu au simptome, ca o măsură de prevenire a împrăştierii microbului.
În ţara noastră, până în prezent, 4 persoane au fost diagnosticate cu COVID-19, dintre care o persoană a fost declarată vindecată după ce testele realizate conform procedurilor medicale au fost negative, potrivit informării Grupului Strategic de Comunicare format la nivelul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU). Celelalte trei persoane diagnosticate cu coronavirus sunt internate, în continuare, în unităţi spitaliceşti de specialitate din Cluj-Napoca şi Timişoara, cu stare bună de sănătate, fără febră.
De asemenea, în centrele de la Bucureşti, Timişoara şi Cluj-Napoca au fost analizate şi alte probe de la persoane care s-au întors din ţările afectate sau au avut contact cu persoane posibil purtătoare ale virusului, însă toate au ieşit negative.
În continuare, la nivel naţional sunt în carantină în centre instituţionalizate 54 persoane, iar 10.094 de persoane sunt monitorizate la domiciliu
În cursul zilei de 3 martie, la TelVerde dedicat informării despre noul Coronavirus, s-au primit 977 apeluri de la persoane care au sunat să afle detalii despre cum se manifestă şi cum poate fi prevenită răspândirea acestei afecţiuni. Totodată, la numărul unic pentru preluare a apelurilor de urgenţă 112 au fost primite 67 apeluri. Atât numărul apelurilor la TelVerde, cât şi numărul apelurilor la 112 au scăzut faţă de zilele trecute.
„Le reamintim cetăţenilor să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale (Guvern, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Interne, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Ministerul Afacerilor Externe) şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TelVerde 0800 800 358. De asemenea, cetăţenii români din străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia dedicată Â4021.320.20.20”, se încheie comunicatul Grupului Strategic de Comunicare din cadrul DSU.