• nerespectarea prevederilor OUG 99/2000 privind măsurile aplicate în perioadele cu temperaturi extreme se sancţionează cu amendă de la 1.500 la 2.500 lei • printre altele, angajatorii trebuie să le asigure salariaţilor ventilaţia la locul de muncă, să alterneze perioadele de lucru cu perioadele de repaus, să asigure 2-4 litri de apă minerală de persoană şi echipament de protecţie
Având în vedere perioada de caniculă din ultima perioadă şi atenţionările transmise în mod repetat de meteorologi, Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila (ITM) verifică angajatorii autohtoni, îndemnându-i, totodată, să aplice măsurile care se impun pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă în perioadele cu temperaturi ridicate, potrivit OUG nr. 99/2000. Asta în condiţiile în care luna august se anunţă la fel de toridă. Măsurile respective se aplică atunci când temperatura aerului depăşeşte 37 grade C, iar umiditatea se menţine ridicată.
Potrivit ITM Brăila, în conformitate cu OUG 99, angajatorii sunt obligaţi să ia următoarele măsuri minime, pentru protejarea sănătăţii salariaţilor: să reducă intensitatea şi ritmul activităţii fizice; să asigure ventilaţia la locul de muncă; să alterneze efortul dinamic cu cel static; să alterneze perioadele de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer. Totodată, pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor pe vreme de caniculă se asigură apă minerală (câte 2-4 litri/persoană/schimb), echipament individual de protecţie şi chiar duşuri.
“Angajatorii care nu pot asigura condiţiile menţionate mai sus vor lua de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii salariaţilor următoarele măsuri: reducerea programului de lucru; eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru (până la ora 11.00 şi după ora 17.00 şi, în cazuri speciale, întreruperea lucrului, cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă”, precizează inspectorul şef al ITM Brăila, Liviu Arhire.
Nu în ultimul rând, pentru prevenirea îmbolnăvirilor profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme, angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri: să asigure examenul medical la angajare şi controlul medical periodic, să urmărească depistarea precoce a salariaţilor cu contraindicaţii pentru munca la temperaturi extreme, să asigure primul ajutor şi transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate, să asigure trecerea în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.
Mai trebuie precizat faptul că nerespectarea prevederilor OUG 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă se sancţionează cu amendă de la 1.500 la 2.500 lei.